Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Β. ΤΕΝΤΟΜΑ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΤΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΛΕΣΒΟΥ ΛΗΜΝΟΥ

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Β. Τεντόμας στη προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το θέμα του κλεισίματος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου – Λήμνου, μεταξύ των άλλων είπε τα εξής:
«Με το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας, η «νησιωτική» και «ακριτική» περιοχή μας έφαγε άλλη μία κατραπακιά.
Σαν αυτές που έχουμε φάει μέχρι τώρα (κατάργηση ΟΕΚ, Εργατικής Εστίας, διαφόρων Δ.Ο.Υ. κλπ) και σαν και αυτές που ετοιμαζόμαστε να φάμε, όπως είναι το θέμα του ΦΠΑ, όπου απ΄ό,τι φαίνεται κοιμόμαστε τον «ύπνο του δικαίου».
Το κλείσιμο της συνεταιριστικής έχει τρία θύματα:
Πρώτο, τους 37 εργαζόμενους, που την Παρασκευή έφυγαν από τη τράπεζα έχοντας δουλειά και γυρίζοντας τη Δευτέρα βρήκαν τοίχο-πόρτα και έμειναν στους πέντε δρόμους, με απόφαση του κ. Προβόπουλου, που φυσικά έχοντας παχυλότατες αποδοχές δεν μπορεί να καταλάβει και γιαυτό και αδιαφορεί για την απελπιστική κατάσταση που βρέθηκαν 37 νοικοκυριά νέων παιδιών.
Δεύτερο θύμα ήταν οι μεριδιούχοι της τράπεζας, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν είναι μεγάλοι κεφαλαιοκράτες, αλλά απλοί συμπολίτες μας, Λέσβιοι της διασποράς κλπ, που θέλησαν να συνδράμουν στην επιτυχία αυτού του τοπικού συνεταιριστικού εγχειρήματος.
Και τρίτο θύμα, η κατάρρευση της συνεταιριστικής ιδέας, που έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες αποτυχίες άλλων συλλογικών προσπαθειών (ΝΕΛ, Lesvos Shop). Και άντε μετά να ξαναμιλήσει κανείς, είμαστε που είμαστε σαν χαρακτήρες διστακτικοί σε αυτά, για κάποια νέα συλλογική πρωτοβουλία.
Οι ευθύνες είναι τοπικές και έχουν σχέση με τις ικανότητες όσων διαχειρίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια της τύχες της Συνεταιριστικής και έχουν σχέση με πελατειακές και μικροπολιτικές μεθοδεύσεις ντόπιων πολιτικών παραγόντων, με αποτέλεσμα να φτάσει εκεί που έφτασε η τράπεζα (θαλασσοδάνεια κλπ).
Και λόγω αυτής της δυσμενούς θέσης της τράπεζας, ήταν μια εύκολη υπόθεση, ένα ώριμο φρούτο, για να εφαρμοστούν στη καμπούρα της οι κυβερνητικές και μνημονιακές στοχεύσεις για εξαφάνιση των «μικρών» και τη δημιουργία 2-3 χρηματοπιστωτικών γιγάντων. Και σε αυτές οι στοχεύσεις οφείλεται και η «παράλειψη» υπαγωγής και των συνεταιριστικών τραπεζών στο λεγόμενο «πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης».
Σαν περιφερειακό συμβούλιο θα πρέπει να απαιτήσουμε :
Πρώτο την απορρόφηση των 37 εργαζομένων της Συνεταιρισιτικής στην διάδοχο Εθνική, ή σε οποιαδήποτα άλλη παρεμφερή εργασία,
Δεύτερο την εξασφάλιση των μεριδιούχων ότι δεν θα χάσουν τα λεφτά τους και
Τρίτο τη δικαστική διερεύνηση του θέματος για τον εντοπισμό και την τιμωρία όσων βαρύνονται με ποινικές ευθύνες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εφόσον φυσικά κάτι τέτοιο προκύψει από τη δικαστική έρευνα.
 
                                                       Μυτιλήνη  28/3/2012     
Από το γραφείο τύπου
της περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου