Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ Ν.Α. ΛΕΣΒΟΥ.
Πρώτα μερικά εισαγωγικά σχόλια:
1.    Επανειλημμένα ο κ. Γιακαλής σε ερωτήσεις  των επικεφαλής παρατάξεων ή δεν απαντάει καθόλου ή δεν απαντάει σε αυτά που ερωτάται .
2.    Σχεδόν πάντα, όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση ο κ. Περιφερειάρχης (και όχι μόνο),  μιλάει για προσπάθεια «εύκολων εντυπωσιασμών». Προφανώς θεωρεί «εύκολο εντυπωσιασμό» τη πάγια τακτική από πλευράς μας για δημοσιοποίηση στα ΜΜΕ των όποιων παρεμβάσεών μας. Και προφανώς ο κ. Γιακαλής θα προτιμούσε μια συζήτηση «κεκλεισμένων των θυρών» και «διευθέτηση» του όποιου θέματος μέσα σε μια «φιλική»  ατμόσφαιρα και με «χώνεμα» από πλευράς μας των όποιων εξηγήσεων θα έδινε. Ας γνωρίζει λοιπόν ο κ. Περιφερειάρχης και η υπόλοιποι της περιφερειακής αρχής, ότι από πλευράς μας δεν θα ακολουθήσουμε ποτέ τη πολιτική των διαδρόμων και των προσωπικών διευθετήσεων.  Άλλωστε και ο ίδιος σε κάθε ευκαιρία επικαλείται τη διαφάνεια και παραπέμπει στις αναρτήσεις της «Διαύγειας».
3.    Και μιας και μιλάμε για τις αναρτήσεις της «Διαύγειας», εκεί μας είχε παραπέμψει ο κ. Γιακαλής και όταν ζητούσαμε τα προσόντα των υπερεβδομήκοντα συμμετεχόντων και αποτυχόντων στη προκήρυξη της Περιφέρειας για τις 10 θέσεις των ειδικών συμβούλων – επιστημονικών συνεργατών. Και όταν ψάξαμε στις αναρτήσεις της «Διαύγειας» και δεν βρήκαμε τίποτα, ξέχασε τη «Διαύγεια» και επικαλέστηκε  το επιχείρημα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. (Ακόμη περιμένουμε να ακολουθήσει τη διαδικασία που του προτείναμε για ξεπέρασμα του όποιου προβλήματος με την Αρχή Προστασίας).
Και τώρα στο συγκεκριμένο θέμα. Με την ερώτησή μας ζητούσαμε να πληροφορηθούμε:
  1. Ποια είναι κατάσταση σχετικά με τα τιμολόγια, που αφορούν σε παλιές υποχρεώσεις της Ν.Α. Λέσβου και έχουν κατατεθεί για εξόφληση στη Περιφέρεια Β. Αιγαίου (αριθμός επιχειρήσεων και ποσά που οφείλονται),
  2. Ποια είναι η χρονική προοπτική εξόφλησής τους, ποιά τυχόν αντικειμενικά προβλήματα χρηματοδότησης υπάρχουν και ποιά η χρονική πρόβλεψη επίλυσής τους και
  3. Ποια τα κριτήρια που τηρούνται ως προς τη προτεραιότητα εξόφλησης των τιμολογίων.

 Ο κ. Γιακαλής μας απαντάει ότι τα τιμολόγια πληρώνονται σύμφωνα με τη χρονολογία έκδοσής τους και ότι όποιος το αμφισβητεί μπορεί να το επιβεβαιώσει από τις αναρτήσεις της Περιφέρειας στο «Διαύγεια».
Όμως στο πρόγραμμα «Διαύγεια» για καμία πληρωμή («απόφαση ανάληψης υποχρέωσης») δεν αναφέρει ούτε τον δικαιούχο και κυρίως δεν αναφέρει την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου
Άρα τα περί «εύκολου εντυπωσιασμού» τα επιστρέφουμε στον κ. Γιακαλή, από τον οποίο αναμένουμε ονόματα, ημερομηνίες και προοπτική αποπληρωμής των υπολοίπων. Και αυτό ζητούμε να γίνει δημόσια και όχι μέσω της επίσκεψής μας στην Οικονομική υπηρεσία της Περιφέρειας.
Υ.Γ. Το θέμα το οποίο θίξαμε με την ερώτησή μας αποκτά πλέον επείγοντα χαρακτήρα, αφού σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες μας όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης (Υπουργεία, Ο.Τ.Α., Οργανισμοί κλπ), δηλ. όλες οι οφειλές του ευρύτερου δημόσιου τομέα πρέπει να πληρωθούν μέχρι την 31/3/2012 από την επόμενη δόση του δανείου που θα λάβει η χώρα μετά το PSI.
Άρα η οποιαδήποτε επιλεκτική μεταχείριση μπορεί να σημάνει όχι μόνο καθυστέρηση πληρωμής των «ριγμένων», αλλά ίσως και εμπλοκή τους σε περιπέτειες αδυναμίας οριστικής αποπληρωμής τους, ή «εξόφλησής” τους μέσω κρατικών ομολόγων («ζήσε μαύρε μου….»).
Μυτιλήνη  9/3/2012
Από το γραφείο τύπου της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου