Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΑΣ. ΤΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΓΙΑ ΤO ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Κατά τη συζήτηση στο περιφ. συμβούλιο σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τον ΕΟΠΥΥ, ο επικεφαλής της περιφ. παράταξης "Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό" Β. Τεντόμας, μεταξύ των άλλων ανάφερε τα εξής:

«Με τη δημοσίευση χτές του σχετικού ΦΕΚ για  «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), αλλαγή σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπές διατάξεις» μπαίνει ταφόπλακα στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η οποία –και αυτή όπως τόσες άλλες αρμοδιότητες του δημοσίου- παραδίδεται στο  μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Η εισήγηση του συναδέλφου κ. Προβέντζα ήταν πληρέστατη και αντικειμενικότατη, οπότε δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα για τις επιπτώσεις των μέτρων στην υγεία των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, πέρα από τις μερικές χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ.
Θέλω όμως να κάνω δύο παρατηρήσεις πάνω στο θέμα.
Η πρώτη είναι η εξής;
Μίλησε ο κ. Προβέντζας για τις ενέργειες και τις αποφάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου κατά του μέχρι προχτές νομοσχεδίου.
Όμως γιατρός είναι και ο διευθυντής του ΙΚΑ Μυτιλήνης και μάλιστα ψηλά ιστάμενο τοπικό κομματικό στέλεχος και υπεύθυνος του τμήματος υγείας της ΝΔ στη Λέσβο, που πριν παραστήσει τον «αντάρτη της μιας μέρας» κατά του  νομοσχεδίου, είχε φροντίσει προ εβδομάδος να δώσει εντολή στο προσωπικό του ΕΟΠΠΥ Λέσβου να προβεί σε απογραφή της περιουσίας του οργανισμού, συμμορφούμενος ακριβώς με τα μέτρα που υποτίθεται ότι ήταν αντίθετος.
Και η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι η εισήγηση του κ. Προβέντζα περιορίζεται μόνο στις πολύ σωστές διαπιστώσεις, χωρίς να προχωρήσει σε προτάσεις προς το σώμα.
Προφανώς θεωρούσε φυσικό να γίνει ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα σε παρόμοιες περιπτώσεις, δηλ. την έκδοση ενός ψηφίσματος «συμπαράστασης» στους θιγόμενους και «διαμαρτυρίας» κατά του αρμόδιου υπουργού.
Με βάση τις δύο παραπάνω παρατηρήσεις γίνεται καθαρό ότι το θέμα του ΕΟΠΥΥ δεν θέμα «εκτός πολιτικής», όπως ισχυρίζεται η μείζονα αντιπολίτευση  ούτε μπορεί να περιοριστεί  σε προσωποποιημένες ευθύνες του ανεκδιήγητου, φαιδρού και τελικά  επικίνδυνου Άδωνη, αλλά αφορά στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης που έχει στόχο την απαξίωση κάθε κοινωνικού αγαθού και την παράδοσή του σε ιδιώτες.
Θα ψήφιζα λοιπόν υπέρ της έκδοσης ενός ψηφίσματος, μόνο στη περίπτωση που σε αυτό θα διατυπωνόταν καθαρά και απερίφραστα η καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και της κυβέρνησης και η ανάγκη δημοκρατικής ανατροπής της.
Κάτι τέτοιο, προφανώς, «αδυνατεί» να πράξει η μνημονιακή πλειοψηφία του περιφ. συμβουλίου, πότε κι εγώ με τη σειρά μου «αδυνατώ» να συνταχθώ με ένα ανούσιο ψήφισμα, που η κατάληξή του θα είναι οι ελληνικές καλένδες.»

Μυτιλήνη 19-2-2014
Από το γραφείου τύπου
της περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου