Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΑΣ. ΤΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΙΟΚΟΥΝΕΛΩΝ ΛΗΜΝΟΥ

Σχετικά με τη συζήτηση στο περιφ. συμβούλιο σαν εκτός ημερήσιας διάταξης θέματος, του προβλήματος με τον υπερπληθυσμό των αγριοκούνελων στη Λήμνο, ο επικεφαλής της περιφ. παράταξης "Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό" Β. Τεντόμας, μεταξύ των άλλων δήλωσε τα εξής:
«Είναι σύνηθες φαινόμενο στη τριετή λειτουργία του περιφ. συμβουλίου, να εισάγονται θέματα για συζήτηση και λήψη απόφασης μετά από πίεση των άμεσα ενδιαφερομένων, της κοινωνίας γενικότερα, να δρομολογούνται κάποιες ενέργειες και μετά η περιφερειακή αρχή να «ξεχνιέται» και να επανέρχεται πάλι μόνο όταν το θέμα ξαναρθεί στην επικαιρότητα.
Μια τέτοια κλασσική περίπτωση είναι το πρόβλημα των αγριοκούνελων στη Λήμνο.
Βασανίζει πολλά χρόνια τον αγροτικό κόσμο της Λήμνου και μετά από πίεσή του το περιφ. συμβούλιο πήρε την αριθμ. 68/24-4-2012 με βάση την οποία «Εγκρίνει την ανάθεση, εκ μέρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ειδικής μελέτης, στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα τη << Διερεύνηση μεθόδων ελέγχου του πληθυσμού των αγριοκούνελων της Λήμνου >>.
Πέρασαν από τότε 2 χρόνια περίπου και το μόνο που υπήρξε σε όλα αυτό το μακρύ χρονικό διάστημα από πλευράς περιφέρειας, ήταν η ενημέρωση του περιφ. συμβουλίου, μετά από ερώτηση της παράταξής μας της 19/6/2012, ότι καθυστερεί η υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τη Κτηνιατρική Σχολή, λόγω προσωπικού κωλύματος του καθηγητή που θα αναλάμβανε τη μελέτη και που υποτίθεται ότι ήταν θέμα κάποιων εβδομάδων για να ξεπεραστεί.
Το πρόβλημα όμως παράμενε και αυξάνονταν, με αποτέλεσμα τα τελευταία γεγονότα, με τη κατάληψη του περιφερειακού καταστήματος Λήμνου από τους διαμαρτυρόμενους αγρότες.
Επόμενο ήταν το θέμα να ξανασυζητηθεί σαν εκτός ημερήσιας διάταξης στο περιφ. συμβούλιο. Και ο κ. περιφερειάρχης δεν είχε να μας πει τίποτα παραπάνω από το ότι το κώλυμα του καθηγητή παραμένει, ότι το θέμα είναι στον ΕΛΓΑ, που υποσχέθηκε να το εξετάσει και πως θα κατεβεί στην Αθήνα άμεσα για νέες συναντήσεις με τους αρμόδιους.
Η περίπτωση των αγριοκούνελων με τον τρόπο αυτό αναδείχνεται και σε κλασικό παράδειγμα εναπόθεσης από πλευράς της περιφέρειας στα υπουργεία και τους κρατικούς φορείς των «ελπίδων» για λύση προβλημάτων που θα έπρεπε  η ίδια, σαν άμεσα ενδιαφερόμενη, έχοντας ή και μη έχοντας την αρμοδιότητα, να πάρει πρωτοβουλίες και να δώσει λύσεις.
Η αξιέπαινη πρωτοβουλία του δήμου Λήμνου προ οκταμήνου περίπου, που χωρίς καμιά στελεχιακή και διοικητική στήριξη (ούτε και αρμοδιότητα) προχώρησε στην εκπόνηση  ενός πρώτου, κατά κάποιο τρόπο πιλοτικού «σχεδιασμού παρεμβάσεων για τη καταπολέμηση του υπερπληθυσμού των αγριοκούνελων» ποτέ δεν ήλθε για συζήτηση στο περιφ. συμβούλιο και κατά συνέπεια ποτέ δεν υποστηρίχτηκε θεσμικά από τη περιφέρεια η υλοποίησή του, που ίσως να είχε δώσει μέχρι σήμερα κάποια πρώτα συμπεράσματα για τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος.
Τελικά, θα θέλαμε να προτείνουμε στον κ. περιφερειάρχη να κάνει όλα όσα δεν έκανε τρία χρόνια τώρα για τον αγροτικό κόσμο της Λήμνου, αλλά μάλλον είναι μάταιο και σίγουρα πολύ αργά πια γι αυτόν….

Μυτιλήνη 19-2-2014
Από το γραφείου τύπου
της περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου