Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΑΣ. ΤΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κατά τη συζήτηση στο περιφ. συμβούλιο σχετικά με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, ο επικεφαλής της περιφ. παράταξης "Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό" Β. Τεντόμας, μεταξύ των άλλων ανάφερε τα εξής:

«Η περιφερειακή αρχή, με τον τρόπο που εισάγει σήμερα το θέμα της κοινωφελούς εργασίας δείχνει να έχει αποδεχτεί αυτόν το «θεσμό» σαν μια μόνιμη κατάσταση, που μάλιστα στη σχετική εισήγηση του κ. αντιπεριφερειάρχη Λέσβου, χαρακτηρίζεται «θεσμική καινοτομία».
Εμείς έχουμε τελείως αντίθετη άποψη για το θέμα αυτό και την εκφράσαμε και τις προηγούμενες φορές που μπήκε για συζήτηση και απόφαση στο περιφ. συμβούλιο.
Τα προγράμματα αυτά έχουν σαν αποκλειστικό στόχο τη διάλυση της δημόσιας διοίκησης, που σταδιακά απαξιωμένη θα παραχωρηθεί κομμάτι-κομμάτι σε ιδιώτες.
Καθιερώνονται δύο κατηγορίες εργαζομένων μέσα στον ίδιο εργασιακό χώρο, με τους παλαιότερους και έμπειρους υπαλλήλους σιγά-σιγά να λιγοστεύουν και με τους νεώτερους, των προγραμμάτων «κοινωφελούς», χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με κουτσουρεμένη ασφάλιση, χωρίς δικαίωμα άδειας, χωρίς δικαίωμα να αρρωστήσουν, χωρίς δικαίωμα απεργίας. Και φυσικά χωρίς γνώση του αντικειμένου που ασχολούνται και αντικειμενικά χωρίς διάθεση να μάθουν, αφού γνωρίζουν ότι σε 5 μήνες θα απολυθούν.
Εμείς απαιτούμε εδώ και τώρα οι εργαζόμενοι αυτοί να λάβουν τα βασικά εργασιακά, ασφαλιστικά και επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο τους, την προϋπηρεσία τους και την θέση στην οποία έχουν τοποθετηθεί. Να θεωρούνται υπάλληλοι της περιφέρειας για όσο διάστημα θα δουλεύουν για ανάγκες τις περιφέρειας.
Ξέρουμε ότι αυτά τα προγράμματα  είναι η μοναδική επιλογή των ανέργων για να εργαστούν και να ζήσουν, παρόλα αυτά και στον βαθμό που δεν ικανοποιείται η βασική προϋπόθεση που θέτουμε παραπάνω (αφού θα δουλεύουν για την περιφέρεια να θεωρούνται υπάλληλοι της για όλο το διάστημα με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα κλπ) και με σεβασμό στις ανάγκες των ανθρώπων, ΔΕΝ μπορούμε να ψηφίσουμε καταφατικά.»


Μυτιλήνη 19-2-2014
Από το γραφείου τύπου
της περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου