Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ IBERDROLA-ΡΟΚΑΣ

Σχετικά με τη χτεσινή ενημερωτική σύσκεψη της Περιφέρειας για την επένδυση της IBERDROLA-ΡΟΚΑΣ, ο επικεφαλής της παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Βασίλης Τεντόμας δήλωσε τα εξής:

Η σημερινή σύσκεψη, που μετά «πολλών κόπων και βασάνων» οργάνωσε στη Μυτιλήνη η Περιφέρεια για την επένδυση IBERDROLA-ΡΟΚΑΣ, ήταν πραγματικά «ενημερωτική»’ και άκρως ‘διαφωτιστική».
Στην ουσία διαβούλευση και ενημέρωση των πολιτών της Λέσβου  για το έργο δεν υπήρξε. Η σημερινή σύσκεψη έγινε σε τελείως ακατάλληλη ώρα (ενδεικτικό ότι και  από τους περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας δεν μπόρεσαν να παραστούν παρά μόνο τρεις). Η ανακοινωθείσα σύσκεψη στην Ερεσό θα γίνει το βράδυ της 20/7/2012, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας λήγει η κατά νόμο διαβούλευση για το έργο. Οι όποιες ενημερωτικές συσκέψεις γίνουν στα υπόλοιπα χωριά της δυτικής Λέσβου, όπως ζήτησε στη σύσκεψη και η πρόεδρος της Ανεμώτιας, θα γίνουν «κατόπιν εορτής». Άρα οι κάτοικοι όλων των χωριών που τους αφορά άμεσα το έργο δεν έχουν πρακτικά τη δυνατότητα να εκφράσουν εμπρόθεσμα τις ενστάσεις τους αφού θα ενημερωθούν (όσοι ενημερωθούν) για το έργο μετά την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας.
Η Περιφέρεια, εγκαταλείποντας τα όποια προσχήματα αντικειμενικότητας, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ΜΠΕ, αποδεχόμενη όλους τους ισχυρισμούς της εταιρείας για τα οφέλη του έργου. Και δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό, αλλά υπερακοντίζοντας την IBERDROLA-ΡΟΚΑΣ, στη συνοπτική παρουσίαση του έργου από τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη κ.Ν. Μάρκου (όπως και στην ανακοίνωση της Περιφέρειας για τη σύσκεψη), αύξησε τα «ωφελήματα», σε σχέση με αυτά που λέει η ίδια η ΜΠΕ. Οι άμεσες θέσεις εργασίας στη φάση κατασκευής (3ετία) για τα τρία νησιά έγιναν 450 από 410 της ΜΠΕ και οι θέσεις εργασίας στη φάση λειτουργίας (20ετία) έγιναν 75 από 70 της ΜΠΕ.
Το κερασάκι στη τούρτα ήταν η ανεπίτρεπτη, η προκλητικά αντιδημοκρατική και η απαράδεκτη και σκαιά αντιμετώπιση που επεφύλασσε ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου σε όλους σχεδόν τους πολίτες (αλλά και περιφ. συμβούλους)  που τολμούσαν να εκφράσουν την αντίθετη άποψη, ακόμη έστω και κάποιους προβληματισμούς για το έργο.
Εμείς, σε αντίθεση με τη πλειοψηφία (και όχι μόνο) της περιφέρειας, που πάει «πακέτο» με την IBERDROLA-ΡΟΚΑΣ και σαν «έτοιμη από καιρό»’ αντιμετωπίζει τη συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου για γνωμοδότηση στη ΜΠΕ, σαν μια τυπική διαδικασία αποδοχής της, δεν πειστήκαμε από τις προφορικές διαβεβαιώσεις των κρατικών υπαλλήλων της ΡΑΕ και της ΔΕΗ, ούτε φυσικά πιστέψαμε τους εκπροσώπους της IBERDROLA-ΡΟΚΑΣ, διατηρώντας αντιρρήσεις, επιφυλάξεις και ερωτήματα, για μια σειρά θέματα όπως:

  1. Θα τεθούν πράγματι σε «ψυχρή εφεδρεία» τα θερμικά εργοστάσια μετά την τοποθέτηση και λειτουργία των Α/Γ. (Η πιο πιθανή εξέλιξη για τη Λέσβο θα είναι, εν όψει της επένδυσης IBERDROLA-ΡΟΚΑΣ, το πάγωμα επ΄ αόριστο των διαδικασιών μετεγκατάστασης του ρυπογόνου εργοστασίου της Επ. Σκάλας).
  2. Το έργο σύνδεσης των Α/Γ με τα τοπικά δίκτυα της ΔΕΗ περιλαμβάνονται στην επένδυση ή είναι έργο του απροσδιόριστου μέλλοντος;
  3. Το «δωράκι» της IBERDROLA-ΡΟΚΑΣ για κατασκευή του καλωδίου διασύνδεσης με την Εύβοια θα γίνει πράγματι με χρήματα της εταιρείας ή με χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων (μέσω ΕΣΠΑ ή άλλων κοινοτικών προγραμμάτων);
  4. Κατά πόσο θα υπάρξουν τόσες θέσεις εργασίας που αναφέρει η ΜΠΕ, τόσο στο στάδιο κατασκευής, όσο και στη φάση λειτουργίας των Α/Γ. Και πόσες είναι αυτές αν συγκριθούν με τις κατά πολύ πολλαπλάσιες θέσεις που μπορούν να δημιουργηθούν με την άσκηση της εναλλακτικής μας πρότασης για επιδότηση της μαζικής εγκατάστασης μικρής κλίμακας ΑΠΕ, από αυτοπαραγωγούς (οικιακοί καταναλωτές, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, βιοτεχνίες, βιομηχανίες), συνεταιρισμούς, τοπικά συμβούλια και δήμους, με σκοπό την κάλυψη τοπικών αναγκών; Για εφαρμογές γεωθερμίας στα κτήρια με την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού που διαθέτει η περιοχή μας, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες υφιστάμενων δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, μικρές Α/Γ, ενεργειακή αξιοποίηση βιοαερίου από καθαρή βιομάζα,;
  5. Τα 97 χλμ δρόμων που θα ανοιχτούν στη Λέσβο (και τα 50 χλμ και 51 χλμ σε Χίο και Λήμνο Α/Γ αντίστοιχα) πως μπορεί να έχουν πλάτος μόνο 5.00 μ. αφού θα πρέπει να εξυπηρετήσουν νταλίκες για μεταφορά τμημάτων των Α/Γ (όπως των πτερυγίων με μήκος 40 μ.) και σε επικλινή εδάφη που απαιτούν πολλούς και μεγάλους ελιγμούς;
  6. Οι τεράστιοι όγκοι των μπάζων που θα παραχθούν από τις διαμορφώσεις των πλατειών όπου θα τοποθετηθεί κάθε Α/Γ, από τις διανοίξεις δρόμων και τις διανοίξεις των ορυγμάτων των καλωδίων μεταφοράς ηλ. ρεύματος πού θα «κρυφτούν» όταν οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας αντιμετωπίζουν σχεδόν άλυτα προβλήματα διάθεσης των μπάζων σε μια απλή διάνοιξη επαρχιακού δρόμου;
  7. Κατά πόσο έχουν βάση  τα νούμερα των ανταποδοτικών οφελών σε ΟΤΑ και κατοίκους; (Η γνώμη μας είναι ότι τα όποια ανταποδοτικά στους λογαριασμούς ΔΕΗ των κατοίκων των περιοχών όπου θα τοποθετηθούν οι Α/Γ θα αντισταθμιστούν και θα ξεπεραστούν από τις αλματώδεις αυξήσεις της τιμής της κιλοβατώρας που θα ακολουθήσουν).
  8. Τι και ποιος μας εξασφαλίζει ότι στις 353 Α/Γ των 706 ΜW της IBERDROLA-ΡΟΚΑΣ δεν θα προστεθούν στο μέλλον και άλλες, είτε της ίδιας εταιρείας είτε άλλων «επενδυτών»;.(Ήδη στην υπερφορτωμένη με Α/Γ από την IBERDROLA-ΡΟΚΑΣ Λήμνο, ανακοινώθηκε η αδειοδότηση από την ΡΑΕ και υπεράκτιου αιολικού πάρκου δυναμικότητας 500 MW).
  9. Πώς θα μπορέσει να αποκατασταθεί το τοπίο και οι βάρβαρες επεμβάσεις που θα επισυμβούν (είτε αυτές που αναφέρονται στη ΜΠΕ είτε αυτές που  αποσιωπούνται) στον περιβάλλοντα χώρο μετά το πέρας του χρόνου λειτουργίας των Α/Γ;
  10. Πόσο σύγχρονης τεχνολογίας θα είναι οι Α.Γ και πόσο αυξάνονται οι οχλήσεις από τη λειτουργία των αιολικών πάρκων με τη πάροδο του χρόνο και με τις φθορές και την παλαίωσή των Α/Γ;

Για μερικά πράγματα όμως είμαστε σίγουροι και δεν έχουμε καμία επιφύλαξη:
Πρώτο, ότι  το μέγεθος της επένδυσης είναι σαφώς δυσανάλογο με τις ενεργειακές ανάγκες,  τη κλίμακα και τη «φέρουσα ικανότητα» των νησιών.
Δεύτερο ότι η μετατροπή της Λέσβου, της Χίου και της Λήμνου σε απέραντα βιομηχανικά αιολικά πάρκα είναι ασύμβατη με την ήπια και ισόρροπη ανάπτυξη, με την αρμονική συνεργασία αγροτικού τομέα και τουρισμού, που έχουν ανάγκη τα νησιά μας και που αναφέρονται με όλους τους τόνους σε κάθε επιστημονική αναπτυξιακή μελέτη, που οι Ν.Α. παλιότερα και σήμερα η περιφέρεια κατά καιρούς παραγγέλλει, πληρώνει και φυσικά αποδέχεται.( Όποιος ανοίξει, πχ το site της Περιφέρειας Β Αιγαίου και μπεί στη θέση «Περιβάλλον-Πανίδα-Χλωρίδα» θα διαβάσει:  «Η προστασία της Λεσβιακής φύσης, είναι σήμερα επιτακτικότερη από κάθε άλλη φορά ενάντια στους κινδύνους που απειλούν την πλούσια χλωρίδα της, όπως είναι η διάνοιξη δρόμων, η δόμηση, η κακώς εννοούμενη τουριστική ανάπτυξη, η αποξήρανση και οικοπεδοποίηση υγροτόπων, η μετατροπή των κορυφών σε “δάση” κεραιών και ΑΠΕ κάθε είδους, οι πυρκαγιές και η υπερβολική βόσκηση ορισμένων περιοχών»).
Και τρίτο, ότι η ηλεκτρική ενέργεια από κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται σε εμπόρευμα που παραδίδεται με αυτόν τον τρόπο στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με αποτέλεσμα ανεξέλεγκτες αυξήσεις τιμολογίων και την έννοια της εξοικονόμησης ενέργειας, της τόσο απαραίτητης για μια βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη μας, να πετάγεται στον κάλαθο των αχρήστων.
Ας μη νομίζει όμως κανένας ότι το θέμα θα κλείσει έτσι απλά και με τα «χεράκια ψηλά» των περιφερειακών συμβούλων συμπολίτευσης και μείζονος αντιπολίτευσης.
Η ζωή (και ο αγώνας) συνεχίζεται και μετά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου του επόμενου μήνα.

Μυτιλήνη 13/7/2012
Από το Γραφείο τύπου
της περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου