ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 24/7/2012
- Για τις έδρες των ΤΑΞΙ – ΑΓΟΡΑΙΩΝ.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Βασίλης Τεντόμας εξήρε τη θαυμάσια δουλειά του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών – Επικοινωνιών κ. Γ. Γουγούλα, ο οποίος παρουσίασε τις τεκμηριωμένες προτάσεις του για κάθε νησί της περιφέρειας ξεχωριστά, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που το καθένα έχει.
Και αφού τόνισε την κάθετη διαφωνία της παράταξης με τον Ν 4070/2012, ψήφισε για κάθε νησί σύμφωνα με την εισήγηση, που όπως φάνηκε από τη συζήτηση, με εξαίρεση την πιο σύνθετη περίπτωση της Λέσβου, βρισκόταν σε αρμονία με τις θέσεις των επαγγελματικών φορέων και των τοπικών κοινωνιών.
Τέλος έκφρασε την ελπίδα και την αναγκαιότητα να υπάρξει διαλλακτικό πνεύμα μεταξύ των «αντιμαχομένων» πλευρών (ΤΑΞΙ και ΑΓΟΡΑΙΩΝ Λέσβου), να υπάρξει ενωτικό πνεύμα στη βάση των κοινών αιτημάτων τους για διασφάλιση του επαγγέλματός τους, που κινδυνεύει από την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για μισθωμένες διαδρομές ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και ταξιδιωτικών πρακτορείων, την αδειοδότηση 9θέσιων ταξί κλπ.
Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε, θα πρέπει να εκλογικευθεί ο αστυνομικός έλεγχος των μισθωμένων διαδρομών, ώστε να μη συμβαίνουν γεγονότα, που μόνο ζημιά προκαλούν στη τουριστική κίνηση αλλά και στους ίδιους τους επαγγελματίες του συγκεκριμένου κλάδου.
- Για τη δακοκτονία.
Τα προβλήματα της δακοκτονίας για μια σειρά λόγους αφορούν κυρίως τη Λέσβο και το σημαντικότερο αγροτικό προϊόν του νησιού.
Και ενώ λογικά θα έπρεπε η συσσωρευμένη πείρα των προηγούμενων ετών να έχει σαν αποτέλεσμα τη συνεχώς βελτιούμενη και αποτελεσματικότερη εκτέλεση των σχετικών εργασιών, παρουσιάζεται το φαινόμενο, αφενός μεν οι διάφορες «παθολογίες» (χρονική καθυστέρηση παρέμβασης, πελατειακές και ρουσφετολογικές συμπεριφορές, ελλιπής έλεγχος εργασιών, κατασπατάληση και αντιπεριβαλλοντική διάθεση φαρμάκων κλπ) να επαναλαμβάνονται και να διογκώνονται.
Το μνημόνιο ήλθε να επιτείνει τα παραπάνω προβλήματα, με αποτέλεσμα να φτάνουμε στον Αύγουστο και να μην έχει δουλέψει ακόμα ψεκαστήρας, να υπάρχει απροθυμία στελέχωσης των συνεργείων λόγω χαμηλών ημερομισθίων και υπερβολικής καθυστέρησης πληρωμών και την εμπλοκή στην όλη «ιστορία» τεχνικών εταιρειών, άσχετων με το αντικείμενο.
Η περιφέρεια φέρει μεγάλες ευθύνες για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, που θα έχει σαν αποτέλεσμα τελικά τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, για την οποία δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και δυνατότητα αναπλήρωσης. Αντί να αντισταθεί στις διαφαινόμενες από καιρό προθέσεις της κυβέρνησης για παραπέρα υποχρηματοδότηση και άρα ποιοτική υποβάθμιση της δακοκτονίας, σαν «έτοιμη από καιρό» προσανατολίστηκε στην ανάθεση σε εργολάβο των σχετικών εργασιών για το 85% του λεσβιακού ελαιώνα, με πρώτο αποτέλεσμα την γραφειοκρατική εμπλοκή και καθυστέρηση διενέργειας των ψεκασμών και με άγνωστα και απροσδιόριστα επόμενα προβλήματα που έχουν σχέση με την άγνοια του αντικειμένου από τον εργολάβο και τον προβληματικό έλεγχο από πλευράς περιφέρειας της δουλειάς του.
Έτσι όλα τα ωραία λόγια για παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και όλα τα σχετικά σχέδια των «αγροδιατροφικών συμπράξεων» καταλήγουν για άλλη μια φορά να ηχούν υποκριτικά και κενά περιεχομένου.
- Για τη χρηματοδότηση μελέτης λιμενικών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης κρουαζερόπλοιων στο Πυθαγόρειο Σάμου.
Για το παραπάνω θέμα, που εισάχθηκε στο περιφ. συμβούλιο με πρόταση της παράταξης του κ. Βογιατζή, ο επικεφαλής της παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Βασίλης Τεντόμας τόνισε τα εξής:
«Είναι πολύ ωραίο και εύκολο να χαϊδεύουμε αυτιά και να προτείνουμε διάφορα μεγαλεπίβολα έργα στα πλαίσια μιας κακώς εννοούμενης φιλολαϊκής πολιτικής. Όμως θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τέτοια έργα σαν το προτεινόμενο θα πρέπει:
- Να εντάσσονται σε ένα εθνικό χωροταξικό σχέδιο για τον θαλάσσιο τουρισμό, που θα όριζε τις προτεραιότητες και το μέγεθος των σχετικών παρεμβάσεων. Και τέτοιος σχεδιασμός δεν υπάρχει.
- Τα λιμενικά έργα είναι πολυδάπανα, άρα θα πρέπει να προβληματιζόμαστε ως προς την οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας.
- Σε περιοχές μικρών και αξιόλογων οικισμών θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός ένταξης περιβαλλοντικά τέτοιων ογκωδών λιμενικών έργων, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν και τα απαραίτητα συνωδά έργα στη ξηρά (κατάλληλα σύγχρονα κτίρια υπηρεσιών, επιβατών και υγείας, οδικές προσπελάσεις και διασυνδέσεις, χώροι στάθμευσης κλπ).
Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη συγκεκριμένη πρόταση και απορούμε πως την ασπάστηκε ο «αναπληρωτής» επικεφαλής της «Αγώνας για τα νησιά μας», Θ. Βαλσαμίδης που έχει απόλυτη γνώση του αντικειμένου και που συνήθως διακρίνεται για τον ορθολογικό τρόπο σκέψης του. Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι τυχόν αποδοχή της θα σήμαινε τη διάθεση μιας σημαντικής δαπάνης (που έτσι κι αλλιώς δεν διαφαίνεται η εξασφάλισή της σε προβλεπτό χρόνο) για χρηματοδότηση μιας μελέτης που θα μείνει για απροσδιόριστο χρόνο ή για πάντα στα συρτάρια της περιφέρειας.
Είμαστε όμως σύμφωνοι να ανοίξει σε επίπεδο περιφέρειας μια συζήτηση για παρόμοια έργα που να ασχοληθεί με την καταγραφή αναγκών, προσδιορισμό δαπανών και διεκδίκηση των σχετικών κονδυλίων από τη πολιτεία».
Μυτιλήνη 25/7/2012
Από το γραφείο τύπου
της περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου