Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Β. ΤΕΝΤΟΜΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ
Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στο θέμα της «ίδρυσης της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου» ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Β. Τεντόμας, μεταξύ των άλλων είπε τα εξής:

«Η υπό ίδρυση Αγροδιατροφική Σύμπραξη είναι μια θετική πρωτοβουλία, για την οποία δεν μπορεί κανείς να έχει αρνητική θέση, γιατί απαντάει στην αναγκαιότητα συνεργασίας και κοινής δράσης του πρωτογενούς, του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα παραγωγής στα νησιά μας.
Ήδη υπάρχει σημαντικός αριθμός συμμετεχόντων φορέων και εταιρειών που δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας.
Επίσης δίνει τη δυνατότητα ελαχιστοποίησης του κόστους προβολής των τοπικών προϊόντων εκτός περιφέρειας καθώς και αξιοποίησης κοινοτικών προγραμμάτων, που χωρίς αυτή την σύμπραξη δεν μπορούν να αξιοποιηθούν.
Όμως δεν θα πρέπει να δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι με την ίδρυση και λειτουργία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης λύνονται τα πολλά και χρόνια προβλήματα του αγροτικού μας κόσμου.
Γιατί αυτή η πρωτοβουλία δεν απαντάει στο πρόβλημα της κακής κατάστασης των αγρ. συνεταιρισμών, που σήμερα δεν γνωρίζουν «πού πατούν και πού πηγαίνουν».
Δεν απαντάει στο πρόβλημα της ολοένα και μεγαλύτερης εγκατάλειψης των καλλιεργειών (κυρίως της ελιάς).
Δεν λύνει το πρόβλημα του χάσματος μεταξύ της τιμής παραγωγού και της τιμής καταναλωτή (από τον εισηγητή θίχτηκε το θέμα αυτό μόνο σαν ευχή).
Δεν λύνει το πρόβλημα της προώθησης των τοπικών προϊόντων στα ράφια των super markets.
Και επισημαίνουμε το γεγονός ότι τα τελευταία 20-25 χρόνια οι όποιες άλλες προσπάθειες  (ΠΟΠ, ΠΓΕ, Βιολογικά κλπ) δεν οδήγησαν σε κέρδη των παραγωγών άλλα μόνο των διακινητών.
Πρέπει να επισημανθεί και η διαχρονική ανακολουθία του υπουργείου Γεωργίας που ξεκινάει προγράμματα και μετά τα εγκαταλείπει, που προωθεί ενέργειες για βελτίωση της ποιότητας των αγρ. προϊόντων και ταυτόχρονα τις υπονομεύει (χαρακτηριστική η περίπτωση των δραματικών περικοπών σε κονδύλια και προσωπικό της δακοκτονίας τα τελευταία τρία χρόνια, που έχουν άμεση συνέπεια στη ποσότητα και τη ποιότητα της ελαιοπαραγωγής).
Ψηφίζοντας «ναι» στην ίδρυση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, διατηρούμε τις επιφυλάξεις και τους φόβους μας να μεταβληθεί αυτή η εταιρεία σε ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό, σε μηχανισμό βολέματος κάποιων μελετητικών γραφείων και διαφόρων «συμβούλων» ή ακόμα χειρότερα σε ένα «μαγαζάκι» της περιφέρειας για εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων.
Για αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων θα πρέπει το περιφερειακό συμβούλιο να έχει αποφασιστικό ρόλο από τώρα και σε όλα τα επόμενα στάδια εξέλιξης του εγχειρήματος, από την επιλογή των εκπροσώπων της περιφέρειας στο διοικητικό του συμβούλιο, το οργανόγραμμά της, μέχρι τη κάθε νέα πρωτοβουλία για δράση της εταιρείας, αύξηση κεφαλαίου κλπ.
Όπως είπαμε και στην αρχή, η πρωτοβουλία αυτή, η καθόλα θετική, δεν λύνει το αγροτικό πρόβλημα στη περιφέρειά μας.
Γι αυτό χρειάζεται άμεσα η περιφέρεια να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εκπόνηση ενός συγκεκριμένου και κοστολογημένου προγράμματος για την αγροτική αναγέννηση της περιφέρειας.
Τελειώνοντας θέλω να επισημάνω το εξής. Η όλη εισήγηση και τεκμηρίωση της προσπάθειας, όπως μας αναλύθηκε προ ολίγου, διακατέχεται από την ιδέα και την αναγκαιότητα μιας ήπιας, ισόρροπης, βιώσιμης ανάπτυξης των νησιών μας, ορθολογικής αξιοποίησης των φυσικών πόρων. Μιας ανάπτυξης προς όφελος του τοπικού πληθυσμού και όχι των όποιων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Έτσι, όπως σήμερα τασσόμαστε υπέρ αυτού του τύπου ανάπτυξης, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να σκεφτούμε και να πράξουμε όταν σε επόμενη συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου θα κληθούμε να γνωμοδοτήσουμε για μια μεγάλη επένδυση αιολικών πάρκων, που ανατρέπει το παραπάνω παραγωγικό μοντέλο.

                                                      Μυτιλήνη  26/6/2012        
Από το γραφείο τύπου
της περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου