Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ ΧΙΟΥ

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά τη συζήτηση του θέματος αναφορικά με επιστολές κατοίκων σε περιοχές της Χίου, που θεωρούν ότι θίγονται από το ΠΔ της 12-6-2012 («Έγκριση καταλόγου μικρών νησιωτικών υγροτόπων και καθορισμός όρων και περιορισμών για τη προστασία και ανάδειξη των μικρών παράκτιων υγροτόπων που περιλαμβάνονται σε αυτόν»), ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τεντόμας, επικεφαλής και εκπρόσωπος της περιφερειακής παράταξής μας, τοποθετήθηκε ως εξής:
«Κατανοούμε την ευαισθησία του κ. Γαννιάρη να φέρει για συζήτηση στο περιφ. συμβούλιο τις επιστολές με τις αιτιάσεις των θιγομένων κατοίκων  κάποιων περιοχών της Χίου όπου καταγράφηκαν και οριοθετήθηκαν ως «μικροί παράκτιοι υγρότοποι». Από την ενδελεχή παράθεση στο εισηγητικό έγγραφο του κ. αντιπεριφερειάρχη Χίου όλων των επιχειρημάτων των παραπάνω ιδιοκτητών, που ζητούν την κατάργηση του σχετικού ΠΔ φαίνεται καθαρά η πολιτική πίεση που υπάρχει για το θέμα.
Από όσο έχω πληροφορηθεί από τους συνεργάτες μας στη Χίο, πράγματι κατά τη καταγραφή των υγροτόπων έγιναν λάθη ως προς την οριοθέτηση τους. Όμως άλλο πράγμα η οριοθέτηση και άλλο η ύπαρξη υγροτοπικών εκτάσεων.
Επίσης δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα ότι δεν έγινε διαβούλευση πριν την έκδοση του ΠΔ, έστω αυτή η διαβούλευση που γίνεται μέσω του διαδικτύου (διεύθυνση ανάρτησης http://www.opengov.gr/minenv/?p=1837). Μάλιστα υπήρξε πλειάδα παρατηρήσεων.
Οι περιοχές είναι και ήταν  de facto υγροτοπικές. Τα κριτήρια ένταξης και τεκμηρίωσης τους είναι αυστηρά και υπάρχουν οι σχετικές καρτέλες καταγραφής.  Δεν έγινε αυθαίρετα. Το γνωρίζουν όλοι.  Απλώς διαχρονικές και διαδοχικές καταπατήσεις από ιδιώτες, δήμους και το δημόσιο ελαχιστοποίησαν το μέγεθος τους και βέβαια οι δήμοι τους ενέταξαν στα σχέδια οικισμών. Χαρακτηριστική περίπτωση του πώς η Τοπική αυτοδιοίκηση αντιλαμβάνεται τη προστασία του περιβάλλοντος.
Και να μη ξεχνάμε ότι τις περισσότερες φορές τα πλημμυρικά φαινόμενα οφείλονται και σε τέτοιες παρεμβάσεις, να κτίζουν δηλ. πάνω σε κοίτες, εκβολές ή δελταϊκά συστήματα ποταμοχειμάρων και μετά τη ζημιά να υπάρχουν θρήνοι….
Η πρότασή μας είναι να κληθεί το ΥΠΕΚΑ να επανεξετάσει το περίγραμμα κήρυξης των υγροτοπικών εκτάσεων και στις περιπτώσεις που υπάρχουν εκτάσεις που θα πρέπει να χαρακτηριστούν σαν υγρότοποι, αλλά ταυτόχρονα οι σημερινοί κάτοχοι διαθέτουν ισχυρούς τίτλους ιδιοκτησίας να καταβληθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις από το Δημόσιο. Σε καμία περίπτωση όμως να μη ταχθούμε υπέρ της αποδοχής αιτημάτων για κατάργησης τους.»


Μυτιλήνη 30-1-2013
Από το γραφείου τύπου
Επικεφαλής  περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου