Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ «ΣΑΡΛΙΖΑ»

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά τη συζήτηση του θέματος «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ << ΣΑΡΛΙΖΑ >> ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ ΛΕΣΒΟΥ» ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τεντόμας, επικεφαλής και εκπρόσωπος της περιφερειακής παράταξής μας, τοποθετήθηκε ως εξής:
«Όπως τονίσαμε και στην επιστολή μας προς τον κ. περιφερειάρχη, όπου ζητούσαμε ενημέρωση επί του θέματος, πράγματι πρόκειται σαφώς για μια θετική ενέργεια που ίσως ξεκολλήσει από τη στασιμότητα μια παλιά υπόθεση, θέτοντας τέρμα στη σταδιακή απαξίωση, μέχρι ολοσχερούς καταστροφής, ενός σημαντικού πολιτιστικού κεφαλαίου της Λέσβου και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη παραγωγική αξιοποίησή του προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.
Όταν πληροφορηθήκαμε από τα τοπικά ΜΜΕ τις σχετικές πρωτοβουλίες της περιφέρειας, το μυαλό μας πήγε κατευθείαν στη περίπτωση της αγοράς του οικοπέδου στον Καρά Τεπέ για ανέγερση διοικητηρίου από την απελθούσα νομαρχιακή αρχή του κ. Βογιατζή. Και εδώ θέλω να υπενθυμίσω ότι σαν νομαρχιακή παράταξη τότε –έστω και εκτός νομ. συμβουλίου- είχαμε επισημάνει τις μεγάλες ευθύνες της ΝΑ Λέσβου να διακινδυνεύει την αγορά ενός οικοπέδου που είναι ηλίου φαεινότερο ότι είναι γεμάτο αρχαιότητες. Κοντολογίς, με χρήματα της ΝΑ Λέσβου, δηλ. με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου αγοράστηκε ένας «κατιμάς» στη τιμή «ψαρονεφριού». Η εξέλιξη της υπόθεσης αυτής και η ανάγκη καταβολής και άλλων χρημάτων, από τη Περιφέρεια πλέον, για διενέργεια ανασκαφικών εργασιών σε όλη την αγορασθείσα έκταση αναδείχνει την επιλογή αυτή του κ. Βογιαζτή σαν το δεύτερο μελανό σημείο της θητείας του, μετά από αυτό του Lesvos shop, το οποίο δε λέει να ξεκαθαριστεί και είμαστε ακόμη στο μηδέν.
Οι ομοιότητες των δύο αυτών περιπτώσεων έγκειται αφενός μεν στο γεγονός της μεγάλης επιβάρυνσης και των δύο οικοπέδων με αρχαία και αφετέρου στην υποχρέωση αποπληρωμής δανείων, αφού η μόνη ορατή και σίγουρη πηγή χρηματοδότησης για την περίπτωση του ΣΑΡΛΙΖΑ είναι το πρόγραμμα «Jessica” που δεν δίνει «τσάμπα» χρήμα, αλλά δανειοδοτεί.
Κατά τη γνώμη μας, ναι, να προχωρήσουμε στις απαραίτητες διερευνητικές ενέργειες αξιοποίησης, ένταξης σε προγράμματα (φυσικά ας ξεχάσουμε το τρέχον ΕΣΠΑ 2007-2013) κλπ, αλλά με προσοχή και χωρίς τη κατασπατάληση χρημάτων σε μελέτες που τελικά μπορεί να μην υλοποιηθούν παρά μόνο να προστεθούν στις τόσες άλλες που έχει κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια το ΤΣΑΥ.
Να αξιοποιήσουμε τις παλιές μελέτες, όσο μπορούν αυτές να αξιοποιηθούν (αποτυπώσεις – αναπαλαιώσεις υφισταμένων κτιρίων) αλλά σε καμία περίπτωση να μη προχωρήσουμε σε μελέτες νέων κατασκευών, που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν λόγω πληθώρας αρχαιοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του ΣΑΡΛΙΖΑ.
      Τελειώνοντας, θεωρούμε ότι η αξιοποίηση του ΣΑΡΛΙΖΑ δεν πρέπει να ειδωθεί ξεκομμένη από τις άλλες 5 ιαματικές πηγές της Λέσβου, αλλά αντίθετα στα πλαίσια ενός ευρύτερου προγράμματος, να αναδειχθεί σαν η πύλη εισόδου σε ένα υπό διαμόρφωση δίκτυο «Λεσβιακού θερμαλισμού υγείας – ιαματικού τουρισμού»

Μυτιλήνη 30-1-2013
Από το γραφείου τύπου
Επικεφαλής  περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου