Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013



ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
κ. ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ
 
Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Με την ευκαιρία του ερχομού σας στο φιλόξενο νησί της Λέσβου, εκ μέρους της περιφερειακής παράταξης Βορ. Αιγαίου "Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό" σας εύχομαι ολόψυχα να είναι ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος (που όπως όλοι γνωρίζουμε θα είναι και ο τελευταίος της ύφεσης) και σας εύχομαι ακόμη αστείρευτη δημιουργικότητα προς ευόδωση των στόχων του υπουργείου σας.
Λυπάμαι, που λόγοι ανεξάρτητοι της θέλησής μου, με αναγκάζουν αυτό το Σαββατοκύριακο να βρίσκομαι εκτός Λέσβου και έτσι να μη μπορέσω να παραβρεθώ στη κοπή της βασιλόπιτας της Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, που, από όσο αντιλαμβάνομαι, είναι και ο αποκλειστικός σκοπός του ταξιδιού σας εδώ.

Πιστεύω κ. Υπουργέ, για να μη πω ότι είμαι βέβαιος, ότι στον καθιερωμένο σε αυτές τις περιπτώσεις χαιρετισμό δεν θα αναλωθείτε σε κούφια και ανούσια λόγια, σαν κι αυτά που αραδιάζουν άλλοι συνάδελφοί σας σε παρόμοιες ευκαιρίες και ότι, σαν γνήσιος τεχνοκράτης που είστε, θα αδράξετε την ευκαιρία για να εξηγήσετε στους νησιώτες και τους ναυτικούς μας τη φιλοσοφία και τα φιλολαϊκά μέτρα που προβλέπει το προς ψήφιση Νομοσχέδιο  «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις».
Και με αυτόν τον τρόπο θα μάθουμε όλοι τις ευνοϊκές προοπτικές που διανοίγονται για τους κατοίκους της Περιφέρειάς μας και τους ναυτικούς μας, αφού η ψήφιση του παραπάνω Ν/Σ θα καθιερώσει:

1.       Τη κατάργηση όλων των εκπτώσεων στο εισιτήριο των πλοίων ως υποχρέωση των ναυτιλιακών εταιρειών, εκτός από άτομα με αναπηρία με ποσοστό άνω του 80% για έκπτωση 50% (επί τέλους γινόμαστε όλοι ίσοι ...).
2.       Την υποχρεωτική δρομολόγηση ταχύπλοων (λ.χ των πλοίων "Πάτμος" και "Χίος") μόνο 4 μήνες το χρόνο (άλλωστε οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν "σπεύδε βραδέως").
3.       Τη δυνατότητα αντικατάστασης πλοίου σε συγκεκριμένη γραμμή εκμετάλλευσης από άλλο μικρότερο ανάλογα με της ανάγκες του μεταφορικού έργου (πάλι οι πρόγονοί μας έλεγαν το "ουκ εν τω πολλώ το ευ").
4.       Τις ατομικές συμβάσεις εργασίας στα ποντοπόρα εμπορικά πλοία για τα κατώτερα πληρώματα στις οποίες θα ρυθμίζεται ελεύθερα η αμοιβή κλπ (ο κάθε ναυτικός δηλ. θα διαπραγματεύεται με το αφεντικό, σαν ίσιος προς ίσιο, το μεροκάματό του ...)
5.       Τη μείωση της οργανικής σύνθεσης των πληρωμάτων της ακτοπλοΐας στο μισό ή στο 1/3 από το ήδη υπάρχον. (Τι κι αν αυξηθούν οι άνεργοι ναυτικοί κατά 5.000; Ψιλοπράγματα...)
Κρίμα λοιπόν που δεν θα είμαι αύριο Σάββατο εκεί ψηλά στο Κιόσκι, να σας δω και να σας χαρώ.
Με παρηγορεί όμως η σκέψη γιατί πιστεύω, για να μη πω πως είμαι βέβαιος, ότι με την ευκαιρία που το περιφερειακό συμβούλιο θα συζητήσει στην επόμενη συνεδρίασή του το παραπάνω "πόνημα", θα ξανακάνετε τον κόπο να έλθετε στη Μυτιλήνη και να μας τα πείτε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.
Άλλωστε νομίζω ότι ήλθε η ώρα, με ολιγόμηνη βέβαια καθυστέρηση, να γνωρίσετε κι από κοντά τους περιφερειακούς συμβούλους της περιφέρειάς σας, μιας και δεν μπορέσατε να το κάνετε ούτε και τον περασμένο Σεπτέμβρη, που ήλθαμε, ως επί τούτου, στη πατρίδα σας, τότε, θυμάστε, με τις φωτιές.....

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,
Μετά από όλα αυτά και για να μη μακρυγορώ, είναι σίγουρο πλέον ότι οι ακτοπλόοι, ε.... συγγνώμη, οι νησιώτες και οι ναυτικοί μας θα σας ευγνωμονούν.
Καλή χρονιά λοιπόν και πάλι. 
Και ο Θεός βοηθός.


Μυτιλήνη  1/2/2013
Με απέραντη τιμή και εκτίμηση
(ειλικρινά δε βρίσκω άλλες καλύτερες λέξεις)
Βασίλης Τεντόμας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου