Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά τη συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης του θέματος αναφορικά με την «ανάθεση στο Παν/μιο Αιγαίου υγειονομικής μελέτης της θαλάσσιας περιοχής του κόλπου Καλλονής» ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τεντόμας, επικεφαλής και εκπρόσωπος της περιφερειακής παράταξής μας, τοποθετήθηκε ως εξής:
«Ένα από τα βασικά αιτήματα των κατοίκων της Β.Δ. Λέσβου, που πριν λίγο ακούσαμε, είναι η προστασία του κόλπου Καλλονής, αυτού του μοναδικής ομορφιάς και σημαντικής πλουτοπαραγωγικής αξίας φυσικού στοιχείου της περιοχής.
Και έχουμε τη γνώμη ότι η όποια μελέτη, σαν κι αυτή που σήμερα θα αποφασίσουμε να ανατεθεί, θα μας πει λίγο πολύ γνωστά πράγματα. Ότι δηλ. πηγές ρύπανσης είναι τα βοθρολύματα των οικισμών πέριξ του κόλπου, τα λύματα ελαιοτριβείων, τυροκομείων καθώς και τα παρασυρόμενα από τις βροχοπτώσεις κόπρανα των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στη λεκάνη απορροής.
Και όπως έχουμε πει και άλλη φορά, το διαφοροποιό στοιχείο ρύπανσης με παλιότερα είναι ότι τώρα έχουμε λιγότερα και μεγαλύτερα τυροκομεία και ελαιοτριβεία, περισσότερο επιβαρυμένα οικιακά λύματα και μεγάλες συγκεντρώσεις – συστεγάσεις ζώων αναπαραγωγής, σε σχέση με τα παλιά ελευθέρας βοσκής.
Το πολύ – πολύ λοιπόν αυτή η μελέτη να μας δώσει ακριβέστερα στοιχεία για το ποσοστό επιβάρυνσης της κάθε ρυπογόνου αιτίας.
Γιαυτό, από τώρα η περιφέρεια σαν καθ’ ύλη αρμόδια θα πρέπει να λάβει όλα όλα τα απαραίτητα μέτρα αστυνόμευσης και ελέγχου των σχετικών εγκαταστάσεων.
Όσο για το θέμα των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού Καλλονής, δεν είναι δυνατόν σε κάθε περίπτωση να αναφέρεται σαν πρόβλημα, αλλά να μην υπάρχει καμία πρωτοβουλία αντιμετώπισής του. Γιαυτό και η περιφέρεια θα πρέπει να έλθει σε συνεννόηση με τον δήμο Λέσβου και αν δεν υπάρχει ανταπόκριση, επί τέλους να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.
Τέλος, συμφωνούμε, για διάλυση των οποιωνδήποτε αμφιβολιών περί της αξιοπιστίας των μετρήσεων από το εργαστήριο του Παν/μίου Θεσσαλονίκης, να στέλνονται τα ίδια δείγματα και σε ακόμη 1-2 άλλα πιστοποιημένα εργαστήρια, ώστε να γίνεται διασταύρωση αποτελεσμάτων και εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την επιβάρυνση του κόλπου Καλλονής.
Και οπωσδήποτε να προσεχτεί το θέμα των συνθηκών δειγματοληψίας, ώστε να πληρούν όλους τους προβλεπόμενους κανόνες από τις οικείες υγειονομικές διατάξεις.»


Μυτιλήνη 30-1-2013
Από το γραφείου τύπου
Επικεφαλής  περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου