Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αγαίου
Αναγνωρίζοντας τον σημαντικότατο ρόλο που διαδραματίζει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε ό,τι αφορά στη πνευματική, κοινωνική και αναπτυξιακή- οικονομική ζωή των νησιών της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η περιφερειακή παράταξη «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» θεώρησε σαν πρωταρχικό της χρέος μετεκλογικά  να έλθει σε επαφή με τη διοίκηση του ιδρύματος.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση για τους στόχους που έχουν τεθεί και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία και ανάπτυξή του το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ιδιαίτερα στις μέρες μας, μέρες Μνημονίου, μέρες λογικής «Καλλικράτη» σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η Παιδεία και μέρες που έχει δοθεί για διαβούλευση στη πανεπιστημιακή κοινότητα το νομοσχέδιο-πλαίσιο της κας Διαμαντοπούλου που σκοπεύει να εξειδικεύσει και υλοποιήσει τις παραπάνω γενικές πολιτικές στο χώρο των ΑΕΙ.
Οι αυξημένες υποχρεώσεις του πρύτανη κ. Τσάρτα λόγω ακριβώς της παραπάνω συγκυρίας δεν επέτρεψαν την επίσκεψη αυτή σε πρότερο χρόνο και έλαβε χώρα μόλις χτες (21/12) το μεσημέρι στο γραφείο της πρυτανείας.
Ο κ. Τσάρτας αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλο το φάσμα των προβλημάτων και δραστηριοτήτων του ιδρύματος. Αναφέρθηκε στα στενά οικονομικά, ιδιαίτερα μετά τη περικοπή κατά 30% της κρατικής επιχορήγησης, καθώς και στις μεγάλες ελλείψεις σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, όπου κάποιες προοπτικές διανοίγονται με τις αποφασισμένες από τη κυβέρνηση μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ, εφόσον βέβαια θα έχουν κάποιο πρακτικό αντίκρισμα.
Επίσης αναφέρθηκε στο πρόβλημα των κτιριακών υποδομών του Πανεπιστημίου και στην υποβολή τεσσάρων σχετικών προτάσεων για ένταξη και υλοποίηση μέσω του ΕΣΠΑ, με μία από αυτές την ανέγερση φοιτητικής εστίας στη Μυτιλήνη.
Ο κ. πρύτανης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο υψηλό επίπεδο της παρεχόμενης πανεπιστημιακής εκπάιδευσης καθώς και στις θετικές προοπτικές ανάπτυξης του ιδρύματος, που θα ήταν –όπως τόνισε- πιο ορατές αν δεν υπήρχε η αρνητική για ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο διαδικασία μετεγγραφών σπουδαστών προς πανεπιστήμια του κέντρου, με την εφαρμογή οικονομικών αλλά και αμφιλεγόμενων κριτηρίων από πλευράς του υπουργείου Παιδείας.
Κυρίως όμως ο κ. Τσάρτας έκφρασε την ανησυχία του για τυχόν υλοποίηση των σκέψεων του υπουργείου Παιδείας, που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή ενός «Καλλικράτη» και στο χώρο των πανεπιστημίων, στη περίπτωση ιδιαίτερα που δεν αναγνωριστεί το χαρακτηριστικό της νησιωτικότητας του χώρου που καλύπτει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Αυτό κατά τον κ. πρύτανη θα σήμαινε τη συρρίκνωση του ιδρύματος και την ακύρωση έτσι του οργανογράμματος ανάπτυξης του ιδρύματος, που με τόση επιτυχία έχει μέχρι τώρα υλοποιήσει η διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ο επικεφαλής της παράταξης και περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου Βασίλης Τεντόμας καθώς και τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας έδωσαν την υπόσχεση ότι η παράταξη θα βρίσκεται συνέχεια και με συνέπεια δίπλα στους διδάσκοντες, τους φοιτητές και το προσωπικό του ιδρύματος και θα συμπαρασταθεί σε κάθε αγώνα και διεκδίκησή τους που θα έχει σαν στόχο τη διασφάλιση της ανοδικής πορείας του ιδρύματος και της θετικής συμβολής του στη συνολικότερη ανάπτυξη των νησιών μας.
Μυτιλήνη 22/12/2010
Από το γραφείο τύπου της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου