Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Προς την Επιτροπή Πρωτοβουλίας
Συλλόγου Καπιωτών Λέσβου «Ο Αη Γιώργης», Συλλόγου Μανταμαδιωτών Λέσβου «Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» , Συλλόγου Κλειωτών Αθήνας- Πειραιά.

Αγαπητοί φίλοι,
Πρώτα-πρώτα θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μας δίνετε να εκφράσουμε τις απόψεις της Περιφερειακής μας Παράταξης «ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» για προβλήματα της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μανταμάδου.
Επίσης θέλουμε να σας συγχαρούμε για τον συνεχή, αγωνιστικό και συνεπή αγώνα σας για την προώθηση λύσεων σε προβλήματα των χωριών σας, που χωρίς τη θέλησή σας αποχωριστήκατε, χωρίς ποτέ να πάψετε να ενδιαφέρεστε για την πρόοδό τους.
Όπως ίσως θα γνωρίζετε, η παράταξή μας δημιουργήθηκε με τη σύμπραξη των νομαρχιακών παρατάξεων της Λέσβου («Έχει ρεζέρβα τ΄ όνειρο») και της Χίου («Αριστερή Ενωτική Κίνηση»). Έτσι, είναι φυσικό, οι θέσεις της παράταξής μας για θέματα που αφορούν στη Λέσβο, να είναι συνέχεια και συνέπεια των θέσεων και των επεξεργασιών που είχαμε κάνει μέχρι χτες σαν νομαρχιακή παράταξη «Έχει ρεζέρβα τ΄ όνειρο», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να μένουμε δογματικά προσηλωμένοι σε θέσεις που ενδεχόμενα έχουν ξεπεραστεί από τη τρέχουσα πραγματικότητα.
Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τις θέσεις και τις απαντήσεις μας κυρίως για όσα ερωτήματα θέσατε με την επιστολή σας, που έχουν σχέση με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Για τα υπόλοιπα, που εκ των πραγμάτων είναι αποκλειστικά θέμα της αυτοδιοίκησης α΄βαθμού, θα αρκεστούμε σε γενικές σκέψεις και απόψεις, για να μη υπεισερχόμαστε (ανέξοδα άλλωστε) σε θέματα εκτός αρμοδιότητας του θεσμού όπου ζητούμε τη ψήφο των συμπολιτών μας..
Πιο συγκεκριμένα:
Το θέμα  της εγκατάστασης του νέου ΑΣΠ της ΔΕΗ και το θέμα της αποθήκης καυσίμων, πρέπει να είναι αντικείμενα συνολικότερης αντιμετώπισης του προβλήματος  χωροθέτησης όλων των οχλουσών εγκαταστάσεων στη Λέσβο. Το θέμα αυτό μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίστηκε με αυτό τον τρόπο και κυρίως έγινε αντικείμενο πολιτικών και τοπικιστικών αντιπαραθέσεων μεταξύ κομματικών παρατάξεων και δήμων του νησιού, με αποτέλεσμα ένα απαρχαιωμένο και ρυπογόνο εργοστάσιο στην Επάνω Σκάλα να συνεχίζει να επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων της περιοχής και ένας απαράδεκτος και άκρως επικίνδυνος τρόπος μεταφοράς των καυσίμων να δημιουργεί προϋποθέσεις πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων στο λιμάνι της Μυτιλήνης..
Η δημιουργία ενός ενιαίου δήμου στη Λέσβο, πέρα από τις οποιεσδήποπε άλλες θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις θα έχει, αλλάζει τα δεδομένα του προβλήματος.
Έτσι, πλέον θα υπάρχει ενιαία αυτοδιοκητική αρχή που θα μπορεί να αντιμετωπίζει με ενιαίο και συνολικό τρόπο προβλήματα που αναφέρονται σε όλο το νησί.
Προτείνουμε λοιπόν, να σταματήσει το πρόγραμμα αναθέσεων μελετών για ΣΧΟΟΑΠ κάθε ξεχωριστού καποδιστριακού δήμου, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν ως προς τη συνολική αντιμετώπιση των χρήσεων γης στο νησί και την προκήρυξη σύνταξης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου δήμου Λέσβου, όπου θα αντιμετωπιστεί και το θέμα της χωροθέτησης των παραπάνω χρήσεων που απασχολούν την περιοχή δήμου Μανταμάδου.
Από κει και πέρα, χρέος όλων μας είναι και να επιβάλλουμε τη σύνταξη ενός σωστού, επιστημονικά τεκμηριωμένου Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Λέσβου, αλλά και να δεσμευτούμε στην αποδοχή των όποιων πορισμάτων αυτού του σχεδίου.
Εν κατακλείδι πιστεύουμε, ότι είναι πολυτέλεια οι τοπικιστικές αντιθέσεις να εμποδίζουν λύσεις και κυρίως να δίνουν άλλοθι στις κυβερνήσεις να τις επικαλούνται προκειμένου να δικαιολογούν τη δική τους απραξία.
Για το θέμα της ύδρευσης – αποχέτευσης, για το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου, και Ραντάρ πολεμικού ναυτικού στην Κλειού, το πρόβλημα βρίσκεται στο «κόλλημα» του ΕΣΠΑ, που και αυτό με τη σειρά του οφείλεται στην αδυναμία της δημόσιας διοίκησης να το διεκπεραιώσει και στο πρόβλημα ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου να καταθέσει την λεγόμενη «ίδια συμμετοχή».
Όσο για τον δρόμο Μυτιλήνης – Μανταμάδου, πράγματι είναι μια παλιά υπόθεση, που χρειάζεται να ξαναβγεί στην επιφάνεια.
Όμως οι  παραπάνω καθυστερήσεις και αδυναμίες, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι  επιτείνονται από την εφαρμογή του Μνημονίου και την εξειδίκευσή του στο πρόγραμμα «Καλλικράτης», που αφαιρεί πόρους από την αυτοδιοίκηση, μειώνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δίνει προτεραιότητα σε επενδύσεις του ιδιωτικού κεφαλαίου με μόνο κριτήριο το κέρδος, παραγνωρίζοντας τις ανάγκες του λαού..
Έτσι σαν Περιφερειακή Παράταξη «ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ», είμαστε αντίθετοι στο Μνημόνιο και στον «Καλλικτράτη» και καλούμε τους πολίτες στις 7 Νοέμβρη να μας δώσουν ισχυρή εκπροσώπηση στο Περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, για να αγωνιστούμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για την επίλυση προβλημάτων σαν και αυτά που μας εκθέσατε με την επιστολή σας.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 16/10/2010
Με φιλικούς χαιρετισμούς
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΕΝΤΟΜΑΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου