Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Άγονος ο διαγωνισμός για τις άγονες γραμμές

Την  Τετάρτη (10-11-10) κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων για τέσσερις από τις έντεκα άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές. Καμία εταιρεία δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον. Έτσι πολλά νησιά του Αιγαίου   κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς συγκοινωνία μετά από τέσσερις μήνες, όταν θα λήξουν και οι υπάρχουσες συμβάσεις.
Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες (εφοπλιστές) δεν δείχνουν ενδιαφέρον για τις άγονες γραμμές και για τα συγκεκριμένα δρομολόγια, γιατί θεωρούν ότι είναι οικονομικά ασύμφορες. Προφανώς δεν θεωρούν αρκετά τα περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ (εκ των οποίων πάνω από 25 εκατομμύρια προέρχονται από τους επιβάτες), που έχουν προϋπολογιστεί να δοθούν για επιδοτήσεις δρομολογίων τον τελευταίο χρόνο.
Οι «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ανέδειξαν το πρόβλημα των θαλάσσιων συγκοινωνιών ως θέμα πρωταρχικής σημασίας. Θεωρούμε ότι η παροχή ακτοπλοϊκών υπηρεσιών από το εφοπλιστικό κεφάλαιο και το καθεστώς απελευθέρωσης που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια, έχουν οδηγήσει στα σοβαρά προβλήματα σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους.   Αντιμετωπίζουμε  τις τακτικές και ασφαλείς συγκοινωνίες ως  βασική  προϋπόθεση κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας για τα νησιά μας και ως  στοιχειώδες ανθρωπιστικό χρέος του κράτους προς του πολίτες των νησιών.
Καταθέσαμε προτάσεις όπως η δημιουργία δημόσιου φορέα παροχής ακτοπλοϊκών υπηρεσιών με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και του κράτους (πόσα πλοία μπορούν να κατασκευαστούν διαθέτοντας 90 εκατομμύρια κάθε χρόνο;)  Αναδείξαμε την αναγκαιότητα του ριζικού  ανασχεδιασμού του δικτύου σύνδεσης των νησιών.  Καταγγείλαμε  την  απελευθέρωση  που οδήγησε σε ραγδαία αύξηση αντί της μείωσης των ναύλων.
            Αυτές τις προτάσεις θα θέσουμε και στο νέο περιφερειακό συμβούλιο. Γι’ αυτές τις προτάσεις  σας καλούμε να αγωνιστούμε μαζί από σήμερα. Έστω κι αν χρειαστεί να πάμε «κόντρα στον καιρό».

Μυτιλήνη 11/11/2010
Από το γραφείο τύπου της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου