Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012



Μυτιλήνη  8/2/2012

ΘΕΜΑ: ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

      Προς:    κ. Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου
      Κοιν:     κ. Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου

             
Αγαπητέ κ. Περιφερειάρχη,

Σε συνέχεια της προφορικής μας συνεννόησης σχετικά με τη δυνατότητα η μη δημοσιοποίησης των ονομάτων και των προσόντων όσων ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση της Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου για τις 10 θέσεις ειδικών συμβούλων – επιστημονικών συνεργατών, λόγω πιθανού κωλύματος από πλευράς της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σας επισυνάπτω απόφαση της παραπάνω Αρχής για ακριβώς παρόμοια περίπτωση.
Όπως θα διαπιστώσετε, η εν λόγω απόφαση, που αφορούσε αίτημα μελών του ελληνικού κοινοβουλίου για παροχή εκ μέρους του ΙΚΑ αιτήσεων, ονομάτων και δικαιολογητικών 330 φυσικών προσώπων για σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καταλήγει ως εξής:

«Η Αρχή σταθμίζοντας αφενός την ανάγκη άσκησης αποτελεσματικού κοινοβουλευτικού ελέγχου, στην υπό εξέταση περίπτωση, για τη διαπίστωση τήρησης των αρχών της διαφάνειας και της αξιοκρατίας κατά την ανάθεση από δημόσιο ασφαλιστικό οργανισμό έργου σε πολίτες και αφετέρου το μέγεθος προσβολής, δια της αναπόφευκτης δημοσιότητας, της προσωπικότητας των πολιτών που ζήτησαν με υποβολή βιογραφικού σημειώματος την ανάθεση του έργου, κρίνει ότι πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημα των ερωτώντων βουλευτών για πρόσβαση στα τηρούμενα στο ΙΚΑ έγγραφα για την επιλογή των υποψηφίων της συμβατικής ανάθεσης του επίμαχου έργου. Ειδικότερα η πρόσβαση των βουλευτών  στο σύνολο των υποβληθεισών αιτήσεων σύναψης σύμβασης έργου με το ΙΚΑ, μαζί με τα δικαιολογητικά που τις συνοδεύουν, καθώς και στις ατομικές αποφάσεις του Διοικητή του Ιδρύματος με αντικείμενο τη σύναψη της σύμβασης έργου με το ΙΚΑ είναι απαραίτητη, προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο οποίος συνίσταται στον έλεγχο της αξιοκρατικής επιλογής των προσώπων που συνήψαν σύμβαση έργου με το ΙΚΑ κατόπιν συγκρίσεως των ουσιαστικών προσόντων των επιλεγέντων και των αποκλεισθέντων υποψηφίων. Συνεπώς, δεν κωλύεται από το Ν. 2472/1997 η χορήγηση από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων στους ενδιαφερόμενους βουλευτές, του συνόλου των πιο πάνω εγγράφων στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ωστόσο, διάφορο είναι το πρακτικό ζήτημα της διαδικασίας και του τρόπου πρόσβασης των ερωτώντων βουλευτών στις παραπάνω πληροφορίες, το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί από τις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου και του ΙΚΑ σε συνεννόηση με τους ερωτώντες βουλευτές.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
 Αποφαίνεται ότι το ΙΚΑ δεν κωλύεται από το Ν. 2472/1997 να χορηγήσει στους ασκούντες τον κοινοβουλευτικό έλεγχο βουλευτές, αφού προηγουμένως ενημερώσει με κάθε πρόσφορο τρόπο, ακόμη και με ανακοίνωση στον τύπο, τα υποκείμενα των δεδομένων, τις 330 ατομικές αποφάσεις του Διοικητή του Ιδρύματος με αντικείμενο τη σύναψη της σύμβασης έργου με το ΙΚΑ, στις οποίες περιέχονται τα ονοματεπώνυμα και οι διευθύνσεις κατοικίας των 330 φυσικών προσώπων που επελέγησαν, καθώς και το σύνολο των αιτήσεων που υπεβλήθησαν για τη σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου με το Ίδρυμα, μαζί με τα δικαιολογητικά που τις συνοδεύουν.»
Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε ότι, ακολουθώντας το παραπάνω σκεπτικό, δεν έχετε κανένα πρόβλημα στη δημοσιοποίηση των στοιχείων που σας έχουμε ζητήσει.

                                               Με τιμή και εκτίμηση
Βασίλης Τεντόμας
Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου