Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012


                                                                                                                 Μυτιλήνη 3/2/2012

ΘΕΜΑ: Επανεκκίνηση διαδικασίας επιλογής Συμπαραστάτη του Πολίτη και της
             Επιχείρησης

Προς: κ. Σταύρο Δημηρούδη, Πρόεδρο περιφερειακού συμβουλίου

Κύριε Πρόεδρε,

Επανερχόμαστε στο αίτημά μας για εκλογή - επί τέλους- Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Είναι προφανές –και δεν το είχατε κρύψει- ότι περιμένατε να υλοποιηθεί υπόσχεση του κ. Ραγκούση, όταν ήταν Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία θα προωθούνταν νομοθετική ρύθμιση ώστε ο Συμπαραστάτης να μην απαιτεί την «δυσβάστακτη» για τις πλειοψηφίες συμφωνία των 2/3 των μελών του περιφ. συμβουλίου.
Όμως αυτές τις ημέρες δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο νόμου με θέμα «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΟΔΗΓΙΑΣ 2009/50/ΕΚ», που στην ουσία είναι ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ Νο2» σαν μια προσπάθεια να κάνει «μερεμέτια» στον Ν.3852/2010 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ). (Σας το επισυνάπτω).
Στο κείμενο αυτό δεν βρήκα πουθενά κάποια πρόταση για τροποποίηση του άρθρου 179 του Ν.3852/2010, δηλ. του άρθρου που αφορά στον Συμπαραστάτη και στα του τρόπου εκλογής του.
Είναι φανερό ότι αν υπήρχε κυβερνητική πρόθεση για αλλαγή του τρόπου εκλογής του Συμπαραστάτη θα την προωθούσε μέσω της παραπάνω σχεδίου νόμου.
Κατόπιν τούτου δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος (εννοείται από τη πλευρά της πλειοψηφίας που έτρεφε ελπίδες για «αβανταδόρικες» αλλαγές του Ν. 3852/2010)  για παράταση της απαράδεκτης κατά τη γνώμη μας εκκρεμότητας της μη εφαρμογής ενός εκ των ελαχίστων θετικών προβλέψεων του «Καλλικράτη».
Ζητούμε λοιπόν εκ νέου την επαναπροκήρυξη της θέσης «Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης» στη περιφέρεια Β. Αιγαίου και την ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών εκ μέρους βέβαια της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου και εσάς του ιδίου για την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων και όχι αντιμετώπισης του θέματος με ένα διεκπεραιωτικό – γραφειοκρατικό τρόπο του τύπου «αυτοί είναι οι υποψήφιοι, ψηφίζουμε, επιτεύχθηκε – δεν επιτεύχθηκε πλειοψηφία των 2/3 και τελειώσαμε».
Και για να γίνει κάτι τέτοιο προτείνουμε (όπως το είχαμε κάνει και με παρόμοια επιστολή μας προς εσάς από 16/6/2011), παράλληλα με την προκήρυξη της θέσης και προ της εισαγωγής του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο, να οργανώσετε μία συζήτηση μεταξύ των επικεφαλείς των παρατάξεων ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες σύγκλισης σε πρόσωπο κοινής ή της μεγαλύτερης δυνατής αποδοχής, ώστε τελικά η προϋπόθεση της πλειοψηφίας των 2/3 να μην αποτελέσει τελικά λόγο ματαίωσης επιλογής Συμπαραστάτη, αλλά ευκαιρία επιλογής του καταλληλότερου προσώπου, προς όφελος του νεοπαγούς θεσμού και της καλής σχέσης διοίκησης και πολίτη.

Με τιμή και εκτίμηση
Βασίλης Τεντόμας
Επικεφαλής  περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου