Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011



Μυτιλήνη  11/11/2011

ΘΕΜΑ: ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΚΑΙ
             ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

      Προς:    κ. Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου

 Κύριε πρόεδρε,

Με ΚΥΑ (υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων) του 2002 (αριθμ. Πρωτ. 2/37653/0020/8-7-2002) καθιερώθηκαν  οι λεγόμενες "εισοδηματικές ενισχύσεις νοικοκυριών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με χαμηλά εισοδήματα".
Με εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών κάθε χρόνο ορίζονται τα ανώτατα όρια εισοδημάτων μοναχικών ανθρώπων και οικογενειών, που είναι δικαιούχοι αυτών των εισοδηματικών ενισχύσεων.
Έτσι κάθε χρόνο, από 1ης Σεπτεμβρίου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου, σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας χαμηλού εισοδήματος έπαιρναν, μέσω των Δ.Ο.Υ. μόνιμης κατοικίας τους, ετήσιες ενισχύσεις των 300€ και 600€, ανάλογα με το αν είχαν πολύ χαμηλό ή λιγότερο χαμηλό ετήσιο εισόδημα.
Το 2002, πρώτη χρονιά εφαρμογής του παραπάνω κοινωνικού μέτρου, τα όρια ήταν:
·         Για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 1500 €, εισοδηματική ενίσχυση 600 €.
·         Για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των 1500 € και κάτω των 2.200 € , εισοδηματική ενίσχυση 300 €.
            Για το 2011 τα όρια αυτά έγιναν:
·         Για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 3000 €, εισοδηματική ενίσχυση 600 €.
·         Για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των 3000 € και κάτω των 4.700 € , εισοδηματική ενίσχυση 300 €.
             Όμως, επειδή σαν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το «συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο, εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου και των ανήλικων τέκνων του, από κάθε πηγή» (όπως αναφέρεται στη παραπάνω ΚΥΑ) και επειδή με τον ισχύοντα φέτος φορολογικό νόμο, εισάγονται τεκμαρτά εισοδηματικά κριτήρια όπως π.χ. :
  • Ελάχιστο τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα μοναχικού ανθρώπου 3.000 €,
  • Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ζευγαριού 5.000 €
  • Πρόσθετο τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα κατοχής ιδιόκτητης στέγης 30 € ανά τετρ. μέτρο (ανεξάρτητα της παλαιότητας ή της ποιότητας της κατοικίας)
ένας μεγάλος αριθμός νοικοκυριών χαμηλών εισοδημάτων (περί το 80% - 90% όσων μέχρι πέρυσι ήσαν δικαιούχοι) χάνουν πλέον τη δυνατότητα να λάβουν αυτή την εισοδηματική ενίσχυση είτε ολοκληρωτικά είτε πέφτοντας από την ενίσχυση των 600 € σε αυτήν των 300 €.

            Κι αυτό διότι:
  1. Κανένα ζευγάρι δεν μπορεί να λάβει καμία εισοδηματική ενίσχυση, αφού το τεκμαρτό εισόδημα που τους καταλογίζεται είναι 5.000 €, δηλ. υπερβαίνει το ανώτατο όριο των δικαιουμένων, που είναι 4.700 €.
  2. Κανένας μοναχικός άνθρωπος, που διαθέτει οποιαδήποτε ιδιόκτητη κατοικία δεν μπορεί να λάβει την εισοδηματική ενίσχυση των 600€, αφού το τεκμαρτό «κεφαλικό» εισόδημα των 3.000 € είναι ακριβώς στο ανώτατο όριο και με τη πρόσθεση του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω ιδιοκατοίκησης (ακόμα και αν αυτή είναι ένα μια καλύβα, ένα «νταμ’»), υπερβαίνει αυτό το όριο.
  3. Αλλά στη περίπτωση και πάλι του μοναχικού ανθρώπου, χάνεται το δικαίωμα είσπραξης ακόμα και του ποσού των 300 €, αν η κατοικία που κατέχει έχει εμβαδόν μεγαλύτερο των 57-58 τετρ. μέτρων, αφού το τεκμαρτό ετήσιο εισόδημά του θα ανέρχεται σε 3.000 (κεφαλικό) + 57x30€/μ2 = 4.710 €, δηλ. μεγαλύτερο του ορίου των 4.700 €.
  4. Κανένας ηλικιωμένος αγρότης, που μένει μόνος του και παίρνει σύνταξη του ΟΓΑ, δεν δικαιούται να λάβει καμία εισοδηματική ενίσχυση, αφού το εισόδημά του από τη σύνταξη (340 €/μήνα x 14 = 4.760 €) υπερβαίνει το ανώτατο όριο των δικαιουμένων, που είναι 4.700 €.

Κύριε Πρόεδρε,

Όπως καταλαβαίνετε έχουμε να κάνουμε με σκληρή και ανάλγητη συμπεριφορά της Πολιτείας απέναντι σε συμπολίτες μας, χαμηλού εισοδήματος και αναξιοπαθούντες, σε μια χρονική στιγμή που δοκιμάζονται επιπρόσθετα με τον πιο δυσβάσταχτο τρόπο από την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας.
Για τους παραπάνω λόγους η παράταξή μας «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» ζητά να περιλάβετε στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του περιφ. συμβουλίου (που θα διεξαχθεί στη Σάμο την 22/11/2011) το παραπάνω θέμα – πρόβλημα, όπου το σώμα να ζητήσει την τροποποίηση των σχετικών προϋποθέσεων, δηλ. αύξηση των εισοδηματικών ορίων των δικαιούχων με παράλληλη μείωση των τεκμαρτών εισοδημάτων, έτσι ώστε ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας σε όλη τη περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να μη στερηθεί του παραπάνω βοηθήματος, που έστω και μικρό, έστω και σταθερό στο ίδιο ύψος εδώ και 10 χρόνια, είναι μια ανακούφιση για τα χειμαζόμενα οικονομικά τους.
            Με την παρούσα σας επισυνάπτω και τα σχετικά δημόσια έγγραφα.

                                                         Με τιμή και εκτίμηση
    Βασίλης Τεντόμας
Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου