Χίος 7/6/2011
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ) ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»
ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» (Εισηγητής: Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων).
Πρώτα – πρώτα, διαδικαστικά θέλω να παρατηρήσω, κύριε Υπουργέ, κύριε περιφερειάρχη και κύριε πρόεδρε του ΠΣ ότι δεν κατανοώ την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της πρόσκλησης στη σημερινή συνεδρίαση του σώματος των δημάρχων της περιφέρειας.
Για να ακούσουν τις εξαγγελίες του κ. υπουργού, για πολιτικές που εκπονήθηκαν ερήμην της αυτοδιοίκησηςς;
Για να πουν τα αγροτικά προβλήματα του δήμου τους, με ποια γνώση και με ποια υποδομή; Και λέγοντάς τα να ξεθυμάνουν;
Ή για να φορτωθούν ευθύνες που δεν τους αναλογούν;
Τελικά σήμερα εδώ τι είμαστε πολιτικό όργανο που αποφασίζει ή ακροατήριο του κ. Σκανδαλίδη που χειροκροτά;
Η απουσία κάποιων δημάρχων ίσως έρχεται σαν απάντηση στα παραπάνω ερωτήματά μου.
Εν πάση περιπτώσει,
Κύριε Υπουργέ,
Σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στη περιφέρειά μας και ειδικότερα στο νησί της Χίου, το κατεξοχήν νησί της ελιάς και της κτηνοτροφίας και εν γένει της κατά κύριο λόγο αγροτικής παραγωγής. Ελπίζουμε ανάλογη επίσκεψη να γίνει και από τον υπουργό Ναυτιλίας, ο οποίος όμως θα πρέπει να έλθει στη Μυτιλήνη, στο νησί των καραβοκύρηδων και της ναυτοσύνης.
Να με συγχωρήσετε για το παραπάνω ειρωνικό σχόλιο, αλλά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη αυτή η επιλογή σας, δηλ. να αποφύγετε να βρεθείτε απέναντι στον αγροτικό κόσμο της Λέσβου και στα προβλήματά του και να προτιμήσετε ένα ουσιαστικά ουδέτερο χώρο, αφού στη Χίο ούτε κυρίαρχος οικονομικός τομέας είναι ο αγροτοκτηνοτροφικός, αλλά ούτε και τα προβλήματα των αγροτών εδώ έχουν την οξύτητα με την οποία παρουσιάζονται στα άλλα νησιά της περιφέρειάς μας.
Με το σπαθί τους και με την αξιοσύνη τους οι Χιώτες έχουν καταφέρει το κυρίαρχο αγροτικό προϊόν τους, τη μαστίχα, να την έχουν φτάσει αρκετά ψηλά. Από κει και πέρα όμως είναι τελείως παραπλανητικό και εκτός πραγματικότητας, η καλή κατάσταση της μαστίχας, ενός μοναδικού και με ιδιαιτερότητες αγροτικού προϊόντος, να χρησιμοποιείται για να συσκοτίσει και εξωραΐσει το γενικότερο πρόβλημα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.
Εσείς φυσικά κάνετε τη δουλειά σας, αποφεύγετε τις κακοτοπιές. Όμως για ποιο λόγο ο κ. πρόεδρος του ΠΣ και ο κ. περιφερειάρχης συναίνεσαν σε αυτή τη μεθόδευση, αφαιρώντας από τουςαγρότες της Λέσβου τη δυνατότητα να πουν με τον πιο άμεσο τρόπο τα προβλήματά τους στον υπουργό; Γιατί συναίνεσαν σε μια ανώδυνη για τη κυβέρνηση διαδικασία, σαν να ήταν όχι εκλεγμένοι από το λαό, αλλά σαν διορισμένοι κρατικοί υπάλληλοι;
Όμως η παραπάνω επιλογή σας κ. υπουργέ έχει κάτι το θετικό. Το ότι παίρνετε τα μέτρα σας και αποφεύγετε να βρεθείτε απέναντί στον αγροτικό κόσμο δείχνει ότι γνωρίζετε πολύ καλά τα προβλήματα του, γνωρίζετε πολύ καλά την αγανάκτηση και την απελπισία του. Και αν αυτή τη συνεδρίαση την κάναμε στη Λέσβο, αυτή η απελπισία και η αγανάκτηση -το ξέρατε πολύ καλά- θα εκφραζόταν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο.
Όμως και η ώρα που επιλέχτηκε να γίνει η συνεδρίαση του ΠΣ –ντάλα μεσημέρι- πέρα από τις όποιες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις του κ. υπουργού, δείχνει ότι και εδώ στη Χίο, θέλατε να αποφύγετε τις όποιες αντιδράσεις του χιώτικου λαού για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική του «μνημονίου» και του «μεσοπρόθεσμου», της εξουθένωσης των λαϊκών στρωμάτων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.
Γιατί, όπως καταλαβαίνετε κ. υπουργέ, η συζήτηση σήμερα δεν μπορεί να περιοριστεί στο «καλάθι των προϊόντων της περιφέρειας» -όπως το λέτε- όταν η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας και μαζί με αυτούς ο αγροτικός κόσμος της χώρας έχει χάσει πλέον «τα αυγά και τα καλάθια» με τα απανωτά οικονομικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνησή σας, μέτρα που έχουν διαμορφώσει τέτοια ψυχολογία ανασφάλειας στους πολίτες, που στη καθημερινή συναναστροφή τους αυτό που λένε είναι «και μη χειρότερα – ας έχουμε τουλάχιστον την υγειά μας».
Και για να μη πολυλογούμε, αυτά που μας είπατε πριν λίγο κ. υπουργέ ο κόσμος τα λέει «περί διαγραμμάτων».
Γιατί πρέπει πρωτύτερα να δώστε εξηγήσεις και απαντήσεις σε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος (και που πολλά αναφέρθηκαν ήδη από τους προηγούμενους ομιλητές).
Πριν φτιάξω τη παρούσα παρέμβασή μου φρόντισα να ‘ρθω σε επαφή με συνεταιριστές, με γεωπόνους και κτηνιάτρους του υπουργείου σας, με απλούς αγρότες.
Αυτά που θα σας πω παρακάτω είναι από αυτές τις συζητήσεις μαζί τους, χωρίς κατ΄ ανάγκη με αξιολογική σειρά.
Έχουμε και λέμε:
1. ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ:
· Οι υπάλληλοι της Αγροτικής Διεύθυνσης (γεωπόνοι και κτηνίατροι) δεν έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα τα «εκτός έδρας» του 2009 και του 2010 και γι αυτό έχουν σταματήσει τις μετακινήσεις τους και όποτε αναγκάζονται να το κάνουν είναι για να μη ζημιωθούν και χάσουν τις επιδοτήσεις τους κάποιοι καλλιεργητές.
· Μήνες τώρα οι αγρότες που έχουν μπει σε προγράμματα περιμένουν να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης των σταυλικών τους εγκαταστάσεών, ώστε να πληρωθούν την αντίστοιχη επιδότηση και με τη σειρά τους να πληρώσουν τα χρέη σε τράπεζες, μαστόρους και εμπόρους, αφού μόλις προχτές ορίστηκαν από τη περιφέρεια οι επιτροπές σταυλισμού και ακόμα παραμένει προβληματική η εξασφάλιση του απαραίτητου δημόσιου μεταφορικού μέσου λόγω οικονομικής στενότητας των υπηρεσιών και λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων κα;ι αγκυλώσεων.
· Τα νέα σχέδια Βελτίωσης πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέχρι 20/6/2011 και όμως μέχρι σήμερα προστίθενται από το υπουργείο νέα πεδία για συμπλήρωση, ε αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς φάκελος να υποβληθεί. Ζητούνται από τους αγρότες κάποιες βεβαιώσεις από υπηρεσίες και με τον κυκαιώνα του Καλλικράτη τους στέλνουν από τον Άννα στον Καϊάφα. Κύριε υπουργέ, πρέπει να δοθεί και άλλη παράταση, διαφορετικά δεν θα φταίνε οι αγρότες για τη μη έγκαιρη υποβολή προτάσεων, αλλά οι υπηρεσίες σας.
· Στη Κτηνιατρική Υπηρεσία της Λέσβου μέσα στον τελευταίο χρόνο οι κτηνίατροι λόγω συνταξιοδοτήσεων, αποσπάσεων κλπ. έχουν μειωθεί στο 50% ενώ στα πλαίσια της «Καλλικρατικής» και «μνημονιακής» λογικής καταργήθηκαν μια σειρά από τοπικά κτηνιατρικά κέντρα.
· Η καθιέρωση του λεγόμενου «εγκεκριμένου κτηνιάτρου» (φυσικά ιδιώτη) που προωθεί το υπουργείο σας οδηγεί στην υποβάθμιση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών και στη σταδιακή ιδιωτικοποίησή τους.
· Με όλα αυτά οιγεωπόνοι και οι κτηνίατροι του δημοσίου περιορίζονται –χρόνια τώρα- μόνο σε καθαρά γραφειοκρατική δουλειά, μακριά από το χωράφι και την αγροτική παραγωγή.
· Η πολυδιάσπαση των υπηρεσιών είναι παροιμιώδης. Π.χ. άλλη υπηρεσία αδειοδοτεί τον παραγωγό λαχανικών για τις λαϊκές αγορές άλλη υπηρεσία αδειοδοτεί αυτόν που πουλάει τα φυντάνια λαχανικών και άλλη υπηρεσία αδειοδοτεί τον πλανόδιο παραγωγό που πουλάει λαχανικά με το αγροτικό του.
2. ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΙ:
· Η βιολογική καλλιέργεια έχει τελείως υπονομευθεί και οι ασχολούμενοι με αυτήν έχουν πλήρως απογοητευθεί, λόγω της αδυναμίας τους για διάθεση του προϊόντος τους σαν βιολογικού στην αγορά και λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές των επιδοτήσεων (τους χρωστάτε ακόμα και αυτές του 2009).
· Οι όποιες επενδύσεις των ελαιοπαραγωγών όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν το παραμικρό αντίκρισμα στο εισόδημά τους λόγω της χαμηλής τιμής του λαδιού και της ανύπαρκτης παρέμβασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο κύκλωμα παραγωγή-εμπορία-καταναλωτής, που έχει φτάσει την αναλογία τιμής παραγωγού και τιμής στο Super Market στο 1:5 και 1:6.
· Αποτέλεσμα η σταδιακή εγκατάλειψη των λιοχώραφων (του πουρνάρια –όπως λένε οι αγρότες- κατεβαίνουν στο κάμπο), ενώ τη κατάσταση επιτείνει η άθλια κατάσταση των αγροτικών δρόμων που γίνεται ακόμα πιο τραγική με τον Καλλικράτη και την οικονομική και οργανωτική αδυναμία των δήμων να αντεπεξέλθουν στη υποχρέωση συντήρησής τους.
· Για τη δακοκτονία. Η δακοκτονία, κύριε υπουργέ είναι καιρόις να επανεξεταστεί από μηδενική βάση. Έχει καταντήσει μια εθιμοτυπική διαδικασία και ένας μηχανισμός ρουσφετολογικών εξυπηρετήσεων των «ημετέρων», γίνεται πάντα με μεγάλη χρονική καθυστέρηση και με πλημμελή έλεγχο της ποιότητας και της ουσιαστικής συμβολής των ψεκασμών στη καταπολέμηση του δάκου. Κύριε υπουργέ, το «καλάθι» που μας είπατε, ίσως του χρόνου να μη περιέχει και πολύ τυποποιημένο λάδι, αφού η παραπέρα μείωση του προσωπικού δακοκτονίας φέτος θα κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο τον δάκο και προβληματική την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων λαδιού κάτω των 2 βαθμών που απαιτεί η τυποποίηση. Και ενώ το υπουργείο με την οριζόντια περικοπή του προσωπικού δακοκτονίας εξασφαλίζει μείωση δαπανών, η οικονομική συμβολή του ελαιοπαραγωγού παραμένει η ίδια, για υπηρεσίες όμως μειωμένης ποιότητας.
· Μιλάτε κ. υπουργέ για πιστοποιημένης ποιότητας αγροτικά προϊόντα και όμως το Εργαστήριο Πιστοποίησης Ποιότητας Ελαιολάδου στο Κάτω Τρίτος της Λέσβου παραμένει δύο χρόνια τώρα ανενεργό, τα μηχανήματα σκεπασμένα με νάϋλον και μία επένδυση 660.000 € απαξιωμένη. Κι αυτό γιατί στα δύο αυτά χρόνια δεν καταφέρατε να εξασφαλίσετε τη πρόσληψη 3 χειριστών των μηχανημάτων του εργαστηρίου.
· Τέλος πάγιο αίτημα παραμένει ο χαρακτηρισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη με αγροτική συμβολή στο εισόδημά του το 25% από το 50% που ισχύει σήμερα. Κύριε υπουργέ, δεν ξέρουμε τι γίνεται αλλού, αλλά στη περιφέρειά μας πολλά λιοχώραφα θα είχαν εγκαταλειφθεί αν δεν τα καλλιεργούσαν δημόσιοι υπάλληλοι, καθηγητές, ιδιωτ. υπάλληλοι κλπ, που συμπληρώνουν το εισόδημά τους με την ενασχόληση στο χωράφι, που κληρονόμησαν από τον αγρότη πατέρα τους. Εδώ χαρακτηριστική περίπτωση αδικίας είναι και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που ενώ υποχρεώνει τον μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότη να πληρώνει υπέρογκα ασφάλιστρα, παράλληλα δεν τον αποζημιώνει όταν πάθει ζημιά.
3. ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ
· Το μόνο που έχω να πω είναι ότι είναι απαράδεκτο η παραδοσιακή καλλιέργεια των εσπεριδοειδών στον Κάμπο της Χίου, με το πρόσχημα της έλλειψης νερού άρδευσης να αντικαθίσταται –και μάλιστα με κρατική-ευρωπαϊκή επιδότηση- από μια ακόμη πιο υδροβόρα καλλιέργεια, αυτή της πατάτας.
4. ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΣΙ:
· Ο Ειδικός Φόρος στα γλυκά κρασιά πρέπει να αρθεί, η διατήρησή του σε εποχή οικονομικής κρίσης καθιστά προβληματική τη διάθεση του προϊόντος.
· Είναι απαραίτητα προγράμματα αναμπέλωσης και μέτρα για προβολή του σαμιώτικου κρασιού καθώς και καθιέρωση επιδότησης μεταφοράς του προϊόντος προς τις χώρες της ΕΕ.
5. ΓΙΑ ΤΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ:
· Θα γνωρίζετε πολύ καλά κ. υπουργέ το μεγάλο πρόβλημα με την αλματώδη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών.
· Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, είναι και η γραφειοκρατική διαδικασία απόδοσης της επιδότησης μεταφοράς, που φέρνει σε προνομιακή θέση τους εμπόρους έναντι των συνεταιρισμών, αφού οι πρώτοι έχουν μεγαλύτερη ευελιξία και πλήρη ελευθερία εξωλογιστικών ενεργειών, ενώ οι δεύτεροι αποκλείονται να έχουν συναλλαγές με μη συνεταιρισμένους κτηνοτρόφους. Είναι ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος και ο μηχανισμός απόδοσης της επιδότησης μεταφοράς ζωοτροφών και να γίνει κάτι ανάλογο με την επιστροφή του ΦΠΑ, ανάλογα με τα ζωικό κεφάλαιο του κάθε κτηνοτρόφου.
· Και τι θα γίνει με τον καταρροϊκό πυρετό που έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία εξαγωγής ζώντων προβάτων εκτός Λέσβου, Χίου κλπ. Θα επιτραπεί η έξοδος ζώντων ζώων μετά από εργαστηριακό έλεγχο –όπως γινόταν παλιά- ή θα συνεχίζει αυτό το μαρτύριο των κτηνοτρόφων μας για Τρίτη συνεχή χρονιά;
· Για τη διασφάλιση από τη νοθεία των ελληνικών τυριών κατοχυρωμένης ονομασίας θα καθιερωθεί έλεγχος μέσω του ισοζυγίου γάλακτος και επί τέλους θα αντιμετωπιστεί το κόλπο των ελληνοποιήσεων κρεάτων από Βουλγαρία και αλλού;
· Θα ικανοποιηθεί το αίτημα της αερολίπανσης των κοινοτικών-δημοτικών βοσκοτόπων για αύξηση της αποδοτικότητάς τους;
· Τι θα γίνει με τα σφαγεία σε Σάμο; Η κτηνοτροφία του νησιού απειλείται με αφανισμό.
· Θα υπάρξει αστυνόμευση των βοσκοτόπων της Ικαρίας και θα πάψει η συμμετοχή της ίδιας της Πολιτείας στη περιβαλλοντική καταστροφή, επιδοτώντας χωρίς σοβαρό έλεγχο τα κοπάδια του νησιού; Θα προχωρήσετε στη σύνταξη του δασικού κτηματολογίου, κατά προτεραιότητα στην Ικαρία;
ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ:
· Για την αντιμετώπιση των αγριοκούνελων στη Λήμνο, απαιτείται επικαιροποίηση των στοιχείων του σχετικού «Σχεδίου Διαχείρισης» των Κονσιώτη – Παπαγεωργίου, καταγραφή και κοστολόγηση των μεθόδων καταπολέμησης που προτείνονται στο Σχέδιο, διερεύνηση του Νομικού Πλαισίου σχετικά με τις μεθόδους καταπολέμησης, καταγραφή και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από τις ήδη εφαρμοζόμενες μεθόδους καταπολέμησης στη Λήμνο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή και του εξωτερικού και κοστολόγηση του προβλήματος σε επίπεδο απώλειας εισοδημάτων και επιδότησης των ζημιών από τον ΕΛ.Γ.Α.
· Επίσης στη Λήμνο (και όχι μόνο) υπάρχουν σοβαρά προβλήματα εγγείων βελτιώσεων με τρύπια φράγματα και με φράγματα που χρόνια εξαγγέλλονται αλλά που δεν υλοποιούνται.
· Τέλος πρέπει να υπάρξει προστασία του φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού (έρευνα, παραγωγή, πιστοποίηση, έλεγχος και εμπορία) και διασφάλιση του δικαιώματος των αγροτών να έχουν τους δικούς τους σπόρους.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ:
· Κύριε υπουργέ, εσείς με τη ΝΔ χρόνια τώρα το καταντήσατε εκεί που βρίσκεται το συνεταιριστικό κίνημα, εσείς απαξιώσατε τους συνεταιρισμούς με τη κομματικοποίηση και την ενθάρρυνση του ρουσφετιού και της ρεμούλας στις επιδοτήσεις και τα πανωγραψίματα και σήμερα, επικαλείστε όλα αυτά για να σβήσετε από το χάρτη τους συνεταιρισμούς, μετατρέποντάς τους σε ιδιωτικές εταιρείες δηλαδή ό,τι θέλετε να πετύχετε και στους υπόλοιπους τομείς της ελληνικής οικονομίας και ό,τι κάνετε με τη ΔΩΔΩΝΗ, την ΕΛ.ΒΙ.Ζ. και τη ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ.
· Πάνω από 2.000 συνεταιρισμοί πρόκειται να κλείσουν, μια και η προϋπόθεση για αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της τάξεως των 60.000 € δεν αντικατοπτρίζει τους μικρομεσαίους παραγωγούς της χώρας.
· Εμείς πιστεύουμε ότι απαιτείται η εκ βάθρων ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος και η αυτοοργάνωση των αγροτών μέσα από συμμετοχικές, δημοκρατικές διαδικασίες. Υπάρχει ανάγκη για αγροτικούς συνεταιρισμούς που θα υπερασπίζονται το μόχθο των αγροτών και των εργαζομένων σε αυτούς και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Να μπει οριστικά τέλος στους συνεταιρισμούς σφραγίδες και στα μικροκομματικά, πελατειακά και προσωπικά συμφέροντα. Χρειάζεται ριζική αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο, στον προσανατολισμό, στη συγκρότηση και στη λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών για να διασφαλίζεται η δημοκρατία, η διαφάνεια, η δημόσια λογοδοσία και ο κοινωνικός έλεγχος σε όλα τα στάδια της παραγωγής και διακίνησης αγροτικών προϊόντων από το χωράφι και τον στάβλο, μέχρι το πιάτο του καταναλωτή.
Κύριε υπουργέ,
θέλουμε με όλα αυτά να σας πούμε ότι θεωρούμε τα περί «καλαθιού» σαν άλλο ένα καλό επικοινωνιακό κόλπο, ένα τέχνασμα για να μπορέσετε να εκτονώσετε την όλο και διογκούμενη δυσαρέσκεια του αγροτικού χώρου.
Αλλά πρέπει να καταλαβαίνετε ότι στον αγροτικό κόσμο υπάρχει συσσωρευμένη πείρα από τα Αναπτυξιακά Συνέδρια του κυρίου Δρυ, από τις ημερίδες του κ. Τζουμάκα, από τα συμβούλια αγροτικής πολιτικής του κ Ανωμερίτη, από τις “περίφημες” 13 περιφερειακές μελέτες επί υπουργίας των κ. Μπασιάκου και Κοντού, που χρυσοπληρώθηκαν για να μας πουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις ανά νομό -αλλά που ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν- και άλλα τέτοια ευτράπελα.
Χόρτασε ο αγροτικός κόσμος από μεγάλες κουβέντες ότι οι αγρότες είναι η ραχοκοκαλιά της πατρίδας κλπ.
Η σκληρή πραγματικότητα είναι παρούσα και λέει ότι οι αγρότες της περιφέρειάς μας, όπως και όλης της χώρας, βιώνουν μία τραγική οικονομική κατάσταση. Η αγροτική οικονομία τελεί υπό κατάρρευση και οι αγρότες απειλούνται με αφανισμό ως αποτέλεσμα των πολιτικών που άσκησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όλα τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τα δικά σας στοιχεία τη δεκαετία 2000 – 2009 η μείωση του αγροτικού εισοδήματος ξεπέρασε το 25%. Δηλαδή οι αγρότες φτώχυναν κατά 25%. Το 2010 είχαμε πάλι μείωση του εισοδήματος των αγροτών σε σχέση με το 2009 κατά 4,3% όταν στις 21 από τις 27 χώρες υπάρχει αύξηση 12,3%
Το νέο ξεκίνημα που ευαγγελίζεστε οφείλει απαντήσεις:
- Γιατί αυξήσατε το κόστος παραγωγής αντί να το μειώσετε;
- Γιατί αυξήσατε το ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια, τα λιπάσματα και τα αγροτικά μηχανήματα και γιατί αυξήσατε τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο;
- Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των λιπασμάτων 15% με 20%;
- Γιατί αυξάνεται η τιμή στο αγροτικό ρεύμα;
- Γιατί προσανατολίζεστε στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, αντί να την καταστήσετε σταθερό συμπαραστάτη και χρηματοδότη των δραστηριοτήτων των μικρομεσαίων αγροτών;
Αντί λοιπόν με την εισήγησή σας σήμερα, κ. υπουργέ, να «πετάτε το μπαλάκι» των ευθυνών για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στις «πελαγωμένες» περιφέρειες και στους αδύναμους δήμους, θα πρέπει να καταλάβετε ότι η αγροτική οικονομία έχει ιδιομορφίες και ιδιαίτερα ρίσκο, στα οποία ο αγροτικός κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί χωρίς τη στήριξη του κράτους.
Πρέπει επί τέλους να κατανοηθεί ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία στα νησιά μας, με τα προβλήματα μεταφορών (προς και από)-, με τον μικρό κλήρο και το δύσκολο ανάγλυφο δεν μπορεί να επιζήσει χωρίς τη κρατική ενίσχυση.
Πρέπει επί τέλους να κατανοηθεί ότι ο αγρότης, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές, όπως είναι στη περιφέρειά μας, είναι ο φύλακας και ο συντηρητής του περιβάλλοντος και για τη τέτοια προσφορά του πρέπει βρεθούν τρόποι να αποζημιώνεται και από ειδικά προγράμματα της ΕΕ σχετικά με τη προστασία και διαφύλαξη του περιβάλλοντος.
Από τη πλευρά της περιφέρειας, θα πρέπει σαν περιφερειακό συμβούλιο να θέσουμε τους παρακάτω στόχους:
- Να δημιουργηθεί Περιφερειακό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής με συμμετοχή όλων των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων.
- Η Περιφέρεια να συντονίζει, να καταγράφει και να διεκδικεί τα αιτήματα των αγροτών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Η Περιφέρεια σε συνεργασία με τις Ε.Α.Σ. να διαμορφώνει θέσεις με κριτήριο τη Νησιωτικότητα.
- Να αξιοποιηθεί όλο το επιστημονικό δυναμικό της περιφέρειας και το δυναμικό του Πανεπιστηίου Αιγαίου.
- Να συγκροτηθούν Τμήματα Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας στις Υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης και στους τρεις νομούς.
- Να επιδιωχθεί η σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον Τουρισμό.
- Να διεκδικηθούν μέτρα για μείωση του κόστους παραγωγής (μείωση ΦΠΑ, μείωση τιμής καυσίμων κλπ.).
- Να διεκδικηθεί ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της ΚΑΠ με αύξηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών.
Τελειώνοντας, αυτό που πρέπει να γίνει καθαρό σε όλους μας είναι ότι μέσα στις σημερινές συνθήκες της οξύτατης οικονομικής κρίσης και της πιο βίαιης από ποτέ νεοφιλελεύθερης επίθεσης στο εισόδημα και τα κοινωνικά δικαιώματα των αγροτών, ο μοναδικός δρόμος είναι η αντίσταση και οι συλλογικοί αγώνες.
Και αυτό το απευθύνουμε σαν έκκληση στη πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου, που πρέπει να εγκαταλείψει το ρόλο του κυβερνητικού χειροκροτητή, μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο, να ξεπεράσει κομματικούς φραγμούς και να συνταχθεί με το μέρος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που συνθλίβεται κάτω από τη πολιτική του Μνημονίου και τις επιταγές της Τρόϊκα.
Βασίλης Τεντόμας
Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου