Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011



Μυτιλήνη 16-6-20111

ΘΕΜΑ: Επανεκκίνηση διαδικασίας επιλογής Συμπαραστάτη του Πολίτη και της
             Επιχείρησης

Προς: κ. Σταύρο Δημηρούδη, Πρόεδρο περιφερειακού συμβουλίου

Κύριε Πρόεδρε,

Θα πρέπει να έχετε πληροφορηθεί την έκδοση της Αριθ. Πρωτ.: 27230/7-6-2011 Εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, την οποία παρά ταύτα σας αποστέλλω συνημμένα και με την οποία ξεκαθαρίζονται ορισμένα θέματα – ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία επιλογής του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης.
Ένα από τα κύρια θέματα που ξεκαθαρίζονται είναι ότι, όπως αναφέρει η παραπάνω εγκύκλιος «στο άρθρο 58, παρ. 2 του Ν. 3966/ 2011 (Α’ 118) περιέχεται ρύθμιση με την οποία η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης και του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης (εφεξής Συμπαραστάτης), που προβλέπουν οι διατάξεις των άρθρων 77, παρ. 2 και 179, παρ. 2 του ν. 3852/ 2010, αντίστοιχα, γίνεται ενδεικτική και ως εκ τούτου συνεχίζεται σε όσες περιπτώσεις δεν είχε επιτευχθεί η εκλογή τους μέχρι 28.2.2011».
Κατόπιν τούτου δεν υπάρχει πλέον κανένα κώλυμα για επανεκκίνηση της διαδικασίας επιλογής, με την εκ νέου προκήρυξη για τη πλήρωση της θέσης και εισαγωγής σαν θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο.
Είναι γνωστές οι θέσεις της παράταξής μας για τον εν λόγω θεσμό και την εν δυνάμει δυνατότητα θετικής συμβολής του στις σχέσεις Περιφέρειας και Πολίτη.
Αλλά και η ίδια η παραπάνω εγκύκλιος σημειώνει μεταξύ των άλλων:
«Ο Συμπαραστάτης αποτελεί ένα νέο θεσμό διαμεσολάβησης μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και ΟΤΑ, που εισήχθη με τις διατάξεις του Προγράμματος «Καλλικράτης», και αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στον έγκαιρο εντοπισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης, ορθής εφαρμογής των νόμων, στη διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών και περιφερειακών αρχών και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής και διαφανούς διοίκησης»
Και συνεχίζει:
«Ο Συμπαραστάτης, επομένως, πρέπει να τυγχάνει ευρείας αποδοχής από τα μέλη του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου, ώστε να διασφαλιστεί το κύρος του θεσμού. Έτσι, η  πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των μελών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου κρίθηκε από το νομοθέτη αναγκαία για την επίτευξη του ανωτέρω σκοπού και ως εκ τούτου εκλέγεται για τη θέση αυτή το πρόσωπο που συγκεντρώνει την ειδική αυτή πλειοψηφία και σε καμία περίπτωση μικρότερη πλειοψηφία». 
Η τελευταία αυτή παράγραφος υπογραμμίζει την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών εκ μέρους κυρίως της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου και εσάς του ιδίου για την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων και όχι αντιμετώπισης του θέματος με ένα διεκπεραιωτικό – γραφειοκρατικό τρόπο του τύπου «αυτοί είναι οι υποψήφιοι, ψηφίζουμε, επιτεύχθηκε – δεν επιτεύχθηκε πλειοψηφία των 2/3 και τελειώσαμε».
Προτείνω λοιπόν, μετά την προκήρυξη της θέσης και προ της εισαγωγής του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο να οργανώσετε μία συζήτηση μεταξύ των επικεφαλείς των παρατάξεων ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες σύγκλισης σε πρόσωπο κοινής ή της μεγαλύτερης δυνατής αποδοχής, ώστε τελικά η προϋπόθεση της πλειοψηφίας των 2/3 να μην αποτελέσει τελικά λόγο ματαίωσης επιλογής Συμπαραστάτη, αλλά ευκαιρία επιλογής του καταλληλότερου προσώπου, προς όφελος του νεοπαγούς θεσμού και της καλής σχέσης διοίκησης και πολίτη.


Με τιμή και εκτίμηση
Βασίλης Τεντόμας
Επικεφαλής  περιφειειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου