Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

Πριν λίγες μέρες με συνέντευξη τύπου του νέου υπουργικού «δίδυμου» του ΥΠΕΚΑ (Παπακωνσταντίνου – Σηφουνάκης) παρουσιάστηκε το σχέδιο νόμου γα τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, που συνοψίζεται στο «πιασιάρικο» σλόγκαν «οικοδομικές άδειες σε 5+2=7 μέρες». Παράλληλα υποστηρίζεται ότι με το σχέδιο νόμου αφενός μεν πατάσσεται η διαφθορά και (βάζοντας και λίγη «πράσινη» ανάπτυξη) ότι με τον προτεινόμενο έλεγχο των κατασκευών διασφαλίζεται η ποιότητά τους, αντιμετωπίζεται η αυθαίρετη δόμηση και προστατεύεται το δομημένο περιβάλλον.
Είναι φανερό ότι η παρουσίαση αυτού του νομοσχεδίου μέσα στη συγκυρία των καταιγιστικών οικονομικών μέτρων του «μεσοπρόθεσμου» εξυπηρετεί καθαρά επικοινωνιακούς σκοπούς της κυβέρνησης και απέχει μακράν των στόχων που υποτίθεται ότι ικανοποιεί.
Και ενώ –όπως θα αποδείξουμε παρακάτω- το προτεινόμενο νέο καθεστώς έκδοσης οικοδ. αδειών θα αφήνει ακόμα πιο ανοχύρωτο το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, παρουσιάζεται επικοινωνιακά σαν ο νεκροθάφτης της αυθαίρετης δόμησης, όπως γίνεται κάθε φορά –όπως και τώρα- που η κυβέρνηση προωθεί τη μαζική νομιμοποίηση των αυθαιρέτων για τις ταμειακές ανάγκες του μνημονίου.
Ας ξεκινήσουμε από τον πρώτο στόχο, τη συντόμευση των διαδικασιών και την έκδοση των οικοδομικών αδειών σε 7 ημέρες.
Αυτές οι ωραίες στα αυτιά αλλά ασφυκτικές και τελικά μη ρεαλιστικές προθεσμίες προϋποθέτουν υπηρεσίες που δουλεύουν «ρολόϊ». Ποια εχέγγυα υπάρχουν για αυτό σε συνθήκες Καλλικράτη και με το καθεστώς «10 συνταξιοδοτούνται ένας προσλαμβάνεται»; Και πώς θα ξεπεραστεί το σημερινό γραφειοκρατικό καθεστώς σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες με τις χρονοβόρες διαδικασίες πρωτοκόλλησης, χρέωσης, εξέτασης και απάντησης στα αιτήματα πολιτών, πολύ περισσότερο όταν αφορούν σε σοβαρά θέματα όπως είναι αυτά των οικοδ. αδειών;
Πέρα από αυτό.
Σε όλες τις περιπτώσεις, με εξαίρεση ελάχιστους οικισμούς που χαρακτηρίζονται «αδιάφοροι», για την έκδοση  οικοδ. άδειας απαιτείται αρχιτεκτονικός έλεγχος. Με τα σημερινά δεδομένα στο ΣΧΟΠ αυτή η διαδικασία απαιτεί 2-3 μήνες το λιγότερο. Τι θα αλλάξει με το νομοσχέδιο; Δεν αναφέρθηκε σε αυτό καθόλου ο κ. Σηφουνάκης.
Σε εκτεταμένες περιοχές απαιτείται έλεγχος από πλευράς Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η διαδικασία αυτή απαιτεί τουλάχιστον 2 μήνες που πολλές φορές μπορεί να ξεπεράσει και τους 12 μήνες. Τι θα αλλάξει με το νομοσχέδιο; Τίποτα.
Σε όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές απαιτείται έλεγχος από τη Δασική Υπηρεσία. Η διαδικασία αυτή απαιτεί τουλάχιστον 2 μήνες που πολλές φορές μπορεί να ξεπεράσει και τους 12 μήνες. Τι θα αλλάξει με το νομοσχέδιο; Τίποτα.
Σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός των κατοικιών, από ξενοδοχείο μέχρι κατάστημα ή αγροτική αποθήκη, απαιτείται έγκριση «λειτουργικότητας» από τον αρμόδιο φορέα (ΕΟΤ, Υπηρεσία Γεωργίας κλπ). Τι θα αλλάξει με το νομοσχέδιο; Δεν αναφέρθηκε σε αυτό καθόλου ο κ. Σηφουνάκης.
Και μην αναφέρουμε άλλες χρονοβόρες διαδικασίες, όπως στις περιπτώσεις δόμησης επί δημοτικών, επαρχιακών και εθνικών δρόμων που χρειάζεται επί πλέον έγκριση «κυκλοφοριακής σύνδεσης».
Συμπέρασμα πρώτο: Μπορεί η διαδικασία στα νέα πολεοδομικά γραφεία των δήμων να προβλέπεται ότι θα τελειώνει σε 7 ημέρες, αλλά προηγούμενα θα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί μια σειρά από εγκρίσεις που απαιτούν τουλάχιστον 2 μήνες και που μπορεί να ξεπεράσουν και τους 12 μήνες.
Εκτός βέβαια και αν εφαρμοστεί και στη περίπτωση αυτή το «fast tracκ» και ο ιδιοκτήτης πρώτα να παίρνει την άδεια δόμησης, να προχωράει στη κατασκευή και μετά να προσκομίζει τις διάφορες εγκρίσεις. Και αν η αρχαιολογία, η αρχιτεκτονική επιτροπή, το δασαρχείο  επιβάλλει τροποποίηση της μελέτης ή ακόμα και απαγόρευση δόμησης τι γίνεται; «Πίσω παπά τα στέφανα;»
Πάμε στον δεύτερο στόχο του νομοσχεδίου, τη πάταξη της διαφθοράς.
Βασική αιτία-τροφή του φαινομένου της διαφθοράς μέχρι σήμερα στις πολεοδομίες είναι η πολυνομία και η ασάφεια των πολεοδομικών διατάξεων. Για το θέμα αυτό το μόνο που αναφέρθηκε στη συνέντευξη του ΥΠΕΚΑ δεν ήταν η απλοποίηση της νομοθεσίας αλλά η διασφάλιση της διαφάνειας των υφιστάμενων νομικών ασαφειών μέσω της ανάρτησης στο διαδύκτιο των χιλιάδων διευκρινιστικών -και πολλές φορές αντικρουόμενων- υπουργικών εγκυκλίων. Σε επόμενη φάση ανακοινώθηκε και η σύνταη νέου ΓΟΚ, αλλά όπως έχει γίνει και στις προηγούμενες αναθεωρήσεις του ΓΟΚ, η πολυνομία και η ασάφεια παραμένουν, σαν κατάρα ή σαν συνειδητή επιλογή.
Πέρα από αυτό, η παράνομη συναλλαγή απαιτεί δύο. Τον «διεφθαρμένο» υπάλληλο και τον «διεφθαρμένο» ιδιώτη μηχανικό. Με ποιο τρόπο θα διασφαλίζεται ώστε ο «διεφθαρμένος» ιδιώτης μηχανικός (αντί να συναλλάσσεται με τον «διεφθαρμένο» υπάλληλο, που τώρα φεύγει από τη μέση) να μην υποβάλλει «μαϊμού» δικαιολογητικά, παραποιημένα τοπογραφικά, λάθος ή πρόχειρες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων και των στατικών-αντισεισμικών μελετών σε μια χώρα με έντονη σεισμική δραστηριότητα; Μήπως θα μας πουν ότι θα θεσπιστεί δειγματοληπτικός έλεγχος φακέλων; Και τι θα γίνεται στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί η «τζουτζιά» όταν ήδη έχει κατασκευαστεί η οικοδομή;
Και τελειώνουμε με τον τρίτο στόχο του νομοσχεδίου, τη διασφάλιση μέσω του ελέγχου των κατασκευών, της μορφολογικής αρτιότητας και της προστασίας του δομημένου περιβάλλοντος από «ελεγκτές δόμησης», που θα είναι, παρακαλώ, ιδιώτες μηχανικοί.
Κατ’ αρχάς και με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα η ηλεκτροδότηση μιας οικοδομής απαιτούσε αυτοψία από το Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών της Πολεοδομίας. Άσχετο αν –λόγω αδυναμίας της διοίκησης για έγκαιρους ελέγχους- μετά από ένα χρόνο περίπου λειτουργίας της διάταξης «εφευρέθηκε» η υπεύθυνη δήλωση του επιβλέποντα μηχανικού.
Πέρα από αυτό όμως, με το νομοσχέδιο (ήδη από τώρα άρχισαν οι «εκπτώσεις»….) προβλέπεται έλεγχος τουλάχιστον σε ένα από τα 3 στάδια κάθε οικοδομικής δραστηριότητας: θεμελίωση, ολοκλήρωση φέροντα οργανισμού και ολοκλήρωση οικοδομής. Πώς διασφαλίζεται η νομιμότητα και η αρτιότητα της κατασκευής αν π.χ. ο έλεγχος γίνει μόνο στο στάδιο της θεμελίωσης; Και πώς θα καθορίζεται σε ποια οικοδομή θα γίνεται έλεγχος στο στάδιο της θεμελίωσης (πολύ ευνοϊκό για τον ιδιοκτήτη) και σε ποιες στο τελικό στάδιο, το πιο ασφαλές για τη διοίκηση, αλλά «ζόρικο» για τον ιδιοκτήτη;
Και το κυριότερο ποιος θα ελέγχει τους ελεγκτές;
Από τα παραπάνω προκύπτει  ότι και ως προς τον τρίτο στόχο, αυτόν της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης-παραβίασης των μελετών και της διασφάλισης του δομημένου περιβάλλοντος τα αποτελέσματα θα είναι χειρότερα από τα ισχύοντα, αφού όλα θα επαφίενται στον (ανύπαρκτο) «πατριωτισμό» της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Άλλωστε η αυθαίρετη δόμηση θα υπάρχει όσο υπάρχει το πελατειακό κράτος, όσο υπάρχει η ανοχή στον αυθαιρετούντα και όσο χρησιμοποιείται η ελπίδα της νομιμοποίησης με αντάλλαγμα τη ψήφο.
Συμπερασματικά, κατά τη γνώμη μας αν το νομοσχέδιο αυτό προχωρήσει ως έχει και δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές (Τεχνικό Επιμελητήριο μ’ ακούς;) ή θα παραδώσει πραγματικά στην «ιδιωτική» διαφθορά τον τομέα των κατασκευών ή θα εγκαταλειφθεί σύντομα σαν ανεφάρμοστο και κυρίως σαν «περιβαλλοντοκτόνο».
Και είναι να απορεί κανείς από το γεγονός ότι εισηγητής και εμπνευστής (;) αυτού του απαράδεκτου από δεοντολογική και περιβαλλοντική πλευρά νομοσχεδίου είναι ο κ. Σηφουνάκης που σε κάθε ευκαιρία επαίρεται για τις αρχιτεκτονικές και περιβαλλοντικές του ευαισθησίες.

ΥΓ. Επειδή είμαστε από αυτούς που θέλουμε να διορθώνονται τα κακώς κείμενα και όχι να διαιωνίζονται για να τροφοδοτούν την αντιπολιτευτική μας κριτική, θα είμαστε ευτυχείς αν η εξέλιξη των πραγμάτων αποδείκνυε ότι πέσαμε έξω στις προβλέψεις μας και ότι οι οικοδ, άδειες με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις θα εκδίδονται όχι σε 5+2 αλλά σε 52 ημέρες.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 27-6-2011
Βασίλης Τεντόμας
Πολιτικός Μηχανικός - Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου


Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011


                                                                                                         
Μυτιλήνη 22-6-2011

Προς:    κ. Απόστολο Αρβανίτη,
                  Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ.

Κύριε Πρόεδρε,

Μετά την ψήφιση σχετικής τροπολογίας στο νομοσχέδιο «Θαλάσσια στρατηγική για την προστασία  και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος» που σύμφωνα με δηλώσεις στα ΜΜΕ του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ κ. Σηφουνάκη “Με τη τροπολογία που ψηφίστηκε, καθιερώνεται νέα διαδικασία διόρθωσης των κτηματολογικών διαγραμμάτων που περιέχουν εκτεταμένα σφάλματα, με ευρεία δημοσιότητα και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών χωρίς όμως οικονομική επιβάρυνση για αυτούς. Κατά τη διάρκεια των σχετικών εργασιών μπορούν να συνεχίζουν οι συναλλαγές οι οποίες θα πρέπει, εφόσον απαιτηθεί, να προσαρμοστούν στη νέα και ακριβέστερη αποτύπωση των ακινήτων στα κτηματολογικά διαγράμματα ”  σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας προς υλοποίηση των παραπάνω.
      Συγκεκριμένα θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε:

  1. Πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες διόρθωσης των λαθών του Κτηματολογίου σε Λέσβο και Χίο;
  2. Ποιος φορέας και με ποιες υποδομές θα κάνει τις παραπάνω διορθώσεις;
  3. Οι διορθώσεις θα γίνουν μέσω ολικής επανακτηματογράφησης ή θα αφορούν μόνο σε κάποιες περιοχές, πώς θα καθοριστούν αυτές και τι θα γίνει για τη διόρθωση λαθών σε ακίνητα εκτός των παραπάνω περιοχών;

Με τιμή και εκτίμηση

Βασίλης Τεντόμας
Περιφερειακός Σύμβουλος
Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»





Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011



Μυτιλήνη 16-6-20111

ΘΕΜΑ: Επανεκκίνηση διαδικασίας επιλογής Συμπαραστάτη του Πολίτη και της
             Επιχείρησης

Προς: κ. Σταύρο Δημηρούδη, Πρόεδρο περιφερειακού συμβουλίου

Κύριε Πρόεδρε,

Θα πρέπει να έχετε πληροφορηθεί την έκδοση της Αριθ. Πρωτ.: 27230/7-6-2011 Εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, την οποία παρά ταύτα σας αποστέλλω συνημμένα και με την οποία ξεκαθαρίζονται ορισμένα θέματα – ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία επιλογής του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης.
Ένα από τα κύρια θέματα που ξεκαθαρίζονται είναι ότι, όπως αναφέρει η παραπάνω εγκύκλιος «στο άρθρο 58, παρ. 2 του Ν. 3966/ 2011 (Α’ 118) περιέχεται ρύθμιση με την οποία η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης και του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης (εφεξής Συμπαραστάτης), που προβλέπουν οι διατάξεις των άρθρων 77, παρ. 2 και 179, παρ. 2 του ν. 3852/ 2010, αντίστοιχα, γίνεται ενδεικτική και ως εκ τούτου συνεχίζεται σε όσες περιπτώσεις δεν είχε επιτευχθεί η εκλογή τους μέχρι 28.2.2011».
Κατόπιν τούτου δεν υπάρχει πλέον κανένα κώλυμα για επανεκκίνηση της διαδικασίας επιλογής, με την εκ νέου προκήρυξη για τη πλήρωση της θέσης και εισαγωγής σαν θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο.
Είναι γνωστές οι θέσεις της παράταξής μας για τον εν λόγω θεσμό και την εν δυνάμει δυνατότητα θετικής συμβολής του στις σχέσεις Περιφέρειας και Πολίτη.
Αλλά και η ίδια η παραπάνω εγκύκλιος σημειώνει μεταξύ των άλλων:
«Ο Συμπαραστάτης αποτελεί ένα νέο θεσμό διαμεσολάβησης μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και ΟΤΑ, που εισήχθη με τις διατάξεις του Προγράμματος «Καλλικράτης», και αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στον έγκαιρο εντοπισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης, ορθής εφαρμογής των νόμων, στη διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών και περιφερειακών αρχών και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής και διαφανούς διοίκησης»
Και συνεχίζει:
«Ο Συμπαραστάτης, επομένως, πρέπει να τυγχάνει ευρείας αποδοχής από τα μέλη του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου, ώστε να διασφαλιστεί το κύρος του θεσμού. Έτσι, η  πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των μελών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου κρίθηκε από το νομοθέτη αναγκαία για την επίτευξη του ανωτέρω σκοπού και ως εκ τούτου εκλέγεται για τη θέση αυτή το πρόσωπο που συγκεντρώνει την ειδική αυτή πλειοψηφία και σε καμία περίπτωση μικρότερη πλειοψηφία». 
Η τελευταία αυτή παράγραφος υπογραμμίζει την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών εκ μέρους κυρίως της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου και εσάς του ιδίου για την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων και όχι αντιμετώπισης του θέματος με ένα διεκπεραιωτικό – γραφειοκρατικό τρόπο του τύπου «αυτοί είναι οι υποψήφιοι, ψηφίζουμε, επιτεύχθηκε – δεν επιτεύχθηκε πλειοψηφία των 2/3 και τελειώσαμε».
Προτείνω λοιπόν, μετά την προκήρυξη της θέσης και προ της εισαγωγής του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο να οργανώσετε μία συζήτηση μεταξύ των επικεφαλείς των παρατάξεων ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες σύγκλισης σε πρόσωπο κοινής ή της μεγαλύτερης δυνατής αποδοχής, ώστε τελικά η προϋπόθεση της πλειοψηφίας των 2/3 να μην αποτελέσει τελικά λόγο ματαίωσης επιλογής Συμπαραστάτη, αλλά ευκαιρία επιλογής του καταλληλότερου προσώπου, προς όφελος του νεοπαγούς θεσμού και της καλής σχέσης διοίκησης και πολίτη.


Με τιμή και εκτίμηση
Βασίλης Τεντόμας
Επικεφαλής  περιφειειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»



                      ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
              «ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»
                               Επικεφαλής: Βασίλης Τεντόμας
                      Tηλέφωνο:  6946-795696   Fax: 22510-27166

Μυτιλήνη 16/6/2011

ΘΕΜΑ: Προβλήματα υπηρεσιακών αυτοκινήτων περιφέρειας.

Προς:  κ. Γ. Φλώρο, Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιο για την οργάνωση &
             λειτουργία των οχημάτων και μηχανημάτων της Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου

 Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Με την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού – ελεύθερου επαγγελματία είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι κάποια (δεν γνωρίζω πόσα) από τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα της περιφέρειας βρίσκονται σε ακινησία από τις αρχές του 2011.
Μία από τις επιπτώσεις αυτού του γεγονότος είναι η αδυναμία προώθησης των αδειοδοτήσεων λειτουργίας σταυλικών εγκαταστάσεων, που έχουν κατασκευαστεί στα πλαίσια Σχεδίων Βελτίωσης, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η καταβολή των σχετικών επιδοτήσεων στους δικαιούχους κτηνοτρόφους, που είναι χρεωμένοι σε εργολάβους και εμπόρους, χωρίς να μπορούν να τους αποπληρώσουν.
Σύμφωνα με όσα λέγονται από αρμόδιους υπαλλήλους της περιφέρειας, αιτία της ακινησίας των υπηρεσιακών αυτοκινήτων είναι ότι αυτά στερούνται απαραίτητων εγγράφων (βεβαιώσεων ασφαλιστικής κάλυψης, ΚΤΕΟ κλπ).
Επειδή, όπως καταλαβαίνετε το θέμα είναι αυτό καθεαυτό σοβαρό μεν, αλλά και εκθέτει το κύρος της περιφέρειας στα μάτια του πολίτη, θα σας παρακαλούσα να με ενημερώσετε για την βασιμότητα των παραπάνω καθώς και για τις χρονικές προοπτικές αντιμετώπισής τους.

Με τιμή και εκτίμηση
Βασίλης Τεντόμας
Επικεφαλής  περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»




Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αύριο Πέμπτη 9-6-2011 στις 12.30 μμ στο ξενοδοχείο ΛΕΣΒΙΟΝ ο επικεφαλής της παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Βασίλης Τεντόμας θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου με θέμα «Η συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου για το ‘ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ’ και οι θέσεις της παράταξης για τα αγροτικά προβλήματα της περιφέρειας Βορ. Αιγαίου.»

Μυτιλήνη 8/6/2011
Από το γραφείο τύπου της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»


Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ»
Στη χτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στη Χίο, με μοναδικό θέμα
« ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» και με εισηγητή τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ, μετά το «καλωσόρισμα» του προέδρου προς τον υπουργό, ο επικεφαλής της παράταξής μας Βασίλης Τεντόμας παίρνοντας το λόγο επί της διαδικασίας είπε:

«Σαν παράταξη «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό»  θέλουμε να δηλώσομε τα εξής:
  • Επειδή θεωρούμε ότι η σημερινή σύναξη δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου, αφού την εισήγηση θα κάνει πρόσωπο εκτός του περιφ. συμβουλίου έστω και αν είναι υπουργός, και όχι ο περιφερειάρχης που θα έπρεπε να θέσει επί τάπητος όλα τα αγροτικά προβλήματα της περιφέρειας,
  • επειδή η συνεδρίαση για τα αγροτικά θέματα θα έπρεπε να γίνει στη Λέσβο, την κυρίως αγροτική περιοχή της περιφέρειας Βορ. Αιγαίου με τα πολλά και οξυμένα προβλήματα, αλλά με μεθόδευση ο κ. υπουργός απόφυγε να έλθει αντιμέτωπος με τον αγροτικό κόσμο του νησιού, που ισοδυναμεί με τη λογική να καλέσουμε στη Μυτιλήνη και όχι στη Χίο  τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Διαμαντίδη για να μιλήσει για τα προβλήματα της ναυτιλίας
  • επειδή όταν ο κόσμος καίγεται και έχει χάσει «τα αυγά με τα καλάθια» από τα απανωτά και σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και της Τρόϊκα δεν είναι να ακούει τις «εκθέσεις ιδεών»  και το «καλάθι» του κ. Σκανδαλίδη, όπως παλιότερα τους κ.κ. Τζουμάκα, Δρύ, Ανωμερίτη, Κοντό και Μπασιάκο με τις κούφιες υποσχέσεις τους,
  • επειδή το να απαριθμήσουμε εδώ μέσα τα προβλήματα των αγροτών της περιφέρειας είναι ανώφελο, αφού είναι σαφές ότι ο κ. υπουργός τα γνωρίζει πολύ καλά, αλλά αυτός και η κυβέρνησή του δεν έχουν τη διάθεση να τα λύσουν και
  • επειδή η παράταξή μας θέλει να είναι με τους πολίτες, που είναι συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο και που παλεύουν κόντρα στα αντιλαϊκά μέτρα ης κυβέρνησης
αποχωρούμε από τη συνεδρίαση και καταλογίζουμε στον κ. περιφερειάρχη και τη παράταξη του ότι σύμπραξε σε αυτή τη φιέστα».
Κατόπιν ο Βασίλης Τεντόμας κατέβηκε στο μπαλκόνι του 1ου ορόφου του κτιρίου της πρώην Νομαρχίας Χίου και από εκεί απευθύνθηκε στους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να αποδοκιμάσουν τον κ. υπουργό και εξήγησε τους λόγους της αποχώρησής του από τη συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου.
Στη συνέχεια ενώθηκε με το συγκεντρωμένο πλήθος και παρέμεινε εκεί μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης αργά το βράδυ οπότε και έγινε η φυγάδευση του κ. Σκανδαλίδη από τη πίσω πόρτα του κτιρίου, μέσα στις αποδοκιμασίες του κόσμου.
 
Χίος 8/6/2011
Από το γραφείο τύπου της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»


Τρίτη 7 Ιουνίου 2011



Χίος 7/6/2011

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ) ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»
 ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ:             «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ»  (Εισηγητής: Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων).

Πρώτα – πρώτα, διαδικαστικά θέλω να παρατηρήσω, κύριε Υπουργέ, κύριε περιφερειάρχη και κύριε πρόεδρε του ΠΣ ότι δεν κατανοώ την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της πρόσκλησης στη σημερινή συνεδρίαση του σώματος των δημάρχων της περιφέρειας.
Για να ακούσουν τις εξαγγελίες του κ. υπουργού, για πολιτικές που εκπονήθηκαν ερήμην της αυτοδιοίκησηςς;
Για να πουν τα αγροτικά προβλήματα του δήμου τους, με ποια γνώση και με ποια υποδομή; Και λέγοντάς τα να ξεθυμάνουν;
Ή για να φορτωθούν ευθύνες που δεν τους αναλογούν;
Τελικά σήμερα εδώ τι είμαστε πολιτικό όργανο που αποφασίζει ή ακροατήριο του κ. Σκανδαλίδη που χειροκροτά;
Η απουσία κάποιων δημάρχων ίσως έρχεται σαν απάντηση στα παραπάνω ερωτήματά μου.

Εν πάση περιπτώσει,
Κύριε Υπουργέ,
Σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στη περιφέρειά μας και ειδικότερα στο νησί της Χίου, το κατεξοχήν νησί της ελιάς και της κτηνοτροφίας και εν γένει της κατά κύριο λόγο αγροτικής παραγωγής. Ελπίζουμε ανάλογη επίσκεψη να γίνει και από τον υπουργό Ναυτιλίας, ο οποίος όμως θα πρέπει να έλθει στη Μυτιλήνη, στο νησί των καραβοκύρηδων και της ναυτοσύνης.
Να με συγχωρήσετε για το παραπάνω ειρωνικό σχόλιο, αλλά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη αυτή η επιλογή σας, δηλ. να αποφύγετε να βρεθείτε απέναντι στον αγροτικό κόσμο της Λέσβου και στα προβλήματά του και να προτιμήσετε ένα ουσιαστικά ουδέτερο χώρο, αφού στη Χίο ούτε κυρίαρχος οικονομικός τομέας είναι ο αγροτοκτηνοτροφικός, αλλά ούτε και τα προβλήματα των αγροτών εδώ έχουν την οξύτητα με την οποία παρουσιάζονται στα άλλα νησιά της περιφέρειάς μας.
Με το σπαθί τους και με την αξιοσύνη τους οι Χιώτες έχουν καταφέρει το κυρίαρχο αγροτικό προϊόν τους, τη μαστίχα, να την έχουν φτάσει αρκετά ψηλά. Από κει και πέρα όμως είναι τελείως παραπλανητικό και εκτός πραγματικότητας, η καλή κατάσταση της μαστίχας, ενός μοναδικού και με ιδιαιτερότητες αγροτικού προϊόντος, να χρησιμοποιείται για να συσκοτίσει και εξωραΐσει το γενικότερο πρόβλημα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας. 
Εσείς φυσικά κάνετε τη δουλειά σας, αποφεύγετε τις κακοτοπιές. Όμως για ποιο λόγο ο κ. πρόεδρος του ΠΣ και ο κ. περιφερειάρχης συναίνεσαν σε αυτή τη μεθόδευση, αφαιρώντας από τουςαγρότες της Λέσβου τη δυνατότητα να πουν με τον πιο άμεσο τρόπο τα προβλήματά τους στον υπουργό; Γιατί συναίνεσαν σε μια ανώδυνη για τη κυβέρνηση διαδικασία, σαν να ήταν όχι εκλεγμένοι από το λαό, αλλά σαν διορισμένοι κρατικοί υπάλληλοι;
Όμως η παραπάνω επιλογή σας κ. υπουργέ έχει κάτι το θετικό. Το ότι παίρνετε τα μέτρα σας και αποφεύγετε να βρεθείτε απέναντί στον αγροτικό κόσμο δείχνει ότι γνωρίζετε πολύ καλά τα προβλήματα του,  γνωρίζετε πολύ καλά την αγανάκτηση και την απελπισία του. Και αν αυτή τη συνεδρίαση την κάναμε στη Λέσβο, αυτή η απελπισία και η αγανάκτηση -το ξέρατε πολύ καλά- θα εκφραζόταν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο.
Όμως και η ώρα που επιλέχτηκε να γίνει η συνεδρίαση του ΠΣ –ντάλα μεσημέρι- πέρα από τις όποιες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις του κ. υπουργού, δείχνει ότι και εδώ στη Χίο, θέλατε να αποφύγετε τις όποιες αντιδράσεις του χιώτικου λαού για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική του «μνημονίου» και του «μεσοπρόθεσμου», της εξουθένωσης των λαϊκών στρωμάτων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.
Γιατί, όπως καταλαβαίνετε κ. υπουργέ, η συζήτηση σήμερα δεν μπορεί να περιοριστεί στο «καλάθι των προϊόντων της περιφέρειας» -όπως το λέτε- όταν η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας και μαζί με αυτούς ο αγροτικός κόσμος της χώρας έχει χάσει πλέον «τα αυγά και τα καλάθια» με τα απανωτά οικονομικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνησή σας, μέτρα που έχουν διαμορφώσει τέτοια ψυχολογία ανασφάλειας στους πολίτες, που στη καθημερινή συναναστροφή τους αυτό που λένε είναι «και μη χειρότερα – ας έχουμε τουλάχιστον την υγειά μας».
Και για να μη πολυλογούμε, αυτά που  μας είπατε πριν λίγο κ. υπουργέ ο κόσμος τα λέει «περί διαγραμμάτων».
Γιατί πρέπει πρωτύτερα να δώστε εξηγήσεις και απαντήσεις σε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος (και που πολλά αναφέρθηκαν ήδη από τους προηγούμενους ομιλητές).
Πριν φτιάξω τη παρούσα παρέμβασή μου φρόντισα να ‘ρθω σε επαφή με συνεταιριστές, με γεωπόνους και κτηνιάτρους του υπουργείου σας, με απλούς αγρότες.
Αυτά που θα σας πω παρακάτω είναι από αυτές τις συζητήσεις μαζί τους, χωρίς κατ΄ ανάγκη με αξιολογική σειρά.
 Έχουμε και λέμε:

      1. ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ:
·         Οι υπάλληλοι της Αγροτικής Διεύθυνσης (γεωπόνοι και κτηνίατροι) δεν έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα τα «εκτός έδρας» του 2009 και του 2010 και γι αυτό έχουν σταματήσει τις μετακινήσεις τους και όποτε αναγκάζονται να το κάνουν είναι για να μη ζημιωθούν και χάσουν τις επιδοτήσεις τους κάποιοι καλλιεργητές.
·         Μήνες τώρα οι αγρότες που έχουν μπει σε προγράμματα περιμένουν να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης των σταυλικών τους εγκαταστάσεών, ώστε να πληρωθούν την αντίστοιχη επιδότηση και με τη σειρά τους να πληρώσουν τα χρέη σε τράπεζες, μαστόρους και εμπόρους, αφού μόλις προχτές ορίστηκαν από τη περιφέρεια οι επιτροπές σταυλισμού και ακόμα παραμένει προβληματική η εξασφάλιση του απαραίτητου δημόσιου μεταφορικού μέσου λόγω οικονομικής στενότητας των υπηρεσιών και λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων κα;ι αγκυλώσεων.
·         Τα νέα σχέδια Βελτίωσης πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέχρι 20/6/2011 και όμως μέχρι σήμερα προστίθενται από το υπουργείο νέα πεδία για συμπλήρωση, ε αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς φάκελος να υποβληθεί. Ζητούνται από τους αγρότες κάποιες βεβαιώσεις από υπηρεσίες και με τον κυκαιώνα του Καλλικράτη τους στέλνουν από τον Άννα στον Καϊάφα. Κύριε υπουργέ, πρέπει να δοθεί και άλλη παράταση, διαφορετικά δεν θα φταίνε οι αγρότες για τη μη έγκαιρη υποβολή προτάσεων, αλλά οι υπηρεσίες σας.
·         Στη Κτηνιατρική Υπηρεσία της Λέσβου μέσα στον τελευταίο χρόνο οι κτηνίατροι λόγω συνταξιοδοτήσεων, αποσπάσεων κλπ. έχουν μειωθεί στο 50% ενώ στα πλαίσια της «Καλλικρατικής» και «μνημονιακής»  λογικής καταργήθηκαν μια σειρά από τοπικά κτηνιατρικά κέντρα.
·         Η καθιέρωση του λεγόμενου «εγκεκριμένου  κτηνιάτρου» (φυσικά ιδιώτη) που προωθεί το υπουργείο σας οδηγεί στην υποβάθμιση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών  και στη σταδιακή ιδιωτικοποίησή τους.
·         Με όλα αυτά οιγεωπόνοι και οι κτηνίατροι του δημοσίου  περιορίζονται –χρόνια τώρα- μόνο σε καθαρά γραφειοκρατική δουλειά, μακριά από το χωράφι και την αγροτική παραγωγή.
·         Η πολυδιάσπαση των υπηρεσιών είναι παροιμιώδης. Π.χ. άλλη υπηρεσία αδειοδοτεί τον παραγωγό λαχανικών για τις λαϊκές αγορές άλλη υπηρεσία αδειοδοτεί αυτόν που πουλάει τα φυντάνια λαχανικών και άλλη υπηρεσία αδειοδοτεί τον πλανόδιο παραγωγό που πουλάει λαχανικά με το αγροτικό του.

2. ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΙ:
·         Η βιολογική καλλιέργεια έχει τελείως υπονομευθεί και οι ασχολούμενοι με αυτήν έχουν πλήρως απογοητευθεί, λόγω της αδυναμίας τους για διάθεση του προϊόντος τους σαν βιολογικού στην αγορά και λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές των επιδοτήσεων (τους χρωστάτε ακόμα και αυτές του 2009).
·         Οι όποιες επενδύσεις των ελαιοπαραγωγών όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν το παραμικρό αντίκρισμα στο εισόδημά τους λόγω της χαμηλής τιμής του λαδιού και της ανύπαρκτης παρέμβασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο κύκλωμα παραγωγή-εμπορία-καταναλωτής, που έχει φτάσει την αναλογία τιμής παραγωγού και τιμής στο Super Market στο 1:5 και 1:6.
·         Αποτέλεσμα η σταδιακή εγκατάλειψη των λιοχώραφων (του πουρνάρια –όπως λένε οι αγρότες- κατεβαίνουν στο κάμπο), ενώ τη κατάσταση επιτείνει η άθλια κατάσταση των αγροτικών δρόμων που γίνεται ακόμα πιο τραγική με τον Καλλικράτη και την οικονομική και οργανωτική  αδυναμία των δήμων να αντεπεξέλθουν στη υποχρέωση συντήρησής τους.
·         Για τη δακοκτονία. Η δακοκτονία, κύριε υπουργέ είναι καιρόις να επανεξεταστεί από μηδενική βάση. Έχει καταντήσει μια εθιμοτυπική διαδικασία και ένας μηχανισμός ρουσφετολογικών εξυπηρετήσεων των «ημετέρων», γίνεται  πάντα με μεγάλη χρονική καθυστέρηση και με πλημμελή έλεγχο της ποιότητας και της ουσιαστικής συμβολής των ψεκασμών στη καταπολέμηση του δάκου. Κύριε υπουργέ, το «καλάθι» που μας είπατε, ίσως του χρόνου να μη περιέχει και πολύ τυποποιημένο λάδι, αφού η παραπέρα μείωση του προσωπικού δακοκτονίας φέτος θα κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο τον δάκο και προβληματική την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων λαδιού κάτω των 2 βαθμών που απαιτεί η τυποποίηση. Και ενώ το υπουργείο με την οριζόντια περικοπή του προσωπικού δακοκτονίας εξασφαλίζει μείωση δαπανών, η οικονομική συμβολή του ελαιοπαραγωγού παραμένει η ίδια, για υπηρεσίες όμως μειωμένης ποιότητας.
·         Μιλάτε κ. υπουργέ για πιστοποιημένης ποιότητας αγροτικά προϊόντα και όμως το Εργαστήριο Πιστοποίησης Ποιότητας Ελαιολάδου στο Κάτω Τρίτος της Λέσβου παραμένει δύο χρόνια τώρα ανενεργό, τα μηχανήματα σκεπασμένα με νάϋλον και μία επένδυση 660.000 € απαξιωμένη. Κι αυτό γιατί στα δύο αυτά χρόνια δεν καταφέρατε να εξασφαλίσετε τη πρόσληψη 3 χειριστών των μηχανημάτων του εργαστηρίου.
·         Τέλος πάγιο αίτημα παραμένει ο χαρακτηρισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη με αγροτική συμβολή στο εισόδημά του το 25% από το 50% που ισχύει σήμερα. Κύριε υπουργέ, δεν ξέρουμε τι γίνεται αλλού, αλλά στη περιφέρειά μας πολλά λιοχώραφα θα είχαν εγκαταλειφθεί αν δεν τα καλλιεργούσαν δημόσιοι υπάλληλοι, καθηγητές, ιδιωτ. υπάλληλοι κλπ, που συμπληρώνουν το εισόδημά τους με την ενασχόληση στο χωράφι, που κληρονόμησαν από τον αγρότη πατέρα τους. Εδώ χαρακτηριστική περίπτωση αδικίας είναι και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που ενώ υποχρεώνει τον μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότη να πληρώνει υπέρογκα ασφάλιστρα, παράλληλα δεν τον αποζημιώνει όταν πάθει ζημιά.

       3. ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ
·         Το μόνο που έχω να πω είναι ότι είναι απαράδεκτο η παραδοσιακή καλλιέργεια των εσπεριδοειδών στον Κάμπο της Χίου, με το πρόσχημα της έλλειψης νερού άρδευσης να αντικαθίσταται –και μάλιστα με κρατική-ευρωπαϊκή επιδότηση- από μια ακόμη πιο υδροβόρα καλλιέργεια, αυτή της πατάτας.

       4. ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΣΙ:
·         Ο Ειδικός Φόρος στα γλυκά κρασιά πρέπει να αρθεί, η διατήρησή του σε εποχή οικονομικής κρίσης καθιστά προβληματική τη διάθεση του προϊόντος.
·         Είναι απαραίτητα προγράμματα αναμπέλωσης και μέτρα για προβολή του σαμιώτικου κρασιού καθώς και καθιέρωση επιδότησης μεταφοράς του προϊόντος προς τις χώρες της ΕΕ.

5. ΓΙΑ ΤΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ:
·         Θα γνωρίζετε πολύ καλά κ. υπουργέ το μεγάλο πρόβλημα με την αλματώδη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών.
·         Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, είναι και η γραφειοκρατική διαδικασία απόδοσης της επιδότησης μεταφοράς, που φέρνει σε προνομιακή θέση τους εμπόρους έναντι των συνεταιρισμών, αφού οι πρώτοι έχουν μεγαλύτερη ευελιξία και πλήρη ελευθερία εξωλογιστικών ενεργειών, ενώ οι δεύτεροι αποκλείονται να έχουν συναλλαγές με μη συνεταιρισμένους κτηνοτρόφους. Είναι ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος και ο μηχανισμός απόδοσης της επιδότησης μεταφοράς ζωοτροφών και να γίνει κάτι ανάλογο με την επιστροφή του ΦΠΑ, ανάλογα με τα ζωικό κεφάλαιο του κάθε κτηνοτρόφου.
·         Και τι θα γίνει με τον καταρροϊκό πυρετό που έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία εξαγωγής ζώντων προβάτων εκτός Λέσβου, Χίου κλπ. Θα επιτραπεί η έξοδος ζώντων ζώων μετά από εργαστηριακό έλεγχο –όπως γινόταν παλιά- ή θα συνεχίζει αυτό το μαρτύριο των κτηνοτρόφων μας για Τρίτη συνεχή χρονιά;
·         Για τη διασφάλιση από τη νοθεία των ελληνικών τυριών κατοχυρωμένης ονομασίας θα καθιερωθεί έλεγχος μέσω του  ισοζυγίου γάλακτος και επί τέλους θα αντιμετωπιστεί το κόλπο των ελληνοποιήσεων κρεάτων από Βουλγαρία και αλλού;
·         Θα ικανοποιηθεί το αίτημα της αερολίπανσης των κοινοτικών-δημοτικών βοσκοτόπων για αύξηση της αποδοτικότητάς τους;
·         Τι θα γίνει με τα σφαγεία σε Σάμο; Η κτηνοτροφία του νησιού απειλείται με αφανισμό.
·         Θα υπάρξει αστυνόμευση των βοσκοτόπων της Ικαρίας και θα πάψει η συμμετοχή της ίδιας της Πολιτείας στη περιβαλλοντική καταστροφή, επιδοτώντας χωρίς σοβαρό έλεγχο τα κοπάδια του νησιού; Θα προχωρήσετε στη σύνταξη του δασικού κτηματολογίου, κατά προτεραιότητα στην Ικαρία;

      ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ:
·         Για την αντιμετώπιση των αγριοκούνελων στη Λήμνο, απαιτείται επικαιροποίηση των στοιχείων του σχετικού «Σχεδίου Διαχείρισης» των Κονσιώτη – Παπαγεωργίου, καταγραφή και κοστολόγηση των μεθόδων καταπολέμησης που προτείνονται στο Σχέδιο, διερεύνηση του Νομικού Πλαισίου σχετικά με τις μεθόδους καταπολέμησης, καταγραφή και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από τις ήδη εφαρμοζόμενες μεθόδους καταπολέμησης στη Λήμνο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή και του εξωτερικού και κοστολόγηση του προβλήματος σε επίπεδο απώλειας εισοδημάτων και επιδότησης των ζημιών από τον ΕΛ.Γ.Α.
·         Επίσης στη Λήμνο (και όχι μόνο) υπάρχουν σοβαρά προβλήματα εγγείων βελτιώσεων με τρύπια φράγματα και με φράγματα που χρόνια εξαγγέλλονται αλλά που δεν υλοποιούνται.
·         Τέλος πρέπει να υπάρξει προστασία του φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού (έρευνα, παραγωγή, πιστοποίηση, έλεγχος και εμπορία) και διασφάλιση του δικαιώματος των αγροτών να έχουν τους δικούς τους σπόρους.

       ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ:
·         Κύριε υπουργέ, εσείς με τη ΝΔ χρόνια τώρα το καταντήσατε εκεί που βρίσκεται το συνεταιριστικό κίνημα, εσείς απαξιώσατε τους συνεταιρισμούς με τη κομματικοποίηση και την ενθάρρυνση του  ρουσφετιού και της ρεμούλας στις επιδοτήσεις και τα πανωγραψίματα και σήμερα, επικαλείστε όλα αυτά για να σβήσετε από το χάρτη τους συνεταιρισμούς, μετατρέποντάς τους σε ιδιωτικές εταιρείες δηλαδή ό,τι θέλετε να πετύχετε και στους υπόλοιπους τομείς της ελληνικής οικονομίας και ό,τι κάνετε με τη ΔΩΔΩΝΗ, την ΕΛ.ΒΙ.Ζ. και τη ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ.
·         Πάνω από 2.000 συνεταιρισμοί πρόκειται να κλείσουν, μια και η προϋπόθεση για αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της τάξεως των 60.000 € δεν αντικατοπτρίζει τους μικρομεσαίους παραγωγούς της χώρας.
·         Εμείς πιστεύουμε ότι απαιτείται η εκ βάθρων ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος και η αυτοοργάνωση των αγροτών μέσα από συμμετοχικές, δημοκρατικές διαδικασίες. Υπάρχει ανάγκη για αγροτικούς συνεταιρισμούς που θα υπερασπίζονται το μόχθο των αγροτών και των εργαζομένων σε αυτούς και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Να μπει οριστικά τέλος στους συνεταιρισμούς σφραγίδες και στα  μικροκομματικά, πελατειακά και προσωπικά συμφέροντα. Χρειάζεται ριζική αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο, στον προσανατολισμό, στη συγκρότηση και στη λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών για να διασφαλίζεται η δημοκρατία, η διαφάνεια, η δημόσια λογοδοσία και ο κοινωνικός  έλεγχος σε όλα τα στάδια της παραγωγής και διακίνησης αγροτικών προϊόντων από το χωράφι και τον στάβλο, μέχρι το πιάτο του καταναλωτή.
Κύριε υπουργέ,
θέλουμε με όλα αυτά να σας πούμε ότι θεωρούμε τα περί «καλαθιού» σαν άλλο ένα καλό επικοινωνιακό κόλπο, ένα τέχνασμα για να μπορέσετε να εκτονώσετε την όλο και διογκούμενη δυσαρέσκεια του αγροτικού χώρου.
Αλλά πρέπει να καταλαβαίνετε ότι στον αγροτικό κόσμο υπάρχει συσσωρευμένη πείρα από τα Αναπτυξιακά Συνέδρια του κυρίου Δρυ, από τις ημερίδες του κ. Τζουμάκα, από τα συμβούλια αγροτικής πολιτικής του κ Ανωμερίτη, από τις “περίφημες” 13 περιφερειακές μελέτες επί υπουργίας των κ. Μπασιάκου και Κοντού, που χρυσοπληρώθηκαν για να μας πουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις ανά νομό -αλλά που ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν- και άλλα τέτοια ευτράπελα.
Χόρτασε ο αγροτικός κόσμος από μεγάλες κουβέντες ότι οι αγρότες είναι η ραχοκοκαλιά της πατρίδας κλπ.
Η σκληρή πραγματικότητα είναι παρούσα και λέει ότι οι αγρότες της περιφέρειάς μας, όπως και όλης της χώρας, βιώνουν μία τραγική οικονομική κατάσταση. Η αγροτική οικονομία τελεί υπό κατάρρευση και οι αγρότες απειλούνται με αφανισμό ως αποτέλεσμα των πολιτικών που άσκησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όλα τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τα δικά σας στοιχεία τη δεκαετία 2000 – 2009 η μείωση του αγροτικού εισοδήματος ξεπέρασε το 25%. Δηλαδή οι αγρότες φτώχυναν κατά 25%. Το 2010 είχαμε πάλι μείωση του εισοδήματος των αγροτών σε σχέση με το 2009 κατά 4,3% όταν στις 21 από τις 27 χώρες υπάρχει αύξηση 12,3%
Το νέο ξεκίνημα που ευαγγελίζεστε οφείλει απαντήσεις:
  • Γιατί αυξήσατε το κόστος παραγωγής αντί να το μειώσετε;
  • Γιατί αυξήσατε το ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια, τα λιπάσματα και τα αγροτικά μηχανήματα και γιατί αυξήσατε τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο;
  • Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των λιπασμάτων 15% με 20%;
  • Γιατί αυξάνεται η τιμή στο αγροτικό ρεύμα;
  • Γιατί προσανατολίζεστε στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, αντί να την καταστήσετε σταθερό συμπαραστάτη και χρηματοδότη των δραστηριοτήτων των μικρομεσαίων αγροτών;

Αντί λοιπόν με την εισήγησή σας σήμερα, κ. υπουργέ, να «πετάτε το μπαλάκι» των ευθυνών για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στις «πελαγωμένες» περιφέρειες και στους αδύναμους δήμους, θα πρέπει να καταλάβετε ότι η αγροτική οικονομία έχει ιδιομορφίες και ιδιαίτερα ρίσκο, στα οποία ο αγροτικός κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί χωρίς τη στήριξη του κράτους.
Πρέπει επί τέλους να κατανοηθεί ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία στα νησιά μας, με τα προβλήματα μεταφορών (προς και από)-, με τον μικρό κλήρο και το δύσκολο ανάγλυφο δεν μπορεί να επιζήσει χωρίς τη κρατική ενίσχυση.                                           
Πρέπει επί τέλους να κατανοηθεί ότι ο αγρότης, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές, όπως είναι στη περιφέρειά μας, είναι ο φύλακας και ο συντηρητής του περιβάλλοντος και για τη τέτοια προσφορά του πρέπει βρεθούν τρόποι να αποζημιώνεται  και από ειδικά προγράμματα της ΕΕ σχετικά με τη προστασία και διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Από τη πλευρά της περιφέρειας, θα πρέπει σαν περιφερειακό συμβούλιο να θέσουμε τους παρακάτω στόχους:

  1. Να δημιουργηθεί Περιφερειακό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής με συμμετοχή όλων των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων.
  2. Η Περιφέρεια να συντονίζει, να καταγράφει και να διεκδικεί τα αιτήματα των αγροτών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
  3. Η Περιφέρεια σε συνεργασία με τις Ε.Α.Σ. να διαμορφώνει θέσεις με κριτήριο τη Νησιωτικότητα.
  4. Να αξιοποιηθεί όλο το επιστημονικό δυναμικό της περιφέρειας και το δυναμικό του  Πανεπιστηίου Αιγαίου.
  5. Να συγκροτηθούν Τμήματα Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας στις Υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης και στους τρεις νομούς.
  6. Να επιδιωχθεί η σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον Τουρισμό.
  7. Να διεκδικηθούν μέτρα για μείωση του κόστους παραγωγής (μείωση ΦΠΑ, μείωση τιμής καυσίμων κλπ.).
  8. Να διεκδικηθεί ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της ΚΑΠ με αύξηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών.   

Τελειώνοντας, αυτό που πρέπει να γίνει καθαρό σε όλους μας είναι ότι μέσα στις σημερινές συνθήκες της οξύτατης οικονομικής κρίσης και της πιο βίαιης από ποτέ νεοφιλελεύθερης επίθεσης στο εισόδημα και τα κοινωνικά δικαιώματα των αγροτών, ο μοναδικός δρόμος είναι η αντίσταση και οι συλλογικοί αγώνες.

Και αυτό το απευθύνουμε σαν έκκληση στη πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου, που πρέπει να εγκαταλείψει το ρόλο του κυβερνητικού χειροκροτητή, μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο, να ξεπεράσει κομματικούς φραγμούς και να συνταχθεί με το μέρος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που συνθλίβεται κάτω από τη πολιτική του Μνημονίου και τις επιταγές της Τρόϊκα. 

Βασίλης Τεντόμας
Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»