Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗ ΧΤΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Στη χτεσινή (3η) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τεντόμας, επικεφαλής και εκπρόσωπος της περιφερειακής παράταξής μας, έκανε τις παρακάτω τοποθετήσεις στα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1. Για την επιλογή του συμπαραστάτη του πολίτη:
Επανέλαβε τη θέση που είχε εκφράσει και στη προηγούμενη συνεδρίαση ότι η μόνη περίπτωση να έχει θετικό πρόσημο αυτός ο θεσμός είναι να επιλεγεί πρόσωπο που δεν θα έχει προσωπική, πολιτική ή κομματική σχέση με τον περιφερειάρχη και τη πλειοψηφούσα παράταξη. Δυστυχώς, όπως τόνισε, η πλειοψηφία του περιφ. συμβουλίου, αντί να επιδιώξει τη καταξίωση του θεσμού με την επιλογή προσώπου πλατιάς αποδοχής, αναμένει νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία δεν θα απαιτείται η συμφωνία των 2/3 αλλά απλά το 50%+1, για να επιλέξει συμπαραστάτη του πολίτη ένα πρόσωπο που δεν θα της είναι «ενοχλητικό».
2 Για τις συγχωνεύσεις σχολείων:
Τάχθηκε κατά των αναγκαστικών καταργήσεων, συγχωνεύσεων και υποβαθμίσεων των σχολικών μονάδων της περιφέρειας μας, όπως αυτές ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο, που έγιναν με αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση των στόχων του μνημονίου για μείωση των δαπανών για τη παιδεία (λιγότερα σχολεία – λιγότεροι δάσκαλοι). Αυτές οι «ρυθμίσεις» της κας Διαμαντοπούλου, τόνισε, θα επιτείνουν -εκτός των άλλων- το ήδη οξύ πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, με αποκορύφωμα τη περίπτωση των σχολείων της Ικαρίας, απ’ όπου αναγκάστηκαν να έλθουν στη Μυτιλήνη οι γονείς των παιδιών για να εκφράσουν την αγωνία τους και να απαιτήσουν από το περιφ. συμβούλιο την αντιμετώπιση του προβλήματος, που παραμένει σε εκκρεμότητα για 5η εβδομάδα. Το περιφ. συμβούλιο, κατέληξε ο Βασ. Τεντόμας, πρέπει να συμφωνήσει σε αλλαγές του σχολικού χάρτη που θα έχουν προκύψει μόνο με συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.
3. Για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου:
Εξήρε τον αγώνα όλων των συνδικαλιστικών φορέων και όλων των εργαζομένων του Ιδρύματος για απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής, που περικόπτει τις απαραίτητες πιστώσεις για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου (και όχι μόνο), υπονομεύει τον προγραμματισμό περαιτέρω ανάπτυξής του και  τελικά θέλει να το αναγκάσει σε εναγκαλισμό με την ιδιωτική πρωτοβουλία, παραβιάζοντας τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή για δημόσια-δωρεάν εκπαίδευση. Η μοίρα της περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι κοινή, κατέληξε ο Βασ. Τεντόμας, γι αυτό και ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός.
4. Για τις προσλήψεις προσωπικού για άμεσες και επείγουσες ανάγκες της περιφέρειας:
Τάχθηκε κατά της διαιώνισης του θεσμού των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου για εξυπηρέτηση πάγιων και διαρκών αναγκών και καταψήφισε τη σχετική εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Ηρ. Βερβέρη, που στο όνομα του ρεαλισμού, ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της περιοριστικής πολιτικής του μνημονίου (καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού – εφαρμογή της αναλογίας 1/5 μεταξύ συνταξιοδοτουμένων και προσλαμβανομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα).



Στα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης ο επικεφαλής της περιφ. παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» τοποθετήθηκε ως εξής:

1. Έκδοση ψηφίσματος καταδίκης της αστυνομικής βίας στη Μυτιλήνη στην απεργία της 23/2.
Κατά’ αρχάς επέκρινε τον πρόεδρο του περιφ. συμβουλίου που δεν έθεσε το θέμα στην ημερήσια διάταξη, αν και η πρόταση από την παράταξή μας είχε κατατεθεί εγκαίρως. Σημείωσε ότι στόχος της ενέργειάς μας να συζητηθεί το θέμα της αναιτιολόγητης επίθεσης των ΜΑΤ στους απεργούς εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς και φοιτητές δεν ήταν για να ακουστούν κάποιες αντικυβερνητικές «κορώνες» αλλά για να υπάρξει από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας και της ηγεσίας της Αστυνομίας η μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα και σοβαρότητα κατά το χειρισμό παρόμοιων γεγονότων στο μέλλον, ώστε να αποφευχθούν απειλές κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας ειρηνικών διαδηλωτών.
Τελικά, σύσσωμη και μόνη η συμπολίτευση, χωρίς καμία αντίθετη αιτιολόγηση και με τη σιωπή του  κ. Γιακαλή, αρνήθηκε την οποιαδήποτε συζήτηση του θέματος.

2. Έκδοση ψηφίσματος σχετικά με τα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για επέμβαση στη Λιβύη:
Από πλευράς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατατέθηκε σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο καλούνταν το περιφ. συμβούλιο να εκφράσει την αντίθεσή του στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για ενδεχόμενη επέμβαση στη Λιβύη, στο όνομα μιας «όψιμης», υποκριτικής και ψευδεπίγραφης αντίθεσης στο καθεστώς Καντάφι.
Από πλευράς της παράταξής μας, ο Βασ. Τεντόμας συμφώνησε και με την αρχική  διατύπωση του ψηφίσματος (όπου περιλάμβανε και αποδοκιμασία των δηλώσεων του έλληνα πρωθυπουργού για συμφωνία του σε σχέδια εμπλοκής της χώρας μας στους Νατοϊκούς σχεδιασμούς), αλλά και με το τελικό σχέδιο, όπου αφαιρέθηκαν τα περί «έλληνα πρωθυπουργού», προκειμένου το ψήφισμα να ψηφιστεί και από τη παράταξη Γιακαλή.


Μυτιλήνη 16/3/2011
Από το γραφείο τύπου της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου