Σάββατο 26 Μαρτίου 2011


ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ή ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ;
                           
Στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου γίνεται η επαναληπτική (δεύτερη) ψηφοφορία για την επιλογή του «Περιφερειακού συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης»,  όπως αυτό προβλέπεται σύμφωνα με το άρθρο 179 του Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης).
Η σχετική απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου πρέπει να συγκεντρώνει τη πλειοψη­φία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του, για το λόγο ότι το πρόσωπο που θα επιλεγεί, για ευνόητους λόγους, να μην οφείλει την εκλογή του μόνο σε μία παράταξη ώστε να διατηρεί συνειδησιακή ανεξαρτησία.
Σήμερα που η κοινωνία δοκιμάζεται και που ο πολίτης είναι αμήχανος μπροστά σε ένα καταιγισμό σκληρών μέτρων, σήμερα που οι αδυναμίες, η γραφειοκρατία, οσφυοκαμψία και αγκύλωση της κρατικής μηχανής είναι πιο έντονες, παρά ποτέ, τώρα χρειάζεται ένα δίχτυ προστασίας να ακουμπήσει, να πάρει απάντηση, να πάρει κουράγιο να νοιώσει ότι μπορεί να βρει το δίκιο του και ότι όλα δεν χάθηκαν.
Σαν περιφερειακή παράταξη «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» από πολύ νωρίς επισημάναμε ότι η πρώτη και βασική προϋπόθεση είναι να υπάρξει η θέληση, κύρια από τη πλευρά της πλειοψηφίας, ώστε ο θεσμός του «περιφερειακού συμπαραστάτη του πολίτη» να αποκτήσει ουσιαστικό χαρακτήρα και η δεύτερη προϋπόθεση, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρώτη, είναι η επιλογή του προσώπου που θα επωμιστεί αυτόν τον σημαντικό όσο και ευαίσθητο ρόλο να γίνει με αξιοκρατικά κριτήρια και μακριά από κομματικές, παραταξιακές ή προσωπικές φιλίες. 
Κατά τη γνώμη μας τέτοια κριτήρια είναι η αντικειμενικότητα, η ευρύτητα πνεύματος, η ανεξαρτησία γνώμης, η αδιαπραγμάτευτη διάθεση για σύγκρουση με καταστάσεις και πρόσωπα που μπαίνουν εμπόδιο στη χρηστή διοίκηση, η επιστημονική κατάρτιση και η γνώση διοικητικών θεμάτων και κυρίως η κοινωνική καταξίωση και η βιωματική σχέση του με την έννοια του δικαίου σαν αδιαπραγμάτευτου αγαθού της ανθρώπινης κοινωνίας. Και όλα αυτά δεν μπορεί να τα συγκεντρώνει ένα πρόσωπο που θα έχει προσωπική, πολιτική ή κομματική σχέση με τον περιφερειάρχη και τη πλειοψηφούσα παράταξη.
Δυστυχώς ο μέχρι τώρα χειρισμός του θέματος από τη πλειοψηφία του περιφ. συμβουλίου δείχνει ότι θέλει να ακολουθήσει τη «δοκιμασμένη» χρόνια τώρα τακτική της επιβολής της -ελέω εκλογικού νόμου- πλειοψηφίας πάνω στη μειοψηφία. Έτσι η λογική της παράταξης Γιακαλή είναι πώς αν ο νόμος επιβάλλει τη συναίνεση, πολύ κακό για το νόμο, γι αυτό και ο νόμος πρέπει να αλλάξει. Με κάθε τρόπο η επιδίωξη είναι να μην επιλεγεί για «συμπαραστάτης» ένα πρόσωπο που θα της είναι «ενοχλητικό».
Από όλη την Ελλάδα ακούγονται φωνές της «δικομματικής λογικής» προς το Υπουργείο Εσωτερικών για μια νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα επιλογής του «συμπαραστάτη» με πολύ ασθενέστερη πλειοψηφία, δηλ. να δίνει δυνατότητα επιλογής ενός «δικού» μας, σε πλήρη διάσταση με το πνεύμα της ισχύουσας σήμερα διάταξης του νόμου.
Έτσι φαίνεται ότι η παράταξη Γιακαλή δεν προτίθεται να έλθει σε οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ των παρατάξεων ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη επιλογή και με  τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή. Οχυρωμένη πίσω από το επιχείρημα ότι στις περισσότερες περιφέρειες δεν έγινε κατορθωτή η επίτευξη των 2/3, το μόνο που κάνει είναι να περιμένει αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία, αποκλείοντας οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση στο περιφ. συμβούλιο.   
Είναι πλέον φανερό ότι δεν θέλουν τον θεσμό είτε γιατί τον φοβούνται είτε γιατί δεν είναι διατεθειμένοι να εκχωρήσουν αρμοδιότητες σε τρίτους.
Ένας σωστός «συμπαραστάτης» θα τους αφαιρέσει την δυνατότητα να βλέπουν τον κοσμάκη στα γραφεία τους, να τους ζητά λύση σε ένα πρόβλημά του. Συνεπώς θα τους αφαιρέσει ένα βασικό ψηφοθηρικό πεδίο, αυτό της προσωπικής εξυπηρέτησης. Αντίθετα θα βάλει και τον πολίτη απέναντί τους, μια και θα αναζητά το δίκιο του μέσα από έναν νομοθετικά κατοχυρωμένο θεσμό.
Όλα λοιπόν δείχνουν να οδηγούν στην καταραμένη αυτή λογική που επικρατεί στην χώρα μας και έχει να κάνει με τη πελατειακή νοοτροπία, μια νοοτροπία που στηρίζεται στη «μη εξυπηρέτηση» για να υποχρεωθεί ο πολίτης να ζητήσει από τον πολιτικό το αυτονόητο.
Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι αξιόλογοι συμπολίτες μας δεν τόλμησαν να «εκθέσουν εαυτόν» σ΄ αυτή τη διαδικασία, διαβλέποντας τη παραταξιακή λογική της πλειοψηφίας, αλλά και την παρόμοια της μείζονος αντιπολίτευσης. Η παράταξη Βογιατζή φαίνεται να κατανοεί τη τακτική «Γιακαλή», ίσως γιατί θεωρεί ότι και η ίδια θα συμπεριφερόταν με τον ίδιο τρόπο αν ήταν πλειοψηφία, ίσως γιατί αισθάνεται μια ιδιότυπη ομηρία λόγω  των γνωστών «εκκρεμοτήτων» της προηγούμενης νομαρχιακής τετραετίας.
 Παρ’ όλα αυτά θεωρούμε ότι και ανάμεσα στα 20 υποψήφια ονόματα  για τη θέση του «περιφερειακού συμπαραστάτη» υπάρχουν 1-2 που συγκεντρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη διεκπεραίωση του ρόλου, όπως υπάρχουν και άλλα που από μακριά δείχνουν ότι τα κίνητρα και οι βλέψεις τους δεν έχουν καμία σχέση με το θεσμό που καλούνται να υπηρετήσουν.
Εμείς από τη πλευρά μας θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια ώστε να υπάρξει συμφωνία σε ένα κοινά αποδεκτό πρόσωπο, αλλά θα απέχουμε από διαδικασίες φαλκίδευσης και εξευτελισμού του θεσμού. 

Βασίλης Τεντόμας
Περιφερειακός Σύμβουλος
Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου