Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011



Μυτιλήνη  31/3/2011

ΘΕΜΑ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Προς:      κ. Σταύρο Δημηρούδη, Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου
              κα. Καλλιόπη Γώμου – Πρωτογεράκη, γραμματέα του Περιφ. Συμβουλίου

Κύριε Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου,
Κυρία Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου

Η πργρ 6 του άρθρ. 170 το Ν.3852/2010 («Καλλικράτης») αναφέρει:.
«Τρεις (3) ημέρες μετά τη συνεδρίαση του περιφερει­ακού συμβουλίου, με ευθύνη του γραμματέα, δημοσιεύ­εται πίνακας στον οποίο σημειώνονται τα θέματα που συζητήθηκαν, ο αριθμός των αποφάσεων και το περιε­χόμενό τους. Ο πίνακας αυτός αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα της περιφέρειας, παράλληλα με άλλες δια­τάξεις που προβλέπουν τυχόν ειδικό τρόπο για τη δημο­σίευση των αποφάσεων του περιφερειακού συμβουλίου».
Και η πργρ. 8 του ίδιου άρθρου προσθέτει:
«Η μη δημοσίευση των αποφάσεων στην ιστοσελίδα συνιστά λόγο ακυρότητας της απόφασης».
Παράλληλα με βάση το πρόγραμμα «Διαύγεια» που εφαρμόζεται στη περιφέρειά μας από τις 15.3.2011, οι πολίτες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου μπορούν και πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση, στο σύνολο το Νόμων και Αποφάσεων που εκδίδουν τα κυβερνητικά όργανα, οι φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα και οι Ανεξάρτητες Αρχές και πλέον και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού.
Ο ίδιος ο κ. περιφερειάρχης, με αφορμή την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος «Διαύγεια» έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:
«Το πρόγραμμα «Διαύγεια» έρχεται για να εξασφαλίσει ευρεία δημοσιότητα και πρόσβαση στην πληροφορία και προοδευτικά θα συντελέσει σε συνολική αλλαγή κουλτούρας σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση σε θέματα διαφάνειας. Η εφαρμογή του θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου στη σχέση του Πολίτη με το Κράτος. Όλο αυτό το διάστημα το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειάς μας, παρακολούθησε τη λειτουργία του προγράμματος και είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών».
Και όμως, τρεις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων σας και 15 ημέρες από την έναρξη του προγράμματος «Διαύγεια», πλην ελαχίστων αποφάσεων που αφορούν στην έγκριση διαφόρων ψηφισμάτων, καμία άλλη απόφαση του περιφ. συμβουλίου δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας ότι έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της περιφέρειας.
Έτσι Κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 29/3 σας ζήτησα να φροντίσετε για τη κάλυψη των σοβαρών ελλείψεων που παρουσιάζει η ιστοσελίδα (www.pvaigaiou.gov.gr/) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ακόμα και στο οργανόγραμμα της ΠΕ Λέσβου και της ΠΕ Λήμνου αν ανατρέξει κανείς θα δει να υπάρχουν μέχρι σήμερα υπηρεσίες, ονόματα και τηλέφωνα των «απελθόντων» νομαρχιακών και επαρχιακών υπηρεσιών και τοπικών αρχόντων).


Από την απάντησή του κ. Προέδρου στη παρατήρησή μου αυτή, ότι δηλ. αυτό το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί εν καιρώ γιατί σήμερα υπάρχουν προβλήματα στελέχωσης της αρμόδιας περιφερειακής υπηρεσίας,  βγαίνει το συμπέρασμα ότι ίσως δεν λαβαίνετε σοβαρά υπόψη τις παραπάνω διατάξεις και υποχρεωτικές δεσμεύσεις, που είναι και σαφείς και καθολικής εφαρμογής (δεν ξεχωρίζουν αποφάσεις που πρέπει να τύχουν δημοσιότητας και άλλες που δεν είναι απαραίτητοι) αλλά και που δεν τελούν υπό την αίρεση οιωνδήποτε υποκειμενικών ή αντικειμενικών δυσκολιών της διοίκησης.
Μετά από όλα τα παραπάνω θα πρέπει να φροντίσετε το συντομότερο δυνατό ώστε να  παύσει να υπάρχει αυτή η απόκλιση από τη νομιμότητα, ώστε και η αρχή της «διαφάνειας» να πάρει σάρκα και οστά, αλλά και για να διασφαλιστεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από οποιεσδήποτε νομικές περιπέτειες από προσφυγές πολιτών ή  νομικών προσώπων κατά της εγκυρότητας αποφάσεων του περιφ. συμβουλίου που δεν έτυχαν της απαραίτητης –κατά τα παραπάνω- δημοσιότητας.


Με τιμή και εκτίμηση

                                              Βασίλης Τεντόμας
Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»







Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 
Σχετικά με τη συζήτηση και έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τεντόμας, επικεφαλής και εκπρόσωπος της περιφερειακής παράταξής μας, έκανε τη παρακάτω δήλωση:
«Η παράταξή μας ήταν η μόνη που έγκαιρα απέστειλε στον Πρόεδρο του Π.Σ. συγκεκριμένες προτάσεις για τροποποιήσεις και προσθήκες, κατ’ άρθρο, πάνω στο σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας του σώματος, με στόχο την αναβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την ενίσχυση του λαϊκού και κοινωνικού ελέγχου και την ενθάρρυνση και διευκόλυνση της συμμετοχής των πολιτών και των φορέων στις συνεδριάσεις, πιστεύοντας στην αρχή «δημοκρατία και διαφάνεια παντού».
Τελικά, με εισήγηση του προέδρου, έγιναν δεκτές ελάχιστες από τις αλλαγές που προτείναμε εμείς και καμία από τις προτάσεις που πρότειναν άλλες παρατάξεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου δε θέλησε να μπει στη «περιπέτεια» της δημοκρατίας και ταμπουρώθηκε πίσω από το αντιδημοκρατικό σχέδιο Κανονισμού της φιλοκυβερνητικής Ένωσης Περιφερειαρχών, που κατοχυρώνει τη πλήρη κυριαρχία περιφερειάρχη και πλειοψηφίας στον τρόπο συζήτησης και λήψης των αποφάσεων του περιφερειακού συμβουλίου και περιορίζει τις «ενοχλητικές» φωνές των μικρότερων παρατάξεων.
Δεν δέχτηκε ούτε τη πρότασή μας, που υποστηρίχτηκε και από τις υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας, για δυνατότητα παρέμβασης στις συνεδριάσεις του σώματος των εκπροσώπων όποιας ή όσων περιφ. παρατάξεων -με ευθύνη του αντιαναλογικού εκλογικού συστήματος- δεν εξέλεξαν περιφ. σύμβουλο (εν προκειμένω η παράταξη «ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ»)..
Κι αυτό παρά το ότι, η αντίστοιχη τακτική της νομαρχιακής αρχής Βογιατζή να δώσει αυτό το δικαίωμα στον εκπρόσωπο της παράταξης «Έχει ρεζέρβα τ΄ όνειρο», που δεν διέθετε εκπροσώπηση στο νομ. συμβούλιο Λέσβου, δεν είχε δημιουργήσει –το αντίθετο μάλιστα- κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του οργάνου τη περασμένη 4ετία.
Μετά από όλα αυτά δεν μπορούσαμε παρά να δώσουμε αρνητική ψηφο.»

Μυτιλήνη  30/3/2011
Από το γραφείο τύπου της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ  B.ΤΕΝΤΟΜΑ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Κύριε Πρόεδρε, κ. Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
 Οι περισσότεροι από μας είναι φυσικό να μην είμαστε εξοικειωμένοι με την απαρίθμηση κωδικών, αριθμών και όρων που αναφέρονται στον προς ψήφιση προϋπολογισμό, τον πρώτο της αιρετής περιφέρειας Βορ. Αιγαίου.
Και είναι πολύ φυσικό αυτό γιατί δεν είμαστε λογιστές και ούτε η αποστολή μας είναι να κάνουμε το λογιστή. Είμαστε πολιτικό θεσμικό όργανο που πρέπει να κάνει πολιτικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις, με συγκρίσεις με τα προηγούμενα χρόνια και με στοχεύσεις για το μέλλον των νησιών μας. Και όλα αυτά -όχι όπως γίνεται τώρα- σαν μια συρραφή των προϋπολογισμών των νομαρχιών, που πλέον δεν υπάρχουν, με μια καθαρά διαχειριστική – διεκπεραιωτική λογική συνέχειας της πολιτικής των παλιών νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων Χ 3 (όπου π.χ. δεν ξεχωρίζεις ποια κονδύλια αφορούν σε παλιές υποχρεώσεις των νομαρχιών και ποια σε νέες δραστηριότητες).
Και δω θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε κ. περιφερειάρχη , σε τι θα διέφερε ο προϋπολογισμός που μας προτείνετε εσείς, από αυτόν που θα μας πρότεινε η παράταξη του κ. Βογιατζή, αν είχε αυτή κερδίσει τις εκλογές; Απαντούμε απολύτως σε τίποτα. Με τη διαφορά μόνο ότι τον κ. Βογιατζή θα τον έπαιρνε να κάνει και αντικυβερνητική πολιτική, ενώ εσείς αρκείστε στις επισκέψεις και στις υποσχέσεις των φίλων σας υπουργών, οι οποίοι όμως δεν έχουν τι να υποσχεθούν αφού έχουν πάνω στο κεφάλι τους τους γραφειοκράτες των Βρυξελών και του ΔΝΤ.
Με το παραπάνω σκεπτικό η συζήτηση πάνω στον προϋπολογισμό του 2011 της περιφέρειας θα έπρεπε - να γίνει πάνω σε μια πολιτική εισήγηση – προγραμματική δέσμευση του κ. Περιφερειάρχη όπου να εκτίθεται με αναλυτικό τρόπο, πώς ξεκινάει η προσπάθεια για ένα ΙΣΧΥΡΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ, που είναι και η προμετωπίδα της παράταξής του και που ήταν το προεκλογικό του σύνθημα, με βάση το οποίο βρίσκεται σήμερα σ’ αυτή τη θέση.
Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, παρά οι τεχνοκρατικές εισηγήσεις των αρμοδίων οικονομικών στελεχών των Π.Ε., κι αυτό γιατί πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα παραδοθήκατε στη λογική που λέει «αυτά έχουμε – μ’ αυτά θα τη βγάλουμε», ξεχνώντας τα όσα αγωνιστικά και διεκδικητικά λέγατε στα προεκλογικά μπαλκόνια.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΟΥΜΕ:
1) αυτό που λέγαμε από τότε που ξεκινούσε η συζήτηση για τον «Καλλικράτη», ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο προχωράει η κυβέρνηση στο σχέδιο «Καλλικράτης» είναι δημοσιονομικός, δηλαδή ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί το μνημόνιο στην αυτοδιοίκηση και σκοπός της κυβέρνησης είναι μέσω του «Καλλικράτη» να γίνει περικοπή των πόρων προς την αυτοδιοίκηση.
2) Ότι για μια ακόμη φορά φυσικά δεν εφαρμόζεται το άρθρο 102 του Συντάγματος, το οποίο τονίζει ότι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από τη μεταφορά των αναγκαίων πόρων. Στα πλαίσια ενός ενιαίου δημοσιονομικού συστήματος, χωρίς επιβολή νέων φόρων στους πολίτες, πρέπει να γίνει ανακατανομή των φορολογικών πόρων μεταξύ κεντρικής εξουσίας και αυτοδιοίκησης, προκειμένου αυτή να ασκήσει με επάρκεια και ανεξαρτησία τις νέες αρμοδιότητες.
3)  Ότι σήμερα η αυτοδιοίκηση και των δυο βαθμών διαχειρίζεται το 3,3% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες της Ε.Ε. είναι 11,5% και ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν θέλουμε να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι:
Άρα για ποιο προϋπολογισμό μπορούμε να συζητάμε και για ποια αναπτυξιακή και κοινωνική αποστολή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης;
Ένα προϋπολογισμό στον οποίο δεν υπάρχει καμία πολιτική που να αφορά ούτε κατ’ ελάχιστον στη συντήρηση του «ανάπηρου» κοινωνικού κράτους και την κοινωνική αλληλεγγύη προς τους πολίτες που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης και της πολιτικής του μνημονίου.
Ένα προϋπολογισμό που είναι έτσι κι αλλιώς μεταβατικός και προσωρινός και απολύτως ανεπαρκής σε ό,τι αφορά την εισροή από στις κεντρικούς πόρους και με ελάχιστη εισροή από στις δημόσιες επενδύσεις και που ισοσκελίζεται μόνο από τα ταμειακά υπόλοιπα που υπήρχαν στις Νομαρχίες.
Προκύπτει συνεπώς η ανάγκη για ένα διαφορετικό ρόλο της Περιφέρειας, πέραν του διεκπεραιωτή, του διαχειριστή, του εκτελεστικού βραχίονα των σχεδιασμών και της οικονομικής «ασφυξίας» που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να επιβάλει.
Δεν έχουμε αυταπάτες για τη στάση της πλειοψηφίας, η οποία ταυτίζεται με την κυβερνητική πολιτική και τον Καλλικράτη, που θεσμοθετεί Δήμους και Περιφέρειες ως τοπικό- περιφερειακό κράτος, πλήρως ελεγχόμενο από το κρατικό –πολιτικό σύστημα συνολικά.
Είχαμε πολλές ερωτήσεις να κάνουμε στους συντάξαντες τον προϋπολογισμό, γιατί είχαμε και έχουμε πολλές απορίες για επί μέρους θέματα. Συνειδητά όμως δε μπήκαμε σ’ αυτή τη διαδικασία γιατί πιστεύουμε ότι το κύριο δεν είναι οι γραμμές και οι στήλες του προϋπολογισμού.
Αν θα παιχτεί η μπάλα δεν είναι εκεί, αλλά στους δρόμους και στους αγώνες των εργαζομένων.

Μυτιλήνη  30/3/2011
Από το γραφείο τύπου της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»


Σάββατο 26 Μαρτίου 2011


ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ή ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ;
                           
Στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου γίνεται η επαναληπτική (δεύτερη) ψηφοφορία για την επιλογή του «Περιφερειακού συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης»,  όπως αυτό προβλέπεται σύμφωνα με το άρθρο 179 του Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης).
Η σχετική απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου πρέπει να συγκεντρώνει τη πλειοψη­φία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του, για το λόγο ότι το πρόσωπο που θα επιλεγεί, για ευνόητους λόγους, να μην οφείλει την εκλογή του μόνο σε μία παράταξη ώστε να διατηρεί συνειδησιακή ανεξαρτησία.
Σήμερα που η κοινωνία δοκιμάζεται και που ο πολίτης είναι αμήχανος μπροστά σε ένα καταιγισμό σκληρών μέτρων, σήμερα που οι αδυναμίες, η γραφειοκρατία, οσφυοκαμψία και αγκύλωση της κρατικής μηχανής είναι πιο έντονες, παρά ποτέ, τώρα χρειάζεται ένα δίχτυ προστασίας να ακουμπήσει, να πάρει απάντηση, να πάρει κουράγιο να νοιώσει ότι μπορεί να βρει το δίκιο του και ότι όλα δεν χάθηκαν.
Σαν περιφερειακή παράταξη «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» από πολύ νωρίς επισημάναμε ότι η πρώτη και βασική προϋπόθεση είναι να υπάρξει η θέληση, κύρια από τη πλευρά της πλειοψηφίας, ώστε ο θεσμός του «περιφερειακού συμπαραστάτη του πολίτη» να αποκτήσει ουσιαστικό χαρακτήρα και η δεύτερη προϋπόθεση, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρώτη, είναι η επιλογή του προσώπου που θα επωμιστεί αυτόν τον σημαντικό όσο και ευαίσθητο ρόλο να γίνει με αξιοκρατικά κριτήρια και μακριά από κομματικές, παραταξιακές ή προσωπικές φιλίες. 
Κατά τη γνώμη μας τέτοια κριτήρια είναι η αντικειμενικότητα, η ευρύτητα πνεύματος, η ανεξαρτησία γνώμης, η αδιαπραγμάτευτη διάθεση για σύγκρουση με καταστάσεις και πρόσωπα που μπαίνουν εμπόδιο στη χρηστή διοίκηση, η επιστημονική κατάρτιση και η γνώση διοικητικών θεμάτων και κυρίως η κοινωνική καταξίωση και η βιωματική σχέση του με την έννοια του δικαίου σαν αδιαπραγμάτευτου αγαθού της ανθρώπινης κοινωνίας. Και όλα αυτά δεν μπορεί να τα συγκεντρώνει ένα πρόσωπο που θα έχει προσωπική, πολιτική ή κομματική σχέση με τον περιφερειάρχη και τη πλειοψηφούσα παράταξη.
Δυστυχώς ο μέχρι τώρα χειρισμός του θέματος από τη πλειοψηφία του περιφ. συμβουλίου δείχνει ότι θέλει να ακολουθήσει τη «δοκιμασμένη» χρόνια τώρα τακτική της επιβολής της -ελέω εκλογικού νόμου- πλειοψηφίας πάνω στη μειοψηφία. Έτσι η λογική της παράταξης Γιακαλή είναι πώς αν ο νόμος επιβάλλει τη συναίνεση, πολύ κακό για το νόμο, γι αυτό και ο νόμος πρέπει να αλλάξει. Με κάθε τρόπο η επιδίωξη είναι να μην επιλεγεί για «συμπαραστάτης» ένα πρόσωπο που θα της είναι «ενοχλητικό».
Από όλη την Ελλάδα ακούγονται φωνές της «δικομματικής λογικής» προς το Υπουργείο Εσωτερικών για μια νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα επιλογής του «συμπαραστάτη» με πολύ ασθενέστερη πλειοψηφία, δηλ. να δίνει δυνατότητα επιλογής ενός «δικού» μας, σε πλήρη διάσταση με το πνεύμα της ισχύουσας σήμερα διάταξης του νόμου.
Έτσι φαίνεται ότι η παράταξη Γιακαλή δεν προτίθεται να έλθει σε οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ των παρατάξεων ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη επιλογή και με  τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή. Οχυρωμένη πίσω από το επιχείρημα ότι στις περισσότερες περιφέρειες δεν έγινε κατορθωτή η επίτευξη των 2/3, το μόνο που κάνει είναι να περιμένει αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία, αποκλείοντας οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση στο περιφ. συμβούλιο.   
Είναι πλέον φανερό ότι δεν θέλουν τον θεσμό είτε γιατί τον φοβούνται είτε γιατί δεν είναι διατεθειμένοι να εκχωρήσουν αρμοδιότητες σε τρίτους.
Ένας σωστός «συμπαραστάτης» θα τους αφαιρέσει την δυνατότητα να βλέπουν τον κοσμάκη στα γραφεία τους, να τους ζητά λύση σε ένα πρόβλημά του. Συνεπώς θα τους αφαιρέσει ένα βασικό ψηφοθηρικό πεδίο, αυτό της προσωπικής εξυπηρέτησης. Αντίθετα θα βάλει και τον πολίτη απέναντί τους, μια και θα αναζητά το δίκιο του μέσα από έναν νομοθετικά κατοχυρωμένο θεσμό.
Όλα λοιπόν δείχνουν να οδηγούν στην καταραμένη αυτή λογική που επικρατεί στην χώρα μας και έχει να κάνει με τη πελατειακή νοοτροπία, μια νοοτροπία που στηρίζεται στη «μη εξυπηρέτηση» για να υποχρεωθεί ο πολίτης να ζητήσει από τον πολιτικό το αυτονόητο.
Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι αξιόλογοι συμπολίτες μας δεν τόλμησαν να «εκθέσουν εαυτόν» σ΄ αυτή τη διαδικασία, διαβλέποντας τη παραταξιακή λογική της πλειοψηφίας, αλλά και την παρόμοια της μείζονος αντιπολίτευσης. Η παράταξη Βογιατζή φαίνεται να κατανοεί τη τακτική «Γιακαλή», ίσως γιατί θεωρεί ότι και η ίδια θα συμπεριφερόταν με τον ίδιο τρόπο αν ήταν πλειοψηφία, ίσως γιατί αισθάνεται μια ιδιότυπη ομηρία λόγω  των γνωστών «εκκρεμοτήτων» της προηγούμενης νομαρχιακής τετραετίας.
 Παρ’ όλα αυτά θεωρούμε ότι και ανάμεσα στα 20 υποψήφια ονόματα  για τη θέση του «περιφερειακού συμπαραστάτη» υπάρχουν 1-2 που συγκεντρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη διεκπεραίωση του ρόλου, όπως υπάρχουν και άλλα που από μακριά δείχνουν ότι τα κίνητρα και οι βλέψεις τους δεν έχουν καμία σχέση με το θεσμό που καλούνται να υπηρετήσουν.
Εμείς από τη πλευρά μας θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια ώστε να υπάρξει συμφωνία σε ένα κοινά αποδεκτό πρόσωπο, αλλά θα απέχουμε από διαδικασίες φαλκίδευσης και εξευτελισμού του θεσμού. 

Βασίλης Τεντόμας
Περιφερειακός Σύμβουλος
Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»


Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ-«ΜΑΜΟΥΘ» ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΡΟΚΑ


          Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των νησιών του βόρειου Αιγαίου είναι το ενεργειακό, με οξύτερη ίσως τη περίπτωση της Λέσβου, λόγω του απαρχαιωμένου εργοστασίου και της άμεσης επαφής του με την πόλη της Μυτιλήνης.
          Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια της πολιτικής της για «πράσινη» ανάπτυξη, αποφάσισε να δρομολογήσει μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) την ανάθεση στην  εταιρεία του κ. Ρόκα μιας γιγαντιαίας για την κλίμακα των νησιών μας επένδυσης, για εγκατάσταση ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 706 ΜW.
          Η συγκεκριμένη επιχείρηση, που πλέον έχει εξαγοραστεί από ισπανικά κεφάλαια και που στα πλαίσια του μοιράσματος της ενεργειακής «πίτας» με τις άλλες δύο ομοειδείς εταιρείες (Κοπελούζου και Μυτιληναίου) έχει πάρει το μερίδιο του Βορείου Αιγαίου, γνωρίζοντας τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών από άλλες περιοχές, είχε επισκεφθεί προ 3ετίας περίπου και τη Μυτιλήνη και στη συζήτηση που έγινε στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου θέλησε να προλάβει τις όποιες επιφυλάξεις των τοπικών αρχών, πετώντας το «λουκούμι» των ανταποδοτικών οφελών που θα είχε ο κάθε (τότε) καποδιστριακός δήμος αν δεχόταν στη περιοχή τους τη λειτουργία ανεμογεννητριών.
          Η υποδοχή τότε της πρότασης του κ. Ρόκα, δυστυχώς, όχι μόνο δεν ήταν επιφυλακτική από τους «ταγούς» της τοπικής μας αυτοδιοίκησης, αλλά αντίθετα κυριάρχησε ένα κλίμα του τύπου «δώσε και μένα μπάρμπα».
          Τώρα, λίγο προ των αυδιοικητικών εκλογών «ξαναζεσταίνεται» το φαγητό που λέγεται αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος των νησιών και δίνεται η εντύπωση ότι με την εγκατάσταση αυτών των ανεμογεννητριών και τη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα -με ιδιωτικά κεφάλαια- λύνεται το πρόβλημα οριστικά και τελεσίδικα και μάλιστα με «πράσινο» τρόπο..
          Εμείς από τη πλευρά μας αισθανόμαστε την ανάγκη να διαλύσουμε αυτή την ειδυλλιακή εικόνα που πάει να σχηματιστεί επισημαίνοντας ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι σώνει και καλά ήπιες και «πράσινες» και καταλήγουν να είναι το ακριβώς αντίθετο όταν δεν υπάρχει πρόνοια ώστε όλοι οι σχεδιασμοί και οι δραστηριότητές μας να εκπορεύονται και να υπόκεινται στην αρχή της λεγόμενης Φέρουσας Ικανότητας, πόσο περισσότερο στα νησιά που έχουν συγκεκριμένα όρια και απαραβίαστη φέρουσα ικανότητα και η οποία πρέπει να προσδιορίζεται αντικειμενικά με βασικά κριτήρια την αντοχή των οικοσυστημάτων τους.
          Η συγκεκριμένη επένδυση δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την παραπάνω παράμετρο, δεν έρχεται να ικανοποιήσει τις τοπικές ανάγκες σε ενέργεια, αλλά στο όνομα του «κρίσιμου μεγέθους βιωσιμότητας» της επένδυσης (δηλ. με άλλα λόγια για να υπάρχουν αθέμιτα επιχειρηματικά κέρδη) έχει στους σχεδιασμούς της την παραγωγή υπερδιπλάσιας ενέργειας από αυτήν των τοπικών αναγκών σε προοπτική 20ετίας, γεμίζοντας τα νησιά μας με υπερμεγέθεις ανεμογεννήτριες και με τις όποιες συντρέχουσες επεμβάσεις (έργα οδοποιίας, χιλιάδες κυβικά μπετόν κλπ) σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές.
          Πέρα από  τις παραπάνω επιπτώσεις των αιολικών πάρκων-μαμούθ,  αυτό που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον θα είναι και η κατάφωρη καταπάτηση οποιασδήποτε δασικής, περιβαλλοντικής, αρχαιολογικής κλπ νομοθεσίας, μιας και αυτή η επένδυση θα γίνει με την λογική του fast track που πρόσφατα παρουσίασε η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη.
          Με άλλα λόγια ο επενδυτής θα μπορεί να επιλέγει το μέρος που θα στήσει το κάθε αιολικό πάρκ
o και θα παίρνει την άδεια του με γρήγορες διαδικασίες, παρακάμπτοντας ουσιαστικά οποιαδήποτε νομοθεσία υπάρχει. Διαγράφεται δηλαδή μεγάλος κίνδυνος, μια σειρά από σημαντικούς πόρους που σήμερα διαθέτουν τα νησιά μας και που θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για μια αειφορική ολοκληρωμένη ανάπτυξη που θα είναι προς όφελος των κατοίκων των νησιών να θυσιαστούν στο όνομα της "πράσινης ανάπτυξης" που θα είναι προς όφελος του Ρόκα.  Ας σκεφτούμε μόνο στην περίπτωση της Λέσβου, τι μπορεί να σημαίνει η εγκατάσταση (κυρίως στο δυτικό νησί) μιας βαριάς βιομηχανίας, γιατί το αιολικό πάρκο είναι πλέον βαριά βιομηχανία, δίπλα στην Ερεσό, ή στο απολιθωμένο δάσος και σε περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ κλπ.
          Με την έννοια αυτή είμαστε αντίθετοι σε μία επένδυση που έχει μόνο στόχο το επιχειρηματικό κέρδος, που παραγνωρίζει την οικολογική ισορροπία και που γίνεται χωρίς να έχει προηγηθεί η σύνταξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα περιέχει οικονομοτεχνική ανάλυση των χαρακτηριστικών του τόπου ως προς την ενεργειακή παράμετρο σε συνδυασμό, πάντοτε με την εφαρμογή ενός λελογισμένου χωροταξικού πλαισίου. 
          Επισημαίνουμε ακόμη ότι ο παραγκωνισμός και το ξεπούλημα της ΔΕΗ και η ανάμειξη ιδιωτών στη παραγωγή ενός στρατηγικής σημασίας προϊόντος, όπως είναι αυτό της ενέργειας, δεν έρχεται να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες, αλλά αντίθετα θα συνδυαστεί με κατακόρυφη άνοδο της τιμής της κιλοβατώρας και σε καθολική εξάρτηση των τοπικών οικονομιών από τις ορέξεις και τα γούστα του κάθε κ. Ρόκα.
          Το ενεργειακό των νησιών αντιμετωπίζεται μόνο με τη λειτουργία σύγχρονων θερμοηλεκτρικών εργοστασίων και συμπληρωματικά με την ανάπτυξη πραγματικά ήπιων μορφών ενέργειας, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά, οι ανεμογεννήτριες και τα υβριδικά συστήματα, σε μεγέθη που ανταποκρίνονται στη κλίμακα κάθε νησιού.

Μυτιλήνη 25/3/2011
Βασίλης Τεντόμας,
επικεφαλής Νομαρχιακής Αυτοδιοικητικής Κίνησης Λέσβου «Έχει Ρεζέρβα τ΄όνειρο»
& ύποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Αλέκος Γαϊτάνος,
 επικεφαλής της «Ενωτικής Αριστερής Κίνησης» Χίου
& υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Χίου

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011


ΠΡΟΣ: Πρωτοβουλία ενάντια στην κατασκευή Αιολικού Πάρκου ΡΟΚΑ (ΧΙΟΣ)                 

Αγαπητοί φίλοι,
σαν περιφερειακή παράταξη Βορείου Αιγαίου "Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό" είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα σας (που είναι αγώνας όλων των νησιών της περιφέρειάς μας, που έχει βάλει στο "μάτι" ο κ. Ρόκας) για την αποτροπή εγκατάστασης αιολικών πάρκων - μαμούθ.
Οι θέσεις της παράταξής μας παρουσιάζονται με σαφήνεια στο συνημμένο δελτίο τύπου, που είχαμε δώσει στη δημοσιότητα κατά τη προεκλογική περίοδο των περιφερειακών εκλογών 2010 (όταν ακόμη δεν είχαμε συγκροτηθεί σαν ενιαία περιφερειακή παράταξη, γι αυτό και είχε υπογραφή των δύο νομαρχιακών παρατάξεων Λέσβου και Χίου).
Από τότε δεν άλλαξαν σε τίποτα οι σχεδιασμοί του Ρόκα και επόμενα και οι δικές μας θέσεις.
Από πλευράς μας θα θέσουμε το θέμα στο περιφ. συμβούλιο ώστε να πάρει επίσημα θέση το κατ' εξοχήν αρμόδιο θεσμικά όργανο της περιφέρειάς μας για μία επένδυση που αντί να λύσει θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στα νησιά μας.
Είναι ανάγκη να συντονιστεί ο αγώνας σε Λέσβο, Λήμνο και Χίο, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης και από πλευράς περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά και από πλευράς κοινωνικών συνθηκών (δηλ. του βαθμού αποδοχής ή μη των τοπικών κοινωνιών).

                                                        ΜΥΤΙΛΗΝΗ 24/3/2011
                                                  Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
                                                           Βασίλης Τεντόμας
                                        Περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου
                                              επικεφαλής περιφερειακής παράταξης
                                              "Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό"

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗ ΧΤΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Στη χτεσινή (3η) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τεντόμας, επικεφαλής και εκπρόσωπος της περιφερειακής παράταξής μας, έκανε τις παρακάτω τοποθετήσεις στα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1. Για την επιλογή του συμπαραστάτη του πολίτη:
Επανέλαβε τη θέση που είχε εκφράσει και στη προηγούμενη συνεδρίαση ότι η μόνη περίπτωση να έχει θετικό πρόσημο αυτός ο θεσμός είναι να επιλεγεί πρόσωπο που δεν θα έχει προσωπική, πολιτική ή κομματική σχέση με τον περιφερειάρχη και τη πλειοψηφούσα παράταξη. Δυστυχώς, όπως τόνισε, η πλειοψηφία του περιφ. συμβουλίου, αντί να επιδιώξει τη καταξίωση του θεσμού με την επιλογή προσώπου πλατιάς αποδοχής, αναμένει νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία δεν θα απαιτείται η συμφωνία των 2/3 αλλά απλά το 50%+1, για να επιλέξει συμπαραστάτη του πολίτη ένα πρόσωπο που δεν θα της είναι «ενοχλητικό».
2 Για τις συγχωνεύσεις σχολείων:
Τάχθηκε κατά των αναγκαστικών καταργήσεων, συγχωνεύσεων και υποβαθμίσεων των σχολικών μονάδων της περιφέρειας μας, όπως αυτές ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο, που έγιναν με αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση των στόχων του μνημονίου για μείωση των δαπανών για τη παιδεία (λιγότερα σχολεία – λιγότεροι δάσκαλοι). Αυτές οι «ρυθμίσεις» της κας Διαμαντοπούλου, τόνισε, θα επιτείνουν -εκτός των άλλων- το ήδη οξύ πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, με αποκορύφωμα τη περίπτωση των σχολείων της Ικαρίας, απ’ όπου αναγκάστηκαν να έλθουν στη Μυτιλήνη οι γονείς των παιδιών για να εκφράσουν την αγωνία τους και να απαιτήσουν από το περιφ. συμβούλιο την αντιμετώπιση του προβλήματος, που παραμένει σε εκκρεμότητα για 5η εβδομάδα. Το περιφ. συμβούλιο, κατέληξε ο Βασ. Τεντόμας, πρέπει να συμφωνήσει σε αλλαγές του σχολικού χάρτη που θα έχουν προκύψει μόνο με συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.
3. Για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου:
Εξήρε τον αγώνα όλων των συνδικαλιστικών φορέων και όλων των εργαζομένων του Ιδρύματος για απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής, που περικόπτει τις απαραίτητες πιστώσεις για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου (και όχι μόνο), υπονομεύει τον προγραμματισμό περαιτέρω ανάπτυξής του και  τελικά θέλει να το αναγκάσει σε εναγκαλισμό με την ιδιωτική πρωτοβουλία, παραβιάζοντας τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή για δημόσια-δωρεάν εκπαίδευση. Η μοίρα της περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι κοινή, κατέληξε ο Βασ. Τεντόμας, γι αυτό και ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός.
4. Για τις προσλήψεις προσωπικού για άμεσες και επείγουσες ανάγκες της περιφέρειας:
Τάχθηκε κατά της διαιώνισης του θεσμού των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου για εξυπηρέτηση πάγιων και διαρκών αναγκών και καταψήφισε τη σχετική εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Ηρ. Βερβέρη, που στο όνομα του ρεαλισμού, ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της περιοριστικής πολιτικής του μνημονίου (καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού – εφαρμογή της αναλογίας 1/5 μεταξύ συνταξιοδοτουμένων και προσλαμβανομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα).



Στα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης ο επικεφαλής της περιφ. παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» τοποθετήθηκε ως εξής:

1. Έκδοση ψηφίσματος καταδίκης της αστυνομικής βίας στη Μυτιλήνη στην απεργία της 23/2.
Κατά’ αρχάς επέκρινε τον πρόεδρο του περιφ. συμβουλίου που δεν έθεσε το θέμα στην ημερήσια διάταξη, αν και η πρόταση από την παράταξή μας είχε κατατεθεί εγκαίρως. Σημείωσε ότι στόχος της ενέργειάς μας να συζητηθεί το θέμα της αναιτιολόγητης επίθεσης των ΜΑΤ στους απεργούς εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς και φοιτητές δεν ήταν για να ακουστούν κάποιες αντικυβερνητικές «κορώνες» αλλά για να υπάρξει από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας και της ηγεσίας της Αστυνομίας η μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα και σοβαρότητα κατά το χειρισμό παρόμοιων γεγονότων στο μέλλον, ώστε να αποφευχθούν απειλές κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας ειρηνικών διαδηλωτών.
Τελικά, σύσσωμη και μόνη η συμπολίτευση, χωρίς καμία αντίθετη αιτιολόγηση και με τη σιωπή του  κ. Γιακαλή, αρνήθηκε την οποιαδήποτε συζήτηση του θέματος.

2. Έκδοση ψηφίσματος σχετικά με τα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για επέμβαση στη Λιβύη:
Από πλευράς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατατέθηκε σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο καλούνταν το περιφ. συμβούλιο να εκφράσει την αντίθεσή του στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για ενδεχόμενη επέμβαση στη Λιβύη, στο όνομα μιας «όψιμης», υποκριτικής και ψευδεπίγραφης αντίθεσης στο καθεστώς Καντάφι.
Από πλευράς της παράταξής μας, ο Βασ. Τεντόμας συμφώνησε και με την αρχική  διατύπωση του ψηφίσματος (όπου περιλάμβανε και αποδοκιμασία των δηλώσεων του έλληνα πρωθυπουργού για συμφωνία του σε σχέδια εμπλοκής της χώρας μας στους Νατοϊκούς σχεδιασμούς), αλλά και με το τελικό σχέδιο, όπου αφαιρέθηκαν τα περί «έλληνα πρωθυπουργού», προκειμένου το ψήφισμα να ψηφιστεί και από τη παράταξη Γιακαλή.


Μυτιλήνη 16/3/2011
Από το γραφείο τύπου της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» 

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011


ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ 300 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ


Για 43η ημέρα 300 μετανάστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που ζουν και
εργάζονται αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, πραγματοποιούν απεργία πείνας
ζητώντας να τους δοθεί άδεια παραμονής στην Ελλάδα.
Οι μετανάστες απεργοί πείνας είναι άνθρωποι εργαζόμενοι που είχαν νόμιμα
χαρτιά παραμονής και εργασίας. Λόγω της κρίσης δεν μπόρεσαν να
συμπληρώσουν τους όρους ανανέωσης. Έτσι, βρέθηκαν σε κατάσταση ομηρίας.
Επέλεξαν να διεκδικήσουν την έξοδό τους από αυτή την ομηρία με το ακραίο
μέσο της απεργίας πείνας. Σήμερα βρίσκεται σε κίνδυνο η ίδια η ζωή τους.

Το περιφερειακό συμβούλιο Βόρειου Αιγαίου:

       Αναγνωρίζει ότι θα ήταν σοβαρό πλήγμα για τη χώρα μας και την
         εικόνα που προσπαθεί να οικοδομήσει  η ύπαρξη ενός θανάτου
        εργαζόμενου από απεργία πείνας.
       Εκφράζει την αλληλεγγύη του στους μετανάστες απεργούς πείνας και
        ζητά, για ανθρωπιστικούς λόγους, από την κυβέρνηση να
        ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Κοινή Επιστολή




Μυτιλήνη 4-3-2011

Προς:   κ. Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου

Κύριε Πρόεδρε

Επειδή θεωρούμε ότι το αρχικό κείμενο - σχέδιο ψηφίσματος συμπαράστασης στους μετανάστες - απεργούς πείνας, που είχαμε προτείνει στη προηγούμενη συνεδρίαση έχει πλέον ξεπεραστεί από τα γεγονότα, σας αποστέλλουμε, με κοινοποίηση σε όλα τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, το προτεινόμενο από εμάς νέο σχέδιο ψηφίσματος ώστε να είστε ενήμεροι κατά τη συζήτησή του στη συνεδρίαση της 8/3/2011.

Με τιμή και εκτίμηση

                      Ηλίας Γιαννίρης                                             Βασίλης Τεντόμας     
              Περιφερειακός σύμβουλος -                            Περιφερειακός σύμβουλος -
      επικεφαλής περιφερειακής παράταξης            επικεφαλής περιφερειακής παράταξης
      «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ»    «ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»          
               
                                                       


Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Eπιστολή



Προς:    κ. Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου

Κύριε Πρόεδρε,

Με την από 24/2/2011 επιστολή μου προς εσάς ζητούσα να περιληφθούν στην ημερήσια διάταξη μία σειρά επίκαιρων θεμάτων όπως: 

  1. Έγκριση ψηφίσματος αλληλεγγύης στους απεργούς μετανάστες Αθήνας & Θεσσαλονίκης (που στη προηγούμενη συνεδρίαση δεν έγινε δεκτή η εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση).
  2. Έγκριση ψηφίσματος καταδίκης της αναίτιας επίθεσης της αστυνομίας, η οποία εσκεμμένα προσπάθησε να διαλύσει την συγκέντρωση μπροστά στο (πάλαι ποτέ) Υπουργείο Αιγαίου, κατά τη πανελλαδική απεργία  της 23-2-2011.
  3. Έγκριση ψηφίσματος συμπαράστασης στον αγώνα όλων των συνδικαλιστικών φορέων του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενάντια στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που πλήττουν ιδιαίτερα τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια.
  4. Επερώτηση προς τον κ. Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, για το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, την οποία και σας επισυνάπτω.
.
‘Όμως προς μεγάλη μου έκπληξη είδα ότι στην ημερήσια διάταξη που έλαβα για τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της 8/3/2011 δεν περιλαμβάνεται η έγκριση ψηφίσματος και η σχετική επομένως συζήτηση για τα γεγονότα που εξελίχθηκαν μπροστά στο Υπουργείο Αιγαίου κατά τη πανελλαδική απεργία  της 23-2-2011, που είχαν σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό από «όργανα της τάξης» ενός φοιτητή, μιας εργαζομένης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ενός μεταπτυχιακού φοιτητή - δημοσιογράφου της ΕΡΑ Αιγαίου.
Επειδή το θέμα αυτό είναι σοβαρό και πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Λέσβου και σαν τέτοιο χαρακτηρίστηκε από σύσσωμο τον τοπικό τύπο, που καταδίκασε τη στάση της αστυνομίας, σας ζητώ να γίνει σχετική συζήτηση και να εγκριθεί ψήφισμα καταδίκης των υπευθύνων προ ημερήσιας διάταξης.

          
Βασίλης Τεντόμας
Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»