Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ
για την
Οδική ασφάλεια στο Επαρχιακό & Εθνικό δίκτυο
των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Τον Δεκέμβρη του 2011, μετά από μια σειρά τραγικών συμβάντων με νεκρούς στην άσφαλτο της Λέσβου, ο συμπολίτης μας, πρώην δήμαρχος δήμου Λουτροπόλεως Θερμής, Δημ. Καμενής, ευαισθητοποιημένος με το πρόβλημα προβαίνει σε συμβολική απεργία πείνας μέσα στα γραφεία της περιφέρειας Βορ. Αιγαίου.
Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή για να εισαχθεί προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο το σοβαρό θέμα της "Οδικής ασφάλειας στο Επαρχιακό & Εθνικό δίκτυο των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου".
Έτσι, στη συνεδρίαση της 24-1-2012, με από εισήγηση του Προϊσταμένου της Γενικής Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Γουγούλα και μετά από μακρά διαλογική συζήτηση πάρθηκε η αριθμ. 4/2012 ομόφωνη απόφαση, η οποία περιλαμβάνει τα εξής:
1.    Εγκρίνει τις δράσεις, που προτείνονται στις παραπάνω εισηγήσεις, θεωρώντας ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη ύπαρξης αγαστής συνεργασίας μεταξύ των αρμοδίων Υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Αστυνομίας του Λιμενικού, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και άλλων αρμοδίων φορέων, για την πρόληψη και τον  περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων και των συνεπειών τους.
2.    Εγκρίνει την συγκρότηση και λειτουργία στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λήμνου και Ικαρίας, μονίμων ολιγομελών επιτροπών Οδικής Ασφάλειας, που με τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών, θα έχουν συνεργασία και αμφίδρομη πληροφόρηση με το Εθνικό Συμβούλιο, το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του Τ.Ε.Ε., τα αρμόδια Υπουργεία και άλλους φορείς, σύμφωνα με την εισήγηση.
3.    Εγκρίνει τη διάθεση, κατ’ έτος, ποσού ίσου με το 20% των τελών μεταβίβασης οχημάτων, από κάθε Περιφερειακή Ενότητα για τις προτεινόμενες κατά την εισήγηση δράσεις και άλλες  ενέργειες πρόληψης ατυχημάτων, που θα προτείνουν οι Επιτροπές Οδικής Ασφάλειας των Περιφερειακών Ενοτήτων.
4.    Εγκρίνει την κατάθεση εισήγησης στην Οικονομική επιτροπή, με σκοπό την έγκριση πίστωσης από τα τέλη μεταβίβασης οχημάτων, για την προμήθεια GPS που θα διατεθούν στην Τροχαία, κάθε Περιφερειακής Ενότητας προκειμένου να προσδιορίζεται επακριβώς η θέση κάθε ατυχήματος, εγκρίνοντας παράλληλα τη διάθεση των GPS στην Τροχαία για το σκοπό αυτό.

Μετά από όλα τα παραπάνω:
Επειδή οι αποφάσεις και οι απόψεις του περιφ. συμβουλίου δεν είναι μόνο να καταχωρούνται στα πρακτικά των συνεδριάσεων, αλλά να υλοποιούνται.
Επειδή τα τροχαία ατυχήματα στη περιφέρειά μας και κυρίως στη Λέσβο δεν λένε να μειωθούν,


Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης

1.    Αν συγκροτήθηκαν και λειτούργησαν στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λήμνου και Ικαρίας οι προβλεπόμενες από την απόφαση μόνιμες επιτροπές Οδικής Ασφάλειας και ποιά η μέχρι σήμερα δραστηριότητά τους.
2.    Σε ποιό βαθμό υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα οι προτάσεις του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών; (άμεσα - μεσοπρόθεσμα - μακροπρόθεσμα μέτρα) και ειδικότερα η πρόταση  για αξιοποίηση των στοιχείων της βάσης δεδομένων, που έχει ήδη δημιουργηθεί στη Λέσβο και του Γεωγραφικού Συστήματος και επέκταση αυτής σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.


Μυτιλήνη 9-11-2013
Βασίλης Τεντόμας
Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου