Τρίτη 28 Μαΐου 2013



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση Β. Τεντόμα, κατά τη συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο σχετικά με τα προβλήματα με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Κατά συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο σχετικά με με τα προβλήματα με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Βασίλης Τεντόμας είπε μεταξύ των άλλων τα εξής:

«Το θέμα που θέτει για συζήτηση ο κ. Γανιάρης, σχετικά με την ενδεχόμενη μείωση των δρομολογίων της άγονης γραμμής Λαύριο-Μεστά-Ψαρά και το πρόβλημα με την άρνηση του πλοίου ΜΥΚΟΝΟΣ να προσεγγίζει στη Σάμο το λιμάνι στο Βαθύ παρά μόνο του Καρλοβασίου, που έθεσε ο συνάδελφος Μ. Βασιλειάς, μπορεί να είναι δύο διαφορετικά πράγματα (η μια άγονη και η άλλη ελεύθερη γραμμή), αλλά έχουν τον ίδιο παρονομαστή και αυτός είναι η συμπεριφορά των ακτοπλοϊκών εταιριών που αποφασίζουν και διατάζουν για το πού, το πότε και πόσου χρόνου δρομολόγια θα κάνουν, αγνοώντας δεσμεύσεις και κανονισμούς.
Σαν περιφερειακό συμβούλιο έχουμε μεγάλη ευθύνη, γιατί με υπαιτιότητα της πλειοψηφίας δεν έχουμε κάνει μια ολοκληρωμένη συζήτηση για τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και να χαράξουμε μια αγωνιστική πορεία για την αντιμετώπιση της συνεχούς υποβάθμισής τους στη περιφέρειά μας.
Πριν μερικές μέρες συνήλθε το ΣΑΣ στη Νάξο. Εκεί ήταν παρών ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου και από ό,τι έγινε γνωστό υποστήριξε με σθένος τις θέσεις που αφορούν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες της περιφέρειάς του. Ο κ. Γιακαλής ήταν απών. Εκεί αποφασίστηκε (με τιμητική εξαίρεση και διαφωνία του Γ.Γ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Σπιλάνη) η παράταση για άλλα 3 χρόνια των άγονων γραμμών της ΝΕΛ για τη σύνδεση των νησιών του Αιγαίου με την ηπειρωτική Ελλάδα, δηλ. αποφασίστηκε για άλλα 3 χρόνια η μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων με τα σαπιοκάραβα της ΝΕΛ, που είναι και η μόνη εταιρία που δεν έχει ανανεώσει τον στόλο της.
Κατά τη γνώμη μας απαιτείται ριζική αναδιοργάνωση των άγονων γραμμών.
Αν πχ ένας Λημνιός μας άκουγε σήμερα να συζητούμε το πρόβλημα με την άρνηση προσέγγισης του ΜΥΚΟΝΟΣ στο Βαθύ παρά μόνο στο Καρλόβασι, θα γελούσε πικρά, αναλογιζόμενος τη δική του κατάσταση με τα 18ωρα και 24ωρα ταξίδια με το ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ, μόνο μια φορά τη βδομάδα (και αν….), με την άφιξή του στο Λαύριο (σε ένα λιμάνι δηλ. που του λείπουν βασικές υποδομές) και σε ώρες τελείως ακατάλληλες, στις 4 και 5 μετά τα μεσάνυχτα (και άντε να βρεις τρόπο να πας στην Αθήνα τέτοια ώρα….).
Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να προβληματιστούμε κατά πόσο μπορεί να βελτιώσει τις συγκοινωνίες και την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Λέσβου ένα δεύτερο λιμάνι στο Σίγρι, αν ο κάθε ακτοπλόος θα έχει τη δυνατότητα να μας κάνει καμώματα τύπου Σάμου, δηλ. να επιβάλει για λόγους οικονομίας (του) την προσέγγιση στο μελλοντικό λιμάνι του Σιγρίου αποκλειστικά ή ακόμη και μισά-μισά δρομολόγια σε Μυτιλήνη και Σίγρι.
Ο κ. Μουσουρούλης φέρεται (;) να άγεται και να φέρεται από τη ΝΕΛ, κάτω από πιθανά εκβιαστικά της διλήμματα για εγκατάλειψη των άγονων γραμμών (άραγε με ποιο δικαίωμα;).
Ας υψώσουμε λοιπόν κι εμείς τη δική μας φωνή και ας δώσουμε τη δυνατότητα στον κ. υπουργό να πει στη ΝΕΛ, ότι απ΄ τη μια είσαι εσύ, απ΄ την άλλη όμως εγώ δεν μπορώ να αγνοήσω τη θέληση μιας ολόκληρης περιφέρειας και των κατοίκων της που απαιτούν ασφαλείς, επαρκείς, σύντομες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Ως προς τη πρόταση του κ. Βασιλειά για το πρόβλημα με το πλοίο ΜΥΚΟΝΟΣ συμφωνώ απόλυτα με τα όσα αναφέρονται σε αυτήν.»



Μυτιλήνη 28-5-2013
Από το γραφείου τύπου
της περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου