Τρίτη 23 Απριλίου 2013



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Β. ΤΕΝΤΟΜΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΟΖ

Στη προχτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (18-4-2013), κατά τη συζήτηση του θέματος «ΑΟΖ – ΑΙΓΑΙΟ – ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ( Αίτημα ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ)» ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τεντόμας, επικεφαλής και εκπρόσωπος της περιφερειακής παράταξής μας, τοποθετήθηκε ως εξής:

«Το ζήτημα στο οποία αναφέρεται το ψήφισμα, που προτείνει η "Λαϊκή Συσπείρωση" δεν είναι τόσο απλό και δεν επιδέχεται επιπόλαιες απλουστεύσεις. Απαιτεί να γίνει, μια συζήτηση σε βάθος, με την συμμετοχή και ειδικών επιστημόνων στα θέματα διεθνούς δικαίου και ενέργειας.
Παρ´ όλα αυτά μια τέτοια συζήτηση μπορεί να γίνει και σήμερα, μιας και είναι στην ημερήσια διάταξη.
Κατά τη γνώμη μας ένα τέτοιο ψήφισμα θα πρέπει να επαναβεβαιώνει την ανάγκη του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία για την επίλυση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας, μακριά από «γκρίζες ζώνες» και casus belli.
Επίσης να περιλαμβάνει και να προτείνει την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των στρατιωτικών  δαπανών και εξοπλισμών των δύο χωρών, προς όφελος των δύο λαών και της ειρήνης στην περιοχή μας. Τέτοιες προτάσεις υπηρετούν έναν αντιμιλιταρισμό και αντι-ΝΑΤΟϊσμό επί της ουσίας. Διότι ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών Ελλάδας-Τουρκίας, που έχει ήδη παίξει καταστροφικό ρόλο στην δυσμενή πορεία της οικονομίας της χώρας μας και στην διόγκωση του δημόσιου χρέους, εντάσσεται στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.
Σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ, κατά τη γνώμη μας το σχετικό δικαίωμα της χώρας μας δεν αρκεί να ανακηρύσσεται, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι ένα δικαίωμα, απαιτεί και τη κατοχύρωσή του. Άρα, το ζητούμενο δεν είναι η ανακήρυξη ΑΟΖ, όπως προτείνεται από  διάφορους εθνικιστικούς κύκλους, αλλά και στο προτεινόμενο ψήφισμα, αλλά η οριοθέτησή της, μέσω διαπραγματεύσεων και διμερών συμφωνιών με όλες τις ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες, όπως έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας διαδοχικές κυβερνήσεις κινήθηκαν μεθοδικά και πέτυχαν την οριοθέτηση της Κυπριακής ΑΟΖ μέσω διμερών συμφωνιών με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ.
Όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες, που προβάλλονται και από διάφορους κύκλους ως άμεση λύση για την έξοδο της χώρας από την κρίση, η όποια αξιοποίηση των κοιτασμάτων, εφ’ όσον υπάρχουν, προϋποθέτει εκπόνηση εθνικού σχεδίου με συνεκτίμηση όλων των παραμέτρων : οικονομικών, γεωπολιτικών, ενεργειακών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών. Η διερεύνηση του θέματος είναι αντικείμενο του δημοσίου και δημόσιων επιστημονικών φορέων, με κοινωνικό έλεγχο και πλήρη διαφάνεια των αποτελεσμάτων.
Το προτεινόμενο σχέδιο ψηφίσματος ενώ θεωρεί δεδομένη την ύπαρξη υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής ΑΟΖ, όταν ακόμη δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι σχετικές έρευνες, δεν λέει κουβέντα για την ανάγκη περιβαλλοντικών προνοιών, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος στην όμορφη θάλασσα του Αιγαίου, όχι μόνο στη φάση της εκμετάλλευσης, αλλά και στη φάση των ερευνών και των μεθόδων εξερεύνησης που θα ακολουθηθούν.
Εμείς πιστεύουμε στη σταδιακή α πε ξάρ τη ση α πό τα ο ρυ κτά καύ σι μα και στις πο λι τι κές για την α νά σχε ση της κλι μα τι κής αλ λα γής. Ο δη μο κρα τι κός σχε δια σμός της πα ρα γω γής, η ε ξυ πη ρέ τη ση της οι κο νο μίας των α να γκών και η ε πι διω κό με νη χω ρο κοι νω νι κή -πε ρι βαλ λο ντι κή δι καιο σύ νη προϋ πο θέ τουν έ ναν τέ τοιο οι κο λο γι κό με τα σχη μα τι σμό, μια νέα κουλ τού ρα και πο λι τι κή που ε μπε ριέ χει στοι χεία ρή ξης με το υ πάρ χον ε νερ γεια κό μο ντέ λο.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης εξόρυξης κοιτασμάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι σίγουρο ότι θα πάνε πίσω τα σενάρια χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες. Οι κίνδυνοι οικολογικής καταστροφής στα πεδία εξόρυξης, αλλά και στους δρόμους μεταφοράς ορυκτών καυσίμων, είναι ανυπολόγιστοι. Η πρόσφατη εμπειρία από την εκτεταμένη καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού λόγω του ατυχήματος σε πλατφόρμα της BP αλλά και η επιστημονική γνώση που έχει αποκτηθεί τις τελευταίες δεκαετίες γύρω από το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των κινδύνων που έχει γεννήσει η ανεξέλεγκτη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν επαρκούν για την αλλαγή του υποδείγματος.
Οι ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες, αδυνατώντας να επιλύσουν τις εσωτερικές αντιφάσεις της ευρωζώνης στο πλαίσιο της διεθνούς κρίσης, αναζητούν διεξόδους ενεργειακής επάρκειας και σχετικής αυτονομίας σε βάρος όσων ζουν και εργάζονται στη γεωγραφική γειτονιά της.
Μετά από όλα αυτά νομίζουμε ότι το προτεινόμενο σχέδιο ψηφίσματος, περιέχει μεν πολλά θετικά στοιχεία, αλλά χρειάζεται πολλές συμπληρώσεις και τροποποιήσεις, που μάλλον δεν είναι δυνατόν να συμφωνηθούν και διατυπωθούν σήμερα, γι αυτό και στη σχετική ψηφοφορία θα ψηφίσουμε ΛΕΥΚΟ».


Μυτιλήνη 20-4-2013
Από το γραφείου τύπου
της  περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου