Τετάρτη 17 Απριλίου 2013


Μυτιλήνη  17/4/2013
 ΘΕΜΑ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΤΑΙΠΕΔ
Προς: κ. Σταύρο Δημηρούδη, πρόεδρο περιφερειακού συμβουλίου.
       
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε
Στις 9/4 τρέχοντος αναρτήθηκε στο διαδίκτυο («Διαύγεια»), με ΑΔΑ ΒΕΑΙ0-ΖΛΠ, η υπ’ αριθμ. πρωτ. 22264/4.4.2013 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Σταύρου Καλαφάτη, σχετικά με τη σύσταση Ομάδας Εργασίας ΥΠΕΚΑ-ΤΑΙΠΕΔ για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.
Όπως αναφέρεται στην εν λόγω απόφαση, «Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η υποστήριξη κατάρτισης της Έκθεσης για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής των θεσμοθετημένων Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης σε θέματα αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου».
Αντιλαμβάνεστε, ασφαλώς, ότι γεννάται μείζον ζήτημα σε σχέση με τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η επέμβαση στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ στη διαδικασία αξιολόγησης της εφαρμογής του περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού. Του ΤΑΙΠΕΔ που συστήθηκε σε εφαρμογή των μνημονίων και με μόνο στόχο το ξεπούλημα, και δη έναντι πινακίου φακής και με αδιαφανείς και αντίθετες προς το δημόσιο συμφέρον διαδικασίες, της δημόσιας περιουσίας. Αυτές τις μέρες βγαίνουν στο σφυρί λιμάνια, μαρίνες και αεροδρόμια, ανάμεσα στα οποία και αυτά στα δικά μας νησιά. Αυτή η τελευταία εξέλιξη που εδώ αναφέρουμε είναι φανερό ότι έχει σαν στόχο την παρέμβαση του ΤΑΙΠΕΔ  ώστε τα δημόσια κτήματα να γίνουν ελκυστικά για μεγάλες επενδύσεις με κατάλληλες χρήσεις γης και όρους δόμησης.
Επειδή, ωστόσο, αποστολή της αιρετής Περιφέρειας είναι ακριβώς η προάσπιση του τοπικού δημόσιου συμφέροντος και η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της περιοχής.
Επειδή, η εκποίηση της υφιστάμενης στην περιοχή μας δημόσιας περιουσίας όχι μόνο δεν προωθεί έναν ολοκληρωμένο και αειφόρο περιφερειακό χωροταξικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό, αλλά αντίθετα υπονομεύει ευθέως το μέλλον της περιφέρειάς μας
Επειδή, η παραπάνω απόφαση του Αναπλ. Υπουργού ΠΕΚΑ, κ. Καλαφάτη, είναι παράνομη και αντισυνταγματική, αλλά και πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη.
Επειδή, τόσο με βάση τον Ν. 2742/1999 (ΦΕΚ Α’ 207/7.10.1999 – «Χωροταξικός Σχεδιασμός και Αειφόρος Ανάπτυξη & άλλες διατάξεις»), όσο και με βάση τον «Καλλικράτη» (Ν. 3852/2010 – ΦΕΚ Α’ 87/7.6.2010), η αιρετή Περιφέρεια είναι συναρμόδια για την κατάρτιση, αναθεώρηση, εφαρμογή και εκτέλεση του οικείου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου.
Επειδή, τέλος, έχουμε νομική, πολιτική, αλλά και ηθική υποχρέωση έναντι της τοπικής κοινωνίας, όσο και έναντι των μελλοντικών γενεών, να υπερασπιστούμε το δημόσιο πλούτο και τις υποδομές της περιοχής μας, έναντι κάθε σκέψης ξεπουλήματός τους.

Θεωρούμε ότι σαν Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει, στα πλαίσια αναθεώρησης  του δικού μας Περιφερειακού Χωροταξικού, να αντιταχθούμε στην εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ στον περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό της περιφέρειας Βορ. Αιγαίου και στην επαπειλούμενη απόπειρα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, των εκτάσεων και υποδομών της περιοχής μας.

ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΖΗΤΩ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΑΝ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΗΨΗ.

Με τιμή και εκτίμηση
Βασίλης Τεντόμας
Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου