Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΑΣ. ΤΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (27-11-2012)
ΓΙΑ  ‘ΕΝΑ ΧΙΟΥ’

«Η πρώτη παρατήρηση που θέλω να κάνω είναι ότι, όποτε στο παρελθόν συζητούσαμε για την ΕΝΑ ΧΙΟΥ, συνδέαμε τη τύχη της με μια νέα αναπτυξιακή επιχείρηση της περιφέρειας, η οποία θα έπαιρνε τη θέση της ΕΝΑ ΧΙΟΥ, είτε σαν μετεξέλιξή της ή σαν κάτι καινούργιο και μάλιστα είχαμε συζητήσει αυτή η αναπτυξιακή να έχει έδρα τη Χίο, κάτι στο οποίο νομίζω όλοι συμφωνούμε.
Για το θέμα αυτό όμως η εισήγηση δεν αναφέρει τίποτα γι αυτό και θα πρέπει να τοποθετηθεί ο κ. περιφερειάρχης.
Σε σχέση με την ΕΝΑ ΧΙΟΥ δεν γνωρίζω βέβαια πολλά πράγματα από πρώτο χέρι, αλλά όλες οι πληροφορίες που έχω συγκλίνουν στην άποψη ότι η ΕΝΑ ΧΙΟΥ, ενώ παλαιότερα προσέφερε πολλά στο νησί και ενώ θα μπορούσε να προσφέρει πολλά περισσότερα, τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκε σε ένα παραμάγαζο του κ. Λαμπρινούδη, σε ένα εργαλείο πελατειακών σχέσεων, που το διεύθυνε με τον πιο ανεύθυνο τρόπο. Παράδειγμα η αναφερόμενη στις καταστάσεις των εκκαθαριστών οφειλή 38.000 € για τις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ, που αν αφορά στον μοναδικό μηχανικό της επιχείρησης, σημαίνει ότι είχαν να πληρωθούν εισφορές περίπου 10 ετών. Δηλαδή πρόκειται για μια ανεύθυνη ενέργεια, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι τέτοιες οφειλές επιβαρύνονται με τόκους καθυστέρησης καταβολής τους.
Αυτή τη κατάσταση ο κ. Γανιάρης την περιέγραψε με την πολύ κομψή φράση «η εταιρεία είχε εκφύγει του σκοπού της».
Αν είναι έτσι τα πράγματα θα έπρεπε να είμαστε τυπικοί και προσεκτικοί στις κινήσεις μας για αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης στην επιχείρηση, ώστε να εντοπιστούν και αποδοθούν οι όποιες ποινικές (αν υπάρχουν) και οπωσδήποτε πολιτικές ευθύνες όσων διαχρονικά είχαν την ευθύνη λειτουργίας της.
Κάτι τέτοιο δεν νομίζω να έγινε, αν ληφθεί υπόψη ότι ο ένας από τους δύο εκκαθαριστές, ο κ. Φλάμος, έχει διατελέσει στο παρελθόν διευθυντής της ΕΝΑ ΧΙΟΥ και σήμερα είναι δημ. σύμβουλος του κ. Λαμπρινούδη. Αυτό δεν γνωρίζω αν είναι νόμιμο, όμως δε φαίνεται να είναι και ηθικό.
Ως προς τη θέση μας για το θέμα, οπωσδήποτε δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε ότι η περιφέρεια, σαν διάδοχη κατάσταση της νομ. αυτοδιοίκησης Χίου, θα πρέπει να αναλάβει όλες τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, ενώ θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μη βρεθούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, με όποιες επιφυλάξεις και αν μπορεί να έχουμε (ή να μην έχουμε) για τον τρόπο πρόσληψής  τους.
Θα θέλαμε όμως το περιφερειακό συμβούλιο στην απόφασή του, με απερίφραστο τρόπο, να αποδίδει τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες προς όσους κυβέρνησαν μια επιχείρηση, που με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους, την έφεραν σε αυτή τη κατάσταση, επιβαρύνοντας τη περιφέρεια και τελικά τον φορολογούμενο πολίτη με αυτές τις ζημιές.


Μυτιλήνη 28/11/2012
Από το γραφείο τύπου
της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου