Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012



Μυτιλήνη  24/10/2012

   

ΘΕΜΑ: Αναρτήσεις στον ιστότοπο της Περιφέρειας για επένδυση Iberdrola-Ρόκα


Προς: κ. Ν. Μάρκου, αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος
         

Αγαπητέ κ. Αντιπεριφερειάρχη,
Επανερχόμενος στο θέμα της ανάρτησης στον ιστότοπο της περιφέρειας όλων των υλικών που έχουν σχέση με την επένδυση Iberdrola-Ρόκα,

1. Σας υπενθυμίζω τη μη ανάρτηση των ανακοινώσεων τοπικών επιτροπών κομμάτων (πλην ΔΗΜΑΡ)

2. Σας υπενθυμίζω τη μη ανάρτηση του άρθρου της Φώτως Κόνσολα, Δασοπόνου,, Επιστημονικής Συνεργάτιδας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους.

3. Σας αποστέλλω το απόσπασμα των πρακτικών της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου, όπου αναφέρεται και η πλειοψηφούσα άποψη που ήταν η παρακάτω:
  • Δεν αποδέχεται την εκ των πραγμάτων επιλογή της Λέσβου, της Λήμνου και της Χίου, ως περιοχών βιομηχανικής κλίμακας επενδύσεων ΑΠΕ σε στεριά και θάλασσα, χωρίς οι κάτοικοι και οι φορείς του τόπου να συμμετέχουν καθοριστικά στη λήψη των αποφάσεων που καθορίζουν το μέλλον τους.
  • Ζητά από τους αρμόδιους φορείς και ιδίως από τις υπεύθυνες κρατικές αρχές την επανεξέταση της σκοπιμότητας της συγκεκριμένης επένδυσης, με συνεκτίμηση του συνόλου των προγραμματιζόμενων συναφών έργων στην ευρύτερη περιοχή των νησιών μας και ιδίως των γενικότερων επιπτώσεων που θα έχει αυτή στο σύνολο της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας τους.
  • Θεωρεί ότι οι κάτοικοι των νησιών μέσα απ’ τους θεσμικούς τους φορείς μπορεί από μόνοι τους να αποφασίσουν για την πορεία ανάπτυξης των νησιών στα επόμενα χρόνια και σ’ αυτή τη κατεύθυνση το ΤΕΕ, ως θεσμικός Τεχνικός Σύμβουλος της πολιτείας, θα ανταποκριθεί στο ρόλου του.

4. Σας αποστέλλω την τοποθέτηση του Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στην ΕΡΑ Αιγαίου χτες 23/10/2012 όπου μεταξύ των άλλων ανάφερε:
  • «Το μοντέλο ανάπτυξης που θα επιβάλουν οι  Βιομηχανικές ΑΠΕ είναι ουσιαστικά ταυτόσημο με το μοντέλο ανάπτυξης τύπου Πτολεμαΐδας, και οφείλουμε να αποφασίσουμε αν αυτό θέλουμε για τα νησιά μας»
  • «Έγινε πάρα πολύς λόγος και εκτενής αναφορά στις ενημερώσεις της περιφέρειας για τα ανταποδοτικά που θα δοθούν ως αντιστάθμισμα των ζημιών που θα προκαλέσει η επένδυση. Κανείς όμως δε μας μίλησε πραγματικά για τις ζημιές αυτές που δεν περιορίζονται μόνο στα περιβαλλοντολογικά ζητήματα που εξετάζει η μελέτη. Εμείς έχουμε προτείνει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ανάπτυξης που το σηματοδοτούν λέξεις κλειδιά όπως ποιοτική ανάπτυξη, πράσινη ανάπτυξη, νησιά ίσων ευκαιριών και συμπεριλαμβάνεται σε αυτό μια διαφορετική προσέγγιση στη χρήση και στην παραγωγή ενέργειας. Προφανώς και θα πρέπει να υπάρξει η χρήση των ΑΠΕ, αλλά προσωπικά θεωρώ πως τέτοιας κλίμακας έργα  θα αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία των νησιών μας δεν είναι προς την κατεύθυνση του αναπτυξιακού σχεδίου που έχουμε καταθέσει.» Τέλος ο κ. Σπιλάνης αναφερόμενος στη θέση της  ΔΗΜΑΡ Λέσβου, η οποία με ανακοίνωσή της τάχθηκε υπέρ της επένδυσης δήλωσε: «είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα και η άποψή μου για το συγκεκριμένο θέμα τυγχάνει να μην συγκλίνει με αυτή του κόμματος».

Με τιμή και εκτίμηση
Βασίλης Τεντόμας
Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου