Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόταση τουριστικής προβολής του Βόρειου Αιγαίου

Στη παρέμβασή του για το παραπάνω θέμα στη χτεσινή συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Βασίλης Τεντόμας, τόνισε τα παρακάτω:
«Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που η αιρετή περιφέρεια ασχολείται με το θέμα του τουρισμού. Θα ήταν επομένως μία ευκαιρία για επαναξιολόγηση των μέχρι τώρα δράσεων στον τομέα αυτό από τις παλιές νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.
Να δούμε τι πήγε καλά και να το συνεχίσουμε, τι είναι πλέον ξεπερασμένο και ποιες νέες δυνατότητες και ευκαιρίες καλούμαστε να εκμεταλλευτούμε.
Αντίθετα από την πρόταση που μας κατατέθηκε καλούμαστε να συνεχίσουμε τον ίδιο χαβά: κάποιοι να παίρνουν τις αποφάσεις που έχουν ήδη στο μυαλό τους για το τι θέλουν να κάνουν (τις περισσότερες φορές συμμετοχή σε εκθέσεις, έντυπά, cd κλπ) και με βάση λοιπόν αυτό, κάνουν μια πρόταση, την οποία επενδύουν και με την σχετική αναγκαιότητα.
Με αυτό τον τρόπο, ξοδεύονται τα χρήματα που είναι διαθέσιμα (τώρα πρόκειται για περίπου 900.000), αρκετοί κάνουν ταξίδια και όλοι στο τέλος είναι ευχαριστημένοι.
Εμείς αντίθετα προτείνουμε:  
α) Να έχει προϋπάρξει μια συγκεκριμένη μελέτη, πάνω στις δυνατότητες, τις προοπτικές και τους τρόπους ανάπτυξης του τουρισμού στο κάθε νησί του Β. Αιγαίου ξεχωριστά και στην περιφέρεια σαν σύνολο.
Για παράδειγμα, κάθε ένα από τα νησιά της περιφέρειας, συνδέεται με μια μοναδική ιστορική / μυθολογική προσωπικότητα (π.χ. Ικαρία - Ϊκαρος, Σάμος - Πυθαγόρας, Χίος – Όμηρος, Λέσβος - Σαπφώ, Λήμνος - Ηφαιστός). Αυτό είναι ένα τρομακτικό συγκριτικό πλεονέκτημα, που δεν το βρίσκεις  πουθενά στον κόσμο.
Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει
β) Να έχει προϋπάρξει, ένα συγκεκριμένο σχέδιο, (που θα στηρίζεται στην προηγούμενη μελέτη) πάνω σε τι μορφές τουρισμού μπορείς να αναπτύξεις, πώς θα τις αναπτύξεις, που θα τις αναπτύξεις, καθώς επίσης και ένα σχέδιο, για το πώς όλα αυτά θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα δίκτυο δραστηριοτήτων που θα αγκαλιάζουν το κάθε νησί και την περιφέρεια συνολικά. Να αναπτύξεις δηλαδή, με βάση τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες κάθε νησιού, αλλά και τις περιφέρειας συνολικά, συγκεκριμένα τουριστικά πακέτα.
Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει
γ) Στη βάση αυτού του σχεδίου, να έχει προϋπάρξει μια λεπτομερής καταγραφή των ομάδων στόχων, δηλαδή των τουριστών που θέλεις να απευθυνθείς, του τρόπου που μπορείς να τους επηρεάσει, των χαρακτηριστικών τους κλπ, και τέτοιοι π.χ. είναι τα εκατομμύρια των αρχαιολατρών που υπάρχουν στον κόσμο.
δ) Αφού έχεις αποφασίσει και "κλειδώσει" της ομάδες στόχο, τότε και μόνο τότε, βλέπεις και τους τρόπους που πρέπει να χρησιμοποιήσεις, προκειμένου να τους προσεγγίσεις. Και αυτοί είναι πολλοί και ποικίλουν από τους πιο ακριβούς μέχρι τους πιο φθηνούς. Και δεν είναι μόνο οι εκθέσεις και το υλικό.
Για παράδειγμα: Οι παρατηρητές πουλιών κυρίως ενημερώνονται μέσα από τα διάφορα εξειδικευμένα sites που αυτοί οι ίδιοι έχουν. Άρα η προβολή πρέπει να γίνει μέσα από αυτά.
Κάτι τέτοιο όμως δεν υπάρχει.
Προφανώς αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι μια πρόσκληση για ένταξη στο ΕΣΠΑ και θα μπορούσε κάποιος να πει ότι τώρα όλα αυτά που λες είναι σωστά αλλά δεν είναι της ώρας.
Ας είναι όμως αυτή η συζήτηση η αφορμή για να αρχίσει να γίνεται μια σοβαρή δουλειά στον τομέα του τουρισμού. Ο ρόλος της περιφέρειας δεν μπορεί να είναι παρά επιτελικός. Αρα:
  • Να συγκροτηθεί γραφείο τουρισμού της περιφέρειας και να στελεχωθεί μα το κατάλληλο προσωπικό σε κάθε περιφερειακή ενότητα.
  • Να υπάρξει μια σαφής διαβούλευση με άλλους τοπικούς φορείς και συμφωνία για τα σχέδια και τις δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν και πώς αυτά μπορούν να στηριχθούν από όλους
  • να υπάρχει μια διαδικασία διαρκούς αξιολόγησης αυτών των δράσεων.
Συνολικά όμως, ας μην έχουμε αυταπάτες, τόσο ο ποιοτικός τουρισμός, όσο και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών, μακροπρόθεσμα, είναι απόλυτα συνδεδεμένοι με μια σειρά παραμέτρους που εξαρτώνται από τις κεντρικές πολιτικές. Ενδεικτικά αναφέρουμε το ακτοπλοϊκό (ασφάλεια, κόστος μεταφοράς, συχνότητα, ποιότητα, αλλά και έγκαιρος προγραμματισμός δρομολογίων), τη διατήρηση του τοπίου και του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος (που σημαίνει χωροταξικό σχεδιασμό, σταμάτημα της άναρχης και αυθαίρετης δόμησης, αυστηρά μέτρα προστασίας κατά της κακοποίησης του περιβάλλοντος), το θέμα της υγείας ώστε οι επισκέπτες να αισθάνονται ασφάλεια, τη διασφάλιση εργασιακών, ασφαλιστικών και οικονομικών δικαιωμάτων στους εργαζόμενους στους κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό (ξενοδοχεία, καταλύματα, εστίαση, μέσα μεταφοράς), έτσι ώστε να συμβάλλουν στην καλλίτερη ποιότητα των υπηρεσιών, το γενικότερο κλίμα και μέτρα οικονομικής πολιτικής που να στηρίζουν τους εμπόρους και τους μικρούς επιχειρηματίες (μειωμένος ΦΠΑ, έλεγχος των τιμών), τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής έτσι ώστε τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα να αποτελούν στοιχείο της τουριστικής ανάπτυξης.
Τέλος, εκτός από την παρουσίαση στο εξωτερικό, σημαντικό ρόλο παίζει το "συμμάζεμα" στο εσωτερικό. Στόχος οι τουρίστες-επισκέπτες να γίνονται διαφημιστές του τουριστικού τους προορισμού στον τόπο τους.
Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να διασφαλιστούν ποιοτικά στοιχεία όπως είναι μεταξύ των άλλων, η διαχείριση των σκουπιδιών, με την εξάλειψη των ανεξέλεγκτων ΧΑΔΑ, η καθαριότητα των πόλεων και των δρόμων και των χώρων του κάθε νησιού, η ρύθμιση του κυκλοφοριακού των λιμανιών κλπ.
Και το καινούργιο και σημαντικό, σαν περιφέρεια πλέον, στο σύνολό της να σχεδιάσουμε ώστε, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που περνάει ο κόσμος, να ενισχυθεί ο "εσωτερικός τουρισμός" δηλαδή οι μετακινήσεις για τουριστικούς λόγους των κατοίκων της περιφέρειας στα νησιά της περιφέρειας. Αυτό εξυπηρετεί κατ' αρχήν τις ανάγκες των ίδιων των κατοίκων των νησιών και από την άλλη μπορεί να αποτελέσει την αρχή ενός τουριστικού ρεύματος ανάμεσα στα νησιά.»


Μυτιλήνη 21/12/2011
Από το γραφείο τύπου της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου