Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011



Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΕΜΕΊΣ ΟΙ ΥΠΌΛΟΙΠΟΙ

Μέσα σε μιά αρρωστημένη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όπου οι εννοιες του αλτρουισμού, της συλλογικότητας και της ανιδιοτέλειας τείνουν να εξαφανιστούν, λοιδωρούμενες και διαπομπευόμενες από τον ατομισμό, την ιδιοτέλεια και τον καιροσκοπισμό, ένας συμπολίτης μας, ο Δημήτρης Καμενής, ρίχνει γροθιά στο στομάχι του καθενός απο μας, βαράει το καμπανακι ενάντια στον εφησυχασμό και την αδιαφορία.  
Η συμβολική 48ωρη απεργία πείνας που άρχισε από σήμερα το πρωί στο κτίριο της Περιφέρειας αναδείχνει τις ευθύνες όλων μας, τις ευθύνες του καθενός από μας, ανάλογα με τη θέση που κατέχουμε στη πολιτικό στερέωμα, για ένα πρόβλημα που τείνει τον τελευταίο καιρό να εξελιχθεί στην κατάρα του τόπου.
Το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων και της καθημερινών ανθρώπινων απωλειών είναι ένα πολυπαραμετρικό θέμα.
Φταίει η κατάσταση των δρόμων, φταίει η λειψή ή ανύπαρκτη οδική σήμανση και η προσχηματική και μονοδιάστατα ταμειακού στόχου αστυνόμευση της τροχαίας κίνησης.
Και αυτά είναι αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας και των τοπικών εκφάνσεών της.
Φταίει ακόμα η λειψή συντήρηση των οχημάτων και η λειψή προσοχή του οδηγού.
Και στη περίπτωση αυτή όμως η γενικότερη πολιτικο-οικονομική κατάσταση, ιδιαίτερα των δύο τελευταίων χρόνων του μνημονίου και των απανωτών χαρατσιών, δεν είναι άμοιρη ευθυνών.
Όταν τα περιορισμένα οικονομικά των νοικοκυρίων δεν φτάνουν για την απαραίτητη φροντίδα του αυτοκινήτου, όταν η βασανιστική αγωνία για την εξασφάλιση του επιούσιου δεν αφήνει πολλά περιθώρια για καθαρό μυαλό του οδηγού. Όταν η κρατική καμπάνια και μαζική διαφώτιση του κόσμου και ιδιαίτερα  της νεολαίας από τα μαθητικά θρανία γυρω από το θέμα της ασφαλούς οδήγησης είναι ανύπαρκτη ή παίρνει συνήθως ένα τυπικο χαρακτήρα περιορισμένης χρονικής διάρκειας μετά από κάποιο πολύνεκρο τροχαίο.
Ο Δημήτρης Καμενής ζητά από τους υπεύθυνους τοπικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η επιλογή του να κηρύξει απεργία πεινας μέσα στο κτίριο της Περιφέρειας δεν είναι φυσικά τυχαία. Αλλά ας μη θεωρήσει και οποιοσδήποτε άλλος τοπικός φορέας ότι απαλλάσσεται των δικών του ευθυνών.
Το πρόβλημα των τροχαίων δυστυχημάτων δεν επιδέχεται ευκαιριακής αντιμετώπισης, πχ δεν μπορεί να είναι θέμα μιας συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί σαν δήθεν ¨αποκλειστικο¨ θέμα και όπου
ο καθένας από μας θα βγάλει τον ¨δεκάρικό¨ του και ¨ψεκαστε - σκουπίστε - τελειώσαμε¨.
Απαιτεί συνεχή ενασχόληση, μελέτη και διαρκή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσίων (Περιφέρεια, Δήμος, Τροχαία κλπ).
Ας ξεκινήσουμε από σήμερα.
Ο Καμενής μας έβγαλε απο την ησυχία μας. Θα μπορούσε ήδη από απόψε το βράδυ να γύριζε στο σπίτι και την οικογένειά του και όχι να ξενυχτά μόνος και νηστικός σε ένα παγερό δημόσιο κτίριο.
Θα μπορούσε, πιστεύω, να το κάνει, αν τον είχε πάρει έστω ένα τηλέφωνο ο (κατά σύμπτωση βέβαια) εκτός Λέσβου κ. Περιφερείαρχης και να τον διαβεβάιωνε ότι ¨πήρε το μήνυμα¨.
Δημήτρη, να είσαι σίγουρος ότι όλοι πήραμε το μήνυμά σου.
Και όσοι το έδειξαν έμπρακτα άλλα και όσοι, καμωνοντας τους αμέτοχους ευθυνών, σφύριξαν δήθεν αδιάφορα.
Εκτός απο αυτούς, που κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, πήραν το διάβημά σου σαν μια προσπάθεια προσωπικής προβολής και ψευτοαγωνιστικότητας.
Αυτούς τους τελευταίους αγνόησέ τους.


Βράδυ της Πέμπτης 8-12-2011

                                                       Βασίλης Τεντόμας
Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου