Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

άρθρο στην "Αυγή"


ΟΙ 100 ΠΡΩΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΙΡΕΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Οι πρώτες 100 ημέρες ζωής και λειτουργίας (;) της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για τους πραγματικούς στόχους του «Καλλικράτη».
Δεν έχουμε πια αυτοδιοίκηση αλλά τοπικά «παραρτήματα» της κεντρικής διοίκησης, που             υπηρετούν τη κυβερνητική πολιτική σε όλες της τις εκφάνσεις, με κυρίαρχη αυτή που αφορά στην επίτευξη των στόχων του μνημονίου.
Η συζήτηση του προϋπολογισμού στα περιφερειακά συμβούλια ήταν απλά μια επικύρωση των κυβερνητικών κατευθύνσεων που συμπυκνώνονται στο «βολέψτε τα με όσα σας δώσαμε». Καμία κουβέντα για στόχους – διεκδικήσεις – περιφερειακή ανάπτυξη.
Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) περιορίζεται στα ελάχιστα δρομολογημένα έργα των 13 διορισμένων περιφερειών.
Το ΕΣΠΑ στο γύψο, στο γύψο και η αρμοδιότητα των αιρετών περιφερειών ως προς τη διαχείρισή του. 
Και οι αιρετοί μας άρχοντες τι κάνουν; Εμείς στο Βόρειο Αιγαίο, όπου σημειωτέον η πλειοψηφία είναι κυβερνητική, τους βλέπουμε να έχουν ταμπουρωθεί και βολευτεί πίσω από τους περιορισμούς του μνημονίου, να έχουν προσαρμοστεί στο ρόλο του διεκπεραιωτή της κυβερνητικής πολιτικής και να έχουν ξεχάσει τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» των προεκλογικών μπαλκονιών.
Τον «Καλλικράτη» τον επικαλούνται όταν θέλουν να φιμώσουν την αριστερή αντιπολίτευση και να την αποκλείσουν από τις διάφορες επιτροπές του περιφ. συμβουλίου. Τον παγώνουν όμως όταν πρόκειται για τις ελάχιστες θετικές του προβλέψεις, όπως είναι η επιλογή του περιφερειακού συμπαραστάτη ή η συγκρότηση της λεγόμενης Επιτροπής Διαβούλευσης.
Μόνη τους δραστηριότητα οι συνεχείς συνεργασίες και συσκέψεις με κυβερνητικά στελέχη για να αποσπάσουν κάποιες υποσχέσεις, που ξέρουν πως δεν θα υλοποιηθούν, αλλά που θα καλύπτουν το ανύπαρκτο έργο τους.
Η ακινησία και η στασιμότητα είναι πλήρης. Ακόμη και τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα της περιφέρειας μένουν ακίνητα λόγω της έλλειψης βενζίνης και μη διάθεσης κονδυλίων για εκτός έδρας μετακινήσεις των υπαλλήλων.
Σαν ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά δεν πρέπει να μας παρασύρουν στο «πάγωμα» του παιχνιδιού και σταδιακά στην απαξίωση του θεσμού, για τη δημιουργία του οποίου σαν πολιτικός χώρος δικαιούμαστε να διεκδικούμε τη πρωτοπορία.
Πρέπει να κινούμαστε παράλληλα και μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο και έξω στη κοινωνία.
Μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο με προτάσεις που θα προωθούν λύσεις στα λαϊκά προβλήματα και μέσα στη κοινωνία για να βοηθήσουμε να συνειδητοποιηθεί από τους πολίτες ότι δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα, αν δεν κινηθούν οι ίδιοι.
Να μη περιμένουν τίποτα ούτε από τα «στρατιωτάκια αμίλητα ακούνητα αγέλαστα» της κυβερνητικής συμπολίτευσης, αλλά ούτε και από τη «δίδυμη» αδελφή, τη μείζονα αντιπολίτευση.  Και να απαιτούν από μας και την υπόλοιπη ευρύτερη αριστερά («Λαϊκή Συσπείρωση», Οικολόγους, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να αναπτύξουμε κοινές δράσεις στα πολλά που μας ενώνουν.

                                                       Μυτιλήνη  15/4/2011
                                              Βασίλης Τεντόμας
Επικεφαλής της περιφερειακής  παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου