ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σχέδια Βελτίωσης Αγροτικού Τομέα (ή κάθε πέρυσι και καλύτερα)
Η προκήρυξη των (Μεγάλων) Σχεδίων Βελτίωσης του αγροτικού τομέα, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, δείχνει ανάγλυφα ότι η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνεχίζει να αντιμετωπίζεται σαν αποπαίδι από τη κεντρική εξουσία.
Τι κι αν έγιναν οι αιρετές περιφέρειες, τι κι αν εξαγγέλθηκε επανειλημμένα από κυβερνητικά χείλη η προοπτική για ισόρροπη ανάπτυξη της περιφέρειας. Τι κι αν έχουν τονιστεί κατά κόρο τα ιδιαίτερα προβλήματα του Βόρειου Αιγαίου και η ανάγκη να ξεκολλήσει η περιοχή από τις τελευταίες θέσεις της ΕΕ σε ανάπτυξη. Η κυβέρνηση αυτή, όπως και οι παλιότερες δείχνουν ότι συνεχίζουν να μας γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.
Ας μη γελιόμαστε, όποιος διαβάσει έστω και πρόχειρα αυτή τη προκήρυξη θα διαπιστώσει ότι δεν αφορά στο Βόρειο Αιγαίο. Είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Κρήτης και αυτή θα πάρει το μερίδιο του λέοντος.
Σε σχέση με την αντίστοιχη προκήρυξη πριν τέσσερα χρόνια οι διαφορές είναι καραμπινάτες και ασφαλώς σε βάρος της περιφέρειάς μας:.
Δεν υπάρχει ιδιαίτερο κονδύλι που να αφορά μόνο το Βόρειο Αιγαίο. Μας βάζουν σε ένα σακί μαζί με Νότιο Αιγαίο, Κρήτη και Ιόνια νησιά. Που σημαίνει «όποιος προλάβει παίρνει».
Το συνολικό κονδύλι για τις τέσσερις αυτές περιφέρειες είναι 35.000.000 €, δηλ. στο μισό του προγράμματος του 2006 που ήταν τότε μόνο για το Βόρειο Αιγαίο.
Και το κυριότερο, για πρώτη εφαρμόζεται βαθμολόγηση με 52 κριτήρια (εκ των οποίων τα 10 είναι άσχετα με εμάς) και με βάση το 40 σε μία κλίμακα από 0-100.Έτσι πριμοδοτούνται οι μεγάλες και οι πολύ μεγάλες εκμεταλλεύσεις και αποκλείονται ουσιαστικά οι μικρότερες, δηλ. η μεγάλη πλειοψηφία των εκμεταλλεύσεων του Βόρειου Αιγαίου.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι περισσότεροι αγρότες και κυρίως οι νέοι αγρότες της περιοχής μας να αποκλείονται «από χέρι», αλλά και όσοι θεωρήσουν ότι έχουν κάποιες ελπίδες να ενταχθούν, να κινδυνεύουν να ξοδέψουν αρκετά μεγάλα ποσά για τη προετοιμασία του σχετικού φακέλου και τελικά να τα χάσουν και να αποκλειστούν, ακόμη κι αν πιάσουν τη βάση του 40. Κι αυτό γιατί θα έχουν ξεπεραστεί σε βαθμολογία από αντίστοιχες προτάσεις της Κρήτης, αφού τα κριτήρια βαθμολόγησης είναι «ό,τι πρέπει» για τις κρητικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Όπως γίνεται φανερό αυτή η άσχημη εξέλιξη καθώς και άλλες του τελευταίου καιρού (διαφαινόμενη κατάργηση εργαστηρίου ελαιολάδου Κάτω Τρίτος, αναπτυξιακός νόμος κλπ) πρέπει να σημάνει «καμπανάκι» για τον κ. Περιφερειάρχη και τη Περιφερειακή Αρχή.
Επί τέλους η Περιφερειακή Αρχή ας πιάσει δουλειά και ας ασχοληθεί με τα σοβαρά και επείγοντα προβλήματα του τόπου. Τώρα που ξεκόλλησε και το θέμα των «θεματικών» αντιπεριφερειαρχών» ας γίνει το συντομότερο δυνατό και το πρώτο ουσιαστικό περιφερειακό συμβούλιο ώστε να δούμε όλοι μαζί πώς θα αντιδράσουμε στη συνεχόμενη υποβάθμιση της περιοχής μας.
Για το συγκεκριμένο θέμα των (Μεγάλων) Σχεδίων Βελτίωσης, δυστυχώς η κατάσταση δεν μπορεί να διορθωθεί πλέον. Από σήμερα όμως και με τον πιο αποφασιστικό τρόπο, σαν περιφέρεια, θα πρέπει να διεκδικήσουμε ένα ενισχυμένο οικονομικά Σχέδιο Βελτίωσης Φυτικής Παραγωγής που φυσικά να αφορά αποκλειστικά και μόνο τη περιοχή μας.
Μυτιλήνη 25/1/2011
Από το γραφείο τύπου της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου