Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ
(για την εκτός σχεδίου δόμηση στα νησιά)


 Σε σχέση με χτεσινό σχόλιο τοπικής εφημερίδας, για ανακολουθία στη στάση του επικεφαλής της περιφ. παράταξης "Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό" απέναντι στο σχέδιο ΠΔ  για την εκτός σχεδίου δόμηση στα νησιά του Αιγαίου, ο Β. Τεντόμας δήλωσε τα εξής:

Η αναφορά μου στο σχέδιο ΠΔ την 29/8/2012 ήταν στην ουσία ένα πρόχειρο σχόλιο - απάντηση στο ηλεκτρονικό μήνυμα που στάλθηκε στους συναδέλφους μηχανικούς από τους τοπικούς συλλόγους Τοπογράφων και Αρχιτεκτόνων και δεν είχε την έννοια συνολικής τοποθέτησης επί του θέματος.
Αναφερόταν μόνο στον αντιδημοκρατικό, πρόχειρο και γι αυτό συχνά λαθεμένο τρόπο που ο κ. Σηφουνάκης συνήθιζε να διαμορφώνει και να προωθεί διάφορα νομοθετήματα που αφορούν τους μηχανικούς και τη δόμηση.
Αυτό άλλωστε το σημείωσα και στην τοποθέτησή μου στο περιφερειακό συμβούλιο που έγινε προχτές στη .... μακρινή Χίο.
Επί της ουσίας δεν ήταν δυνατόν να τοποθετηθώ στις 29/8/2012, αφού ακόμη και το ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου έλαβε γνώση του σχεδίου ΠΔ μόλις στις 14/9/2012.
Επί της ουσίας τοποθετήθηκα με τεκμηριωμένο, νομίζω, τρόπο στη Χίο, όπου η αντίθετη άποψη στη θέση επιχειρημάτων είχε μια υποκριτική "έγνοια" για τους φτωχούς και ένα κάλπικη "έχθρα" για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Για μας ακρογωνιαίος λίθος και αδιαπραγμάτευτη αρχή σε θέματα δόμησης – περιβάλλοντος είναι ότι η φύση, τα δέντρα, τα βουνά, οι θάλασσες και ο αέρας δεν είναι αναλώσιμα είδη, δεν είναι ιδιοκτησία μόνο της παρούσας γενιάς. Έχουμε χρέος να τα παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας, αν είναι δυνατόν, όπως τα παραλάβαμε, όχι χειρότερα.

                                                      
Μυτιλήνη 27/9/2012
Από το γραφείο τύπου
της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Με την ακολουθούμενη μνημονιακή πολιτική είναι δεδομένη πλέον η υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας από τα δύο υπεύθυνα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών  (συνολικά για τα έτη 2011 και 2012 έχουν λάβει κάτω από το 40% της προβλεπόμενης  χρηματοδότησής τους ).
Η υποχρηματοδότηση αυτή έχει δημιουργήσει φόβους για ακόμη και διακοπή της λειτουργίας αυτών των Κέντρων και παροχής των υπηρεσιών τους, απόλυτα χρήσιμων για τις τοπικές μας κοινωνίες.
Αυτό ισχύει και στη περίπτωση των 4 Κέντρων του Βορείου Αιγαίου (Λέσβου, Λήμνου, Χίου, Σάμου), των οποίων  η Περιφέρεια Βορείου είναι ένας από τους κυριότερους εταίρους.
Τη τραγική αυτή κατάσταση εξέθεσαν με υπόμνημά τους οι Πρόεδροι των 4 Κέντρων   και από κοινού αιτήθηκαν στο Περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου που συνεδρίασε στην Χίο την 25/9/12 τα εξής:

        1.    Να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε κάθε ενέργεια και θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό τρόπο προκειμένου να μην κλείσουν τα Κέντρα Πρόληψης Βορείου Αιγαίου.
        2.    Ότι θα προχωρήσει σε έγγραφες και άλλου είδους πιέσεις προς το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ, προκειμένου να καταβάλλουν τα ποσά που έχουν δεσμευτεί με την προγραμματική σύμβαση.
        3.    Ότι θα καταβάλλει άμεσα τις εισφορές της Περιφέρειας προς όλα ανεξαιρέτως τα Κέντρα Πρόληψης  Βορείου Αιγαίου για το 2012, δίνοντας μιαν ανάσα σε διοικήσεις και εργαζόμενους.

Ως παράταξη υποστηρίξαμε θερμά τα παραπάνω πέρα για πέρα δίκαια αιτήματα που φυσικά δεν έχουν κανένα συντεχνιακό χαρακτήρα, αλλά ανταποκρίνονται σε διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας μας.
Βέβαια για το θέμα της άμεσης καταβολής των εισφορών, υπάρχει το πρόβλημα της τραγικής υστέρησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και  για την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε σημείο που να μην είναι πρόσφορα αυτή τη στιγμή ποσά, τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν στα Κέντρα.
Τα Μνημόνια έχουν αφαιρέσει κάθε ελπίδα στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να παίξουν τον ρόλο τους σε αυτοδιοικούμενες δομές  Κοινωνικής Πολιτικής στις οποίες συμμετέχουν, δομές που παρέχουν χρήσιμες υπηρεσίες ψυχικής υγείας στους πολίτες του Βορείου Αιγαίου.
Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε το συντομότερο δυνατόν να καταβάλει τις εισφορές της αλλά και να πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο ή την υπολειτουργία αυτών των δομών.
Η παράταξή μας θα παρακολουθεί το πρόβλημα και θα ελέγξει την υλοποίηση των υποσχέσεων που δόθηκαν από το περιφερειακό συμβούλιο, τον Περιφερειάρχη και τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες.

                                                      
Μυτιλήνη 27/9/2012
Από το γραφείο τύπου
της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου της 25/9/2012 στη Χίο και κατά τη συζήτηση του 6ου  θέματος (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ Π.Σ. ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Π.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ) ο επικεφαλής της παράταξης "Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό" Βασίλης Τεντόμας είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
"Η εκτός σχεδίου δόμηση είναι στην Ελλάδα μια ευρωπαϊκή, τουλάχιστον, πρωτοτυπία.
Το αλαλούμ των χρήσεων (δίπλα σε ένα ξενοδοχείο μπορεί να κτιστεί μια βιοτεχνία και παραδίπλα ένα ποιμνιοστάσιο) είναι μια συνηθισμένη κατάσταση.
Οι χωροθετήσεις χρήσεων και οι πολεοδομήσεις είναι ελάχιστες και κινούνται με ρυθμό χελώνας ως προς την ολοκλήρωση και εφαρμογή τους. Θυμίσω ότι ακόμη δεν υπογράφτηκε η πολεοδόμηση της Βαρειάς Μυτιλήνης, που άρχιζε να μελετάται προ 20ετίας και πλέον.
Οι ιδιωτικές πολεοδομήσεις σε χωράφια και η ανεξέλεγκτη δόμηση ήταν κάτι το συνηθισμένο μέχρι πριν λίγα χρόνια.
Όσο για τη προστασία των περιοχών NATURA ας μη μιλάμε καλύτερα. Όχι μόνο δεν προχωρούν οι διαχειριστικές μελέτες, όχι μόνο δεν θεσμοθετούνται οι φορείς διαχείρισης και προστασίας τους, αλλά αντίθετα, η κυβέρνηση ήδη προχωρεί στη  κατάργηση (μέσω συγχωνεύσεων) των ελάχιστων φορέων διαχείρισης που μέχρι τώρα υπήρχαν, στο όνομα βέβαια της εξοικονόμησης πόρων.
Την ίδια στιγμή η πολιτεία, ενώ πολεοδομικά θεωρεί τις εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες σαν  αγροτικές, με μειωμένη ως εκ τούτου δόμηση, φορολογικά τις θεωρεί οικόπεδα, ορίζοντας υψηλές αντικειμενικές αξίες. Γιαυτό και δικαιολογημένα ο κόσμος αποκαλεί και θεωρεί "οικόπεδο" κάθε λιοχώραφο ή βοσκότοπο.
Η απαγόρευση της σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας σε εκτός σχεδίου περιοχές και η υποχρέωση προσώπου 25 μ. σε κοινόχρηστο χώρο, στη περίπτωση κατάτμησης μεγάλων αγροτικών εκτάσεων σε αγροτεμάχια των 4 στρεμ. προκειμένου αυτά να είναι άρτια και οικοδομήσιμα, διόρθωσε κάπως τη κατάσταση.
Το σχέδιο ΠΔ, που σήμερα συζητούμε, είναι στην ίδια κατεύθυνση με τα προηγούμενα, δηλ. προς τη σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.
Και ας μη παραπληροφορούμε - καταστροφολογούμε. Μετά την υπογραφή του εν λόγω ΠΔ θα παραμένουν άρτια και οικοδομήσιμα όλα τα αγροτεμάχια των 4 στρεμ. που ήταν και πριν άρτια και οικοδομήσιμα, καθώς και τα "εντός ζώνης" των 2 στρεμ. που ήταν και πριν άρτια οικοδομήσιμα.
Όσο για τη κατάργηση των παρεκκλίσεων στη περίπτωση μικρότερων αγροτεμαχίων των 750 - 2.000 μ2 με πρόσωπο σε κύρια οδό, δεν είναι κάτι καινούργιο. Εδώ και πολλά χρόνια έχει ακουστεί ότι θα συμβεί και όποιος ήθελε να προλάβει να κτίσει, για να μη "χαλαστεί" η ιδιοκτησία του, είχε όλο το χρόνο να το κάνει. Ίσως θα ξέρετε ότι εκκρεμεί στο ΣτΕ προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων της Λέσβου για κατάργηση των παραπάνω παρεκκλίσεων στο ΓΠΣ Μυτιλήνης.
Και επειδή αρκετοί εδώ μέσα επικαλούνται τους "κακόμοιρους" μικροϊδιοκτήτες που δήθεν θα χάσουν τις ιδιοκτησίες τους ("πασπαλίζοντας" τη σχετική επιχειρηματολογία με ψευδεπίγραφες κορώνες κατά των "μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων"), τους λέμε ότι δεν τους είδαμε να δείχνουν την ίδια ευαισθησία όταν με τις μνημονιακές πολιτικές οδηγούνται στην εξαθλίωση εκατομμύρια συμπολίτες μας, μικροϊδιοκτήτες, ακτήμονες και άστεγοι.
Όπως πάλι, ενώ σήμερα καλούν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να δείξει δημοκρατική ευαισθησία και να μην υπογράψει ένα ΠΔ, που δεν έχει προκύψει από διαβούλευση (και όντως -και κακώς- έτσι είναι), δεν τους είδαμε να δείχνουν την ίδια δημοκρατική ευαισθησία όταν σε καθημερινή σχεδόν βάση ο κ. Παπούλιας υπογράφει ΠΔ και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που παρακάμπτουν τη βουλή και στην ουσία καταργούνε τον κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα.
Ακούγοντας σήμερα εδώ όλους τους εισηγητές του θέματος (υπηρεσιακούς παράγοντες και αντιπεριφερειάρχες) σκέφτηκα τους στίχους ενός τραγουδιού του Θωμά Μπακαλάκου "ΠΟΙΟΣ ΑΠ´ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ, ΠΟΙΟΣ;" και θλίβομαι ειλικρινά.
Μπορεί ο κ. Σηφουνάκης να είναι ο δημιουργός πολλών πρόχειρων αλλά και λαθεμένων νομοθετημάτων, μπορεί να επέβαλε με αντιδημοκρατικό και αδιαφανή τρόπο ρυθμίσεις που θίγουν χωρίς λόγο τους μηχανικούς και ταλαιπωρούν τους ιδιοκτήτες. Από κει και πέρα όμως δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στη διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης στην εκτός σχεδίου δόμηση, στο όνομα της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας.
Ούτε ακόμη η επίκληση της καθυστέρησης ολοκλήρωσης των ΣΧΟΟΑΠ, των πολεοδομήσεων κλπ μπορούν να είναι δικαιολογίες για να επιβραδυνθεί περαιτέρω η διαδικασία εξασφάλισης περιβαλλοντικής ποιότητας και αειφορίας στα ελληνικά νησιά.  Εξάλλου, σε μια ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική, είναι ακριβώς αυτή η διαφύλαξη των πόρων που μπορεί μεσοπρόθεσμα να εξασφαλίσει την ελκυστικότητα των νησιών από τη σκοπιά μιας από τις πιο βασικές τους οικονομικές δραστηριότητες, του τουρισμού.
Αντί λοιπόν να εξαντλούμε την αγωνιστικότητά μας σε ικανοποίηση δήθεν "φιλολαϊκών" αλλά στην ουσία μακροπρόθεσμα αντιαναπτυξιακών και αντιπεριβαλλοντικών αιτημάτων, ας πιέσουμε για την επίσπευση των ΣΧΟΟΑΠ και των πολεοδομήσεων, οπότε τότε θα λυθεί και το όντως έντονο πρόβλημα έλλειψης οικοδομήσιμης γης.
Τελειώνοντας ανακεφαλαιώνουμε τη θέση της παράταξής μας:
Διαφωνούμε ριζικά με προτάσεις, σαν κι αυτές της ΠΕ Σάμου, που μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω (επαναφορά της κάθετης ιδιοκτησίας, κατάτμηση αγροτεμαχίων χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστες εκτάσεις κλπ).
Ταυτόχρονα διαφωνούμε με τον αδιαφανή και αντιδημοκρατικό τρόπο προώθησης του εν λόγω ΠΔ.
Συμφωνούμε όμως με τη βασική φιλοσοφία του, που οδηγεί στη σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, που είναι και πάγια θέση μας.
Και ως εκ τούτου δεν συμφωνούμε με την απόσυρσή του, αλλά με τη βελτίωσή του σε επί μέρους σημεία, όπως είναι διάφορες δεσμευτικές και ισοπεδωτικές για όλο το Αιγαίο διατάξεις, που έχουν να κάνουν με τους όγκους και τη μορφολογία των κτιρίων κλπ".
                                                         
Μυτιλήνη 26/9/2012
Από το γραφείο τύπου
της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»
Μυτιλήνη  26/9/2012

   

ΘΕΜΑ: Πληροφόρηση για τη τύχη έργου σύνταξης δασικών χαρτών στα πλαίσια 
           του Γ´ ΚΠΣ Ν.Α. Χίου


Προς: κ. Κ. Γανιάρη, αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Χίου
         

Αγαπητέ κ. Αντιπεριφερειάρχη,

Με αφορμή τη συζήτηση στο π.σ. της πορείας των έργων ΕΣΠΑ της Π.Ε. Χίου και σε συνδυασμό με τη συζήτηση για τη μεγάλη φωτιά της Χίου, όπου τονίστηκε η ανάγκη σύνταξης δασολογίου στο νησί της Χίου, ανάτρεξα, μεταξύ των άλλων, στον πίνακα έργων του Γ´ ΚΠΣ της πρώην Ν.Α. Χίου, τον οποίο και σας επισυνάπτω.
Στον πίνακα αυτόν και στη τελευταία σελίδα (19) αναφέρεται σαν προτελευταίο έργο η "Οριοθέτηση δασών και δασικών εκτάσεων", προϋπολογισμού 8.300.000 , με ποσό χωροθέτησης (απορρόφησης ;) 156.250 , στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Κοινωνία της πληροφορικής" και με φορέα υλοποίησης την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ.
Θα σας παρακαλούσα λοιπόν, ανατρέχοντας στα αρχεία της πρωήν Ν.Α. Χίου, να με πληροφορήσετε:
1.      Πού διατέθηκαν τα 156.250 και ποιά τα συγκεκριμένα αποτελέσματα από τη διάθεση αυτής της δαπάνης και
2.      Ποιοί ήσαν οι λόγοι που το συγκεκριμένο έργο δεν ολοκληρώθηκε.


Με τιμή και εκτίμηση
Βασίλης Τεντόμας
Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τοποθέτηση Αλ. Γαϊτάνου, υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Χίου, εκπρόσωπου της περιφερειακής παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου 25/09/2012.
Χίος: Το νησί των ημιτελών έργων
Μόνο η απαρίθμηση των ημιτελών έργων θα εξαντλούσε το χρόνο που έχω στη διάθεσή μου χωρίς να μπορέσω να αναπτύξω περαιτέρω το θέμα. Ο τίτλος « Χίος το νησί των ημιτελών έργων» αποδίδει πλήρως την εικόνα ενός τόπου, έμπλεου ανολοκλήρωτων έργων, ανίκανου να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πολιτών του, ικανού όμως να προκαλέσει την αισθητική τους και να σκανδαλίσει τη νοημοσύνη τους για τη διασπάθιση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ χωρίς απολύτως κανενός ουσιαστικού αποτελέσματος.   Καταρχήν το θέμα που συζητάμε σήμερα ως προς τη διατύπωση του και μόνο θεωρούμε ότι δεν αντιστοιχεί στη σοβαρότητα  του προβλήματος και των διαστάσεων που η τοπική κοινωνία ζει και αντιλαμβάνεται.
Έχουμε την εκτίμηση ως Παράταξη ότι η αποσπασματικότητα της προσέγγισης -υπό την έννοια της ενημέρωσης  για λίγα  έργα- λειτουργεί εκτονωτικά ως προς  τις ευθύνες που υπάρχουν και τις ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν.
Η συγκεκριμένη συζήτηση όπως οργανώθηκε εξετάζει το έλασσον και παρακάμπτει το μείζον. Τα δικαιολογημένα ερωτήματα που απασχολούν την κοινωνία έχουν σχέση με την αναζήτηση   διοικητικών και ποινικών ευθυνών όσων σχεδίασαν, μελέτησαν και παρακολούθησαν τα έργα. Η κοινωνία ζητάει να εξηγηθεί η  σκοπιμότητα τους και να απαντηθεί κατά πόσο τα έργα αυτά εντάσσονται σε κάποιο ευρύτερο σχεδιασμό. Να αιτιολογηθούν  οι υπέρογκες υπερβάσεις στους προϋπολογισμούς τους και γιατί αυτές δεν προϋπολογίστηκαν. Να εξηγηθούν οι αδικαιολόγητα μεγάλες καθυστερήσεις.
Κυρίως όμως να εξηγηθεί γιατί ειδικά στη Χίο δεκάδες έργα, αρδευτικά – υδρευτικά, οδοποιίας, λιμενικά, υποδομών εκπαίδευσης,  υγείας, πολιτισμού και τουρισμού στοιχειώνουν.  Ο Ανάβατος καταρρέει παρά το γεγονός ότι διασπαθίστηκαν εκατομμύρια ευρώ. Το Σαραπιό από ότι μας είπατε δεν υφίσταται πλέον σαν έργο όταν ήδη έχουν πεταχτεί εκατομμύρια ευρώ.      
Ίσως η απάντηση σε όλα αυτά να είναι εξαιρετικά απλή και οι ευθύνες πολύ μεγάλες. Το τοπικό πολιτικό προσωπικό και οι διαχειριστές του πακτωλού των χρημάτων  δεν ενδιαφέρθηκαν  για το μέλλον του τόπου. Οι χρηματοδοτήσεις ενδιέφεραν μόνο για να συντηρείται και να αναπτύσσεται το εργολαβικό κεφάλαιο να ικανοποιούνται οι πελατειακές δεσμεύσεις και να αναπαράγεται η εκλογική πελατεία.
Γνωρίζουμε ότι  στη Χίο τις δύο τελευταίες δεκαετίες αναπτύχθηκε η στρεβλή τακτική απορρόφησης κοινοτικών χρηματοδοτήσεων στο όνομα της ανάπτυξης. Η επίκληση της αφηρημένης και θολής εννοιολόγησης της ανάπτυξης σήμανε για τη Χίο έργα για τα έργα, χωματουργικά και μπετόν. Εντός μόνο του Γ’ ΚΠΣ  γύρω στα 310 εκ. ευρώ ήρθαν στη Χίο με εξαιρετικά φτωχό απολογισμό ως προς την σκοπιμότητα και το αποτέλεσμα των επενδύσεων αυτών. Η ίδια αντίληψη δυστυχώς συνεχίζει να υπάρχει και σήμερα με ανάλογης έμπνευσης και στόχευσης έργα όπως για παράδειγμα το νέο λιμάνι στο Κοντάρι στις εκβολές του χειμάρρου Κοκαλά λίγα μόλις μέτρα από το αεροδρόμιο Χίου . 
Επιπλέον σε όλα τα προηγούμενα έχουμε και δεκάδες άλλα έργα  τα οποία  ολοκληρώθηκαν αλλά  χωρίς να προσφέρουν πολλαπλασιαστικά στην τοπική οικονομία (μόνιμες θέσεις εργασίας, διάχυση ωφέλειας σε άλλους κλάδους της οικονομίας κ.α) και χωρίς αυτά να εντάσσονται σε ολοκληρωμένη αντίληψη ή  σχέδιο διαχείρισης για τον τόπο.
Η Χίος από τις αρχές τις δεκαετίας του ενενήντα έχει μετατραπεί από άκρη σε άκρη σε νεκροταφείο χρηματοδοτήσεων και χαμένων ευκαιριών με  χρήματα τα οποία μοιράστηκαν  αφειδώς σε εργολαβικά και πελατειακά συμφέροντα. Κάθε κατάσταση κρίσης ήταν μεγάλη ευκαιρία για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος χωρίς βέβαια αποτέλεσμα. Τρανταχτό παράδειγμα η υπόθεση του υδραργύρου στις αρχές τις δεκαετίας του ενενήντα και τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που  ξοδεύτηκαν για φράγματα και λιμνοδεξαμενές.
Η κληρονομιά της κακοδιαχείρισης πέρα από τη σπατάλη χρηματοδοτήσεων προκάλεσε επιπλέον ζημιά στο ίδιο το νησί ξοδεύοντας επιπόλαια φυσικούς πόρους  ενώ  είναι βέβαιο ότι θα δεσμεύσει πόρους  για την ολοκλήρωση τους και για την περίοδο 2014-2020.
Εμείς ως Παράταξη το επόμενο διάστημα θα μελετήσουμε συγκεκριμένα ένα προς ένα τα μεγάλα έργα του νησιού όχι μόνο για να αποδοθούν ευθύνες, διότι ναι, κάποιοι επιτέλους   πρέπει να πάνε στον εισαγγελέα, αλλά κυρίως διότι, δεν μπορούν τα έργα αυτά να παραμένουν σε αυτή την ημιτελή κατάσταση. Επιπλέον -και εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή  σε ότι αφορά το μέλλον- δεν μας βρίσκει σύμφωνους στο όνομα της ολοκλήρωσης τους να δεσμεύουμε περαιτέρω τους ήδη περιορισμένους πόρους για έργα που ποτέ δεν πρόκειται να καταστούν λειτουργικά. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτά αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και ως προς την ίδια την (αμφίβολη) σκοπιμότητα για την οποία χρηματοδοτήθηκαν.
                                                          
Χίος 25/9/2012
Από το γραφείο τύπου
της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»