Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Δήλωση του περιφερειακού συμβούλου Βορ. Αιγαίου Βασίλη Τεντόμα
μετά την επίσκεψή του στα "καμμένα" της Χιου.

Επισκεφθήκαμε σήμερα τις περιοχές που αφανίστηκαν από τη φωτιά. Μιλήσαμε με τους κατοίκους των χωριών που πλήγηκαν. Συζητήσαμε με τους πυροσβέστες, με τους εθελοντές δασοπυροσβέστες και με τους φαντάρους, που έδιναν εδώ τέσσερις μέρες σκληρή μάχη με τις φλόγες, κατάκοποι, άϋπνοι, πεινασμένοι, δειψασμένοι.
Το θέαμα των καμμένων δέντρων (πεύκων,μαστιχόδεντρων, ελιών)  και των κατάμαυρων βουνοπλαγιών είναι θλιβερό, είναι αποκρουστικό.
Η αγανάκτηση και η απόγνωση των κατοίκων, κυρίως των μαστιχοπαραγωγών, που είδαν να χάνεται το βιός τους σε μια νύχτα, αλλά και των μελισσοκόμων και των κτηνοτρόφων, είναι απόλυτα δικαιολογημένη.
Οι πυρκαγιές στη Χίο έχουν τους φυσικούς αυτουργούς, έχουν και τους ηθικούς αυτουργούς.
Οι πρώτοι θα πρέπει να αναζητηθούν στη βάση των πραγματικών δεδομένων και των αντικειμενικών ευρημάτων, μακριά από τη λογική του κυνηγιού μαγισσών, λογική που θα αποσκοπούσε ίσως στην ελαχιστοποίηση της ευθύνης των δεύτερων.
Σε αυτούς τους δεύτερους, τους ηθικούς αυτουργούς κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει η διαχρονική κρατική πολιτική, που μόνο στα λόγια προστατεύει τον δασικό και γενικότερα τον φυσικό  πλούτο της χώρας, ενω στη πράξη ενεργεί αντίθετα και συστηματικά για την εξυπηρέτηση των μεγάλων (ή και μικρών) ιδιωτικών συμφερόντων που επιβουλεύονται και κερδίζουν από αυτή τη κρατική πολιτική.
Επισκεφθήκαμε και μιλήσαμε με τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη Χίιου καθώς και με τον δήμαρχο Χίου.
Η εικόνα στα "καμμένα", οι συζητήσεις με τον απλό κόσμο αλλά και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι περιγραφές των όσων διαδραματίστηκαν στη "πρώτη" γραμμή αλλά και στα "μετόπισθεν" μας έκαναν να σχηματίσουμε την άποψη ότι αυτές τις τέσσερις μέρες η Χίος ήταν μια "ακυβέρνητη πολιτεία".
Παντελής έλλειψη συντονισμού μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων.
Απουσία στοιχειώδους προετοιμασίας και ετοιμότητας προσωπικού -τεχνικών μέσων - υποδομών.
Λάθη στην εκτίμηση της πορείας του πύρινου μετώπου καθώς στον τρόπο αντιμετώπισής του από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που -όπως μας είπαν- είχε το γενικό πρόσταγμα.
Και όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, η μετάθεση των ευθυνών από τον ένα υπηρεσιακό παράγοντα στον άλλον και από όλους μαζί στον "θεό-διάβολο" άνεμο.
Όποια και να είναι η αιτία που προκάλεσε τη πυρκαγιά, είναι σαφές ότι ο τρόπος που εμφανίστηκε και εξελίχθηκε η φωτιά οδηγεί στο συμπέρασμα, που είναι στα χείλη όλων των Χιωτών, ότι η έκταση και το μέγεθος των ζημιών θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερα, αν...
Αν δούλευε στοιχειωδώς η κρατική μηχανή, αν ο "Καλλικράτης" δεν είχε διαλύσει κάθε πρωτοβουλία και δράση σε επίπεδο χωριού, αν η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν πραγματικά αυτοδιοίκηση.
Τώρα πλεόν που έγινε το κακό, ανεξάρτητα από τον καταλογισμό των όποιων ευθυνών, είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση επούλωση των "πληγών", η χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις πλήρης αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών και εκτέλεση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων.
Σε ό,τι μας αφορά σαν περιφερειακή παράταξη στο Βόρειο Αιγαίο, θεωρούμε ότι η ευθύνη της περιφερειακής αρχής επικεντρώνεται στον ρουτινιάρικο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το θέμα της δασικής προστασίας, αλλά κυρίως ότι δέχεται αδιαμαρτύρητα τις όποιες κρατικές περικοπές σε προσωπικό, σε τεχνικά και οικονομικά μέσα, που "εκ του ασφαλούς" υπονομεύουν μια κατά το δυνατόν ικανοποιητική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, όπως αυτή που συνέβει τώρα εδώ.     
Η περιφέρεια Βορ. Αιγαίου και ο κ. Γιακαλής προσωπικά ποτέ δεν έθεσε ανοιχτά και κατηγορηματικά τη πολιτεία προ των ευθυνών της για τη συνεχή αποψίλωση του κρατικού μηχανισμού  σε προσωπικό και διατειθέμενους πόρους, που έχουν σχέση με τη παροχή ικανοποιητικών παροχών προς τους πολίτες, είτε αυτό αφορά στην υγεία, είτε στη παιδεία, είτε στη κοινωνική πολιτική, είτε -εν προκειμένω- στη προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.
Το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές, ο κ. Γιακαλής δεν διεκδικεί όσα δικαιούμαστε σαν περιφέρεια. Διαχειρίζεται τη μιζέρια που του "προσφέρει" η κεντρική εξουσία.
Και να τα αποτελέσματα!

Υ.Γ.
Στην επόμενη συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου (κατά πάσα πιθανότητα) θα συζητηθεί το θέμα των Α/Γ και της γνωμοδότησης για τη ΜΠΕ της επένδυσης iberdrola-Ρόκα.
Το θέμα αυτό καλούμαστε όλοι, και πρώτη και κύρια η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου, να το αντιμετωπίσουμε πλέον σε μία τελείως άλλη βάση, μετά τη μεγάλη φυσική καταστροφή στο ένα από τα τρία νησια της περιφέρειας, όπου με την παραπάνω επένδυση προβλέπεται να κατασκευαστούν αιολικά πάρκα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει επιτακτική ανάγκη και προτεραιότητα για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου και συνολικού προγράμματος ανόρθωσης της τοπικής οικονομίας, στα πλαίσια του οποίου μπορεί να εξεταστεί και η δυνατότητα και το μέγεθος επενδύσεων και έργων ΑΠΕ.
Προτεραιότητα πλεον τώρα έχει η διασφάλιση του φυσικού περιβάλλοντος, που πλήγηκε βαριά αυτές τις ημέρες, και όχι η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων που θα το υπονομεύσουν ακόμη περισσότερο.
Μας προβληματίζει σοβαρά το γεγονός της δυνατότητας (και με τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας) για τοποθέτηση Α/Γ σε αναδασωτέες εκτάσεις, που δεν εχουν στο μεταξύ αναδασωθεί, όταν βλέπουμε ότι τα νησιά μας έχουν μπει στο μάτι μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων για αξιοποίηση του σημαντικού αιολικού δυναμικού που αυτά διαθέτουν.
Και αυτός ο προβληματισμός θα πρέπει να μπει και στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί το θέμα της Iberdrola-Ρόκα, μαζί με όλες τις άλλες, πολλές και τεκμηριωμένες ενστάσεις κατά της επένδυσης, που έχουν εκφράσει πρωτοβουλίες πολιτών, σύλλογοι και φορείς καθώς και ο δήμος Λήμνου (ο μόνος από τους τρεις ΟΤΑ που το θέμα αφορά, που έχει πάρει μέχρι τώρα συγκεκριμένη και αρνητική θέση για τη συγκεκριμένη επένδυση).
Σε αυτή τη συνεδρίαση αναγκαστικά θα τεθεί και το θέμα των πυρκαγιών στη Χίο. Σαν παράταξη θα θέσουμε με επιτακτικό τρόπο αφενός μεν τους τρόπους  αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών, που αυτές είχαν για τον αγροτικό κόσμο του νησιού και αφ´ ετέρου τη χάραξη στρατηγικής για την άμεση αλλά και τη μακροπρόθεσμη και υπεύθυνη πολιτική προστασίας του δασικού μας πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος, που με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να είναι οι "παράπλευρες" (αλλά καθόλου ευκαταφρόνητες) απώλειες των μνημονιακών πολιτικών.


Χίος 21/8/2012
Από το Γραφείο Τύπου
της περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου