Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012



Μυτιλήνη  24/12/2012

 ΘΕΜΑ:   Ενημέρωση - Μέτρα προώθησης ενεργειών για την αντιμετώπιση
                των καταστροφικών συνεπειών της πυρκαγιάς στη Χίο.


Προς: κ. Σταύρο Δημηρούδη, πρόεδρο περιφερειακού συμβουλίου.
         
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε πρόσφατα (19/12/2012) μέσω δελτίου τύπου του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή την είδηση ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δεν υπόβαλε αίτηση προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η Χίος από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για τις ζημιές που έχει υποστεί από τη καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου.
Μάθαμε κατόπιν ότι αιτιολογία από πλευράς υπουργείου για αυτή την απαράδεκτη ενέργεια ήταν ότι η αίτηση δεν θα γινόταν δεκτή λόγω μη εκπλήρωσης των απαραίτητων προϋποθέσεων επιλεξιμότητας.

·        Το γεγονός ότι το υπουργείο στην ουσία "κρέμασε" τον χιώτικο λαό μη θεωρώντας (κακώς) ότι η καταστρεπτική πυρκαγιά της Χίου εντάσσεται στη κατηγορία των "εξαιρετικών φυσικών καταστροφών" του άρθρου 2.2. του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης,
·        το γεγονός ότι στη συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου της 31/10/2012, δηλ. 4 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας των 10 εβδομάδων για την υποβολή του σχετικού φακέλου από το υπουργείο στην Ε.Ε. και μάλιστα κατά τη συζήτηση εντός ημερήσιας διάταξης ακριβώς του θέματος "Ενημέρωση και προγραμματισμός ενεργειών για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της πυρκαγιάς στο νησί της Χίου" δεν έγινε καμία νύξη για το πρόβλημα ούτε τότε αλλά ούτε και στις πρόσφατες συνεδριάσεις του περιφ. συμβουλίου 17 & 18 Δεκ. 2012,
·        το γεγονός ότι το Συντονιστικό Όργανο, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νήσων Αιγαίου και του Δήμου Χίου, το οποίο δημιουργήθηκε για να συντονίζει και να παρακολουθεί τις ενέργειες και δράσεις αντιμετώπισης των συνεπειών της πυρκαγιάς, συνεδρίασε μόνο μία φορά (αρχικά) και έκτοτε αγνοείται η τύχη του
·        και το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον (και λόγω όλων των παραπάνω) σοβαρά ερωτηματικά για τη πορεία και τη τύχη όλων όσων έχουν αναγγελθεί και (υποτίθεται) δρομολογηθεί για το εν λόγω πρόβλημα,

καθιστούν επιτακτική και αναγκαία την εισαγωγή του θέματος στη πρώτη μετά τις δημαιρεσίες του Ιανουαρίου συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου όπου να δοθούν απαντήσεις και εξηγήσεις σε μια σειρά ερωτήματα, όπως:

·        Γιατί η Χίος μέχρι και σήμερα δεν έχει κηρυχτεί πυρόπληκτη;
·        Γιατί δεν έχει συνταχθεί ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν;
·        Που βρίσκονται οι αποζημιώσεις για τις ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, όταν είναι γνωστή η τραγική κατάσταση που βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι και οι αγρότες των πληγεισών περιοχών του νησιού;
·        Αυτή τη περίοδο η Διαχειριστική Αρχή φτιάχνει τον προγραμματισμό για το ΕΣΠΑ 2 και παράλληλα η Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής (πρέπει να) ετοιμάζει επιχειρησιακό για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων. Υπάρχει συντονισμός μεταξύ τους;
·        Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την υποβολή προτάσεων αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων, που έχει ανακοινωθεί από τον κ. Κ. Μουσουρούλη στις 2/10/2012, έχει καταλήξει κάπου;
·        Τι γίνεται με τη χρηματοδότηση των απόλυτα απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και διάβρωσης του εδάφους,  ώστε να προστατευθούν τα χωριά της Νότιας Χίου (με εξαίρεση την υπολεκάνη του ποταμοχείμαρου Παρθένη);
·        Υπήρξε διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκπόνηση μελετών και ποιά τα αποτελέσματα;
·        Και γενικά ποιά είναι η εξέλιξη και τα αποτελέσματα των όσων αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου στη Χίο στις 24/9/2012;

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Όπως αντιλαμβάνεστε στα παραπάνω ερωτήματα θα πρέπει να τοποθετηθούν και να απαντήσουν στον χιώτικο λαό "ενώπιος-ενωπίω" όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Κυβέρνηση, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου και Δήμος Χίου).
Και ως εκ τούτου ζητούμε η προτεινόμενη συνεδρίαση να γίνει στη Χίο με την απαραίτητη συμμετοχή του υπουργού κ. Μουσουρούλη, του δήμαρχου κ. Λαμπρινούδη και εκπροσώπων των άλλων εμπλεκόμενων φορέων (π.χ. Δασικής Υπηρεσίας,) ώστε να ακολουθήσει μια ολοκληρωμένη και υπεύθυνη συζήτηση, που να έχει σαν αποτέλεσμα την ουσιαστική -επί τέλους- προώθηση έργων και δράσεων, στη θέση των πληθωριστικών λόγων και υποσχέσεων.

Με τιμή και εκτίμηση
Βασίλης Τεντόμας
Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»


Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μου, του προέδρου του π.σ. κ. Σταύρου Δημηρούδη και του Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Κώστα Γανιάρη, διευκρινίστηκε ότι στη συνεδρίαση του π.σ. της 18/12/2012, ο κ.Γανιάρης ανακοίνωσε στο σώμα τη πληροφορία από το ΥΠΑΝ ότι ο φάκελος της φωτιάς της Χίου δεν προωθήθηκε στο Ταμείο Αλληλεγγυής λόγω μη πληρότητας των απαιτούμενων ποσοτικών προϋποθέσεων των ζημιών.
Προφανώς εκείνη την ώρα θα ήμουν εκτός αιθούσης λόγω κάποιας τηλεφωνικής συνομιλίας.
Ως εκ τούτου τα αναγραφόμενα στο σημερινό δελτίο τύπου της παράταξής μας, ότι δεν έγινε νύξη για το θέμα στις πρόσφατες συνεδριάσεις του π.σ. 17/ & 18/12 δεν ισχύουν
Ισχύουν όμως όλα τα υπόλοιπα, όπως και το ερώτηματικό γιατί δεν γνώριζε η περιφέρεια για τη μη προώθηση του φακέλου στη συνεδρίαση της 31/10/2012, 4 ημέρες δηλαδή μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας.
Και σαφώς ισχύει η απαίτησή μας σύντομα να γίνει συνεδρίαση του π.σ. στη Χίο, όπου να συζητηθεί το θέμα ξανά στο σύνολό του.



Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Σχετικά με το παραπάνω θέμα ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Βασίλης Τεντόμας δήλωσε:

“Χτες στο περιφερειακό συμβούλιο, στη «κορυφαία», όπως ειπώθηκε από περ. σύμβουλο της πλειοψηφίας διαδικασία του «κυρίαρχου» σώματος που ορίζει τις τύχες της περιφέρειάς μας, ψηφίστηκε από τη πλειοψηφία ένας πλήρως ανυπόληπτος προϋπολογισμός.
Ένας προϋπολογισμός καθ΄ υπαγόρευση και στη βάση των μέτρων του «Μεσοπρόθεσμου» που ψήφισε πρόσφατα η τρικομματική πλειοψηφία της βουλής. Ένας προϋπολογισμός απεικόνιση της μιζέριας που μας έχουν επιβάλλει εσωτερική και εξωτερική τρόικα.
Κανείς από τους περιφ. συμβούλους που τον ψήφισαν δεν τον υπερασπίστηκε. Και το μόνο γελοίο επιχείρημα που επιστρατεύθηκε ήταν η αναγκαιότητα να εγκριθεί για να …. δοθούν τα επιδόματα στους νεφροπαθείς.
Το 2013 θα είναι και αυτό ένας δύσκολος χρόνος για τη περιφέρεια και τους συμπολίτες μας.
Μόνο με τους μαζικούς αγώνες και την αλληλεγγύη, που πρέπει να αναπτύξουμε προς κάθε αναξιοπαθούντα συνάνθρωπό μας, θα σταματήσει αυτή η κατηφόρα.
Η περιφερειακή μας αρχή έχει πλέον συμβιβαστεί με αυτή τη κατάσταση οριστικά”.

Μυτιλήνη 18/12/2012
Από το γραφείο τύπου
της περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ "ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗ" ΧΙΟ ΚΑΙ "ΘΕΟΜΗΝΙΟΠΛΗΚΤΗ" ΛΕΣΒΟ

Σήμερα, στη συζήτηση-ενημέρωση του περιφερειακού συμβουλίου για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις στη Λέσβο, πληροφορηθήκαμε από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Βερβέρη ότι στο αίτημα για να κηρυχθεί το νησί σε "'εκτακτη ανάγκη", λόγω ασυνεννοησίας δήμου Λέσβου και περιφέρειας υποβλήθηκαν στις αρμόδιες κρατικές αρχές δύο ξεχωριστά και ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ περιεχομένου αιτήματα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αξιοπιστία που "εκπέμπουμε" και κυρίως για ό,τι σημαίνει ως προς τη τύχη της προσπάθειας που θα ακολουθήσει για τη κήρυξη του νησιού σαν θεομηνιόπληκτου.
Σε αυτό ηλθε "καπάκι" η απάντηση του  επιτρόπου της ΕΕ Γιοχάνες Χαν,  ότι, «Οι αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός δέκα εβδομάδων από την ημερομηνία καταγραφής της πρώτης ζημιάς. Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο με δική της πρωτοβουλία. Αν οι πυρκαγιές στη Χίο ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου, η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης πρέπει να είναι η 27η Οκτωβρίου. Η Επιτροπή δεν έχει λάβει αίτηση από την Ελλάδα σχετικά με τις πυρκαγιές στη Χίο. Ωστόσο, η παράταση της προθεσμίας δεν είναι δυνατή»!!!

Κάθε σχόλιο περιττεύει.
Μόνο η διαπίστωση ότι είμαστε σε καλά χέρια, σε όποια εξουσία (κεντρική ή τοπική) και να αναφερθούμε.

Μυτιλήνη 18/12/2012
Βασίλης Τεντόμας
Επικεφαλής  περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Σχετικά με το παραπάνω θέμα ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Βασίλης Τεντόμας δήλωσε:

«Χτες στο περιφερειακό συμβούλιο, που μετά από αίτημα της παράταξής μας συζητήθηκε το θέμα των 37 εργαζόμενων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που χάνουν τη δουλειά τους με βάση τη διαδικασία των «διαθεσιμοτήτων», οι εν λόγω συμπολίτες μας εισέπραξαν – αποκόμισαν μια ακόμη «διαβεβαίωση» της περιφερειακής αρχής ότι συμπαρίσταται στον πόνο τους.
  Δυστυχώς από τους σημερινούς μας τοπικούς άρχοντες δεν έχουμε τίποτα άλλο να περιμένουμε.
  Ας το πάρουμε όλοι απόφαση και ας κάνουμε τα «κουμάντα» μας. Το ίδιο ας κάνουν και οι εργαζόμενοι του «υπό προθεσμία» Πανεπιστημίου Αιγαίου.
«Ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος».

Μυτιλήνη 18/12/2012
Από το γραφείου τύπου
Επικεφαλής  περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ (10-12-2012) ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΚΑΛΛΟΝΗΣ &
ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

 Στις σημερινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κατοίκων του λεκανοπεδίου Καλλονής και των εργαζομένων του δήμου Λέσβου συμμετείχε και ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Βασ. Τεντόμας.
Κατά την επίσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αντιπροσωπείας φορέων και κατοίκων, όπου τον ρόλο εκπρόσωπου της κυβέρνησης-απόντων του υπουργού και του Γ. Γραμματέα κ. Σπιλάνη- έπαιξε ο διευθυντής υπηρεσιών κ. Μιχαλακέλλης, ο Βασ. Τεντόμας τοποθετούμενος μεταξύ των άλλων τόνισε τα εξής:
«Κύριε Μιχαλακέλλη υπάρχει εδώ ένα πρόβλημα. Εσείς σαν Λέσβιος γνωρίζετε από πρώτο χέρι τα προβλήματα που ήλθαμε να σας εκθέσουμε, όμως σαν υπηρεσιακός παράγοντας δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα άλλο από το να τα μεταφέρετε στη πολιτική ηγεσία του υπουργείου σας. Από την άλλη και ο ίδιος ο κ. Μουσουρούλης σε παρόμοια συνάντηση εδώ πρόσφατα, το μόνο που υποσχέθηκε ήταν να …. μεταφέρει τα αιτήματα στη κυβέρνηση, γιατί όπως είπε, ο ίδιος δεν συμμετείχε στη διαμόρφωση του μνημονίου.
Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν και όπως καταλαβαίνουμε όλοι μας, το θέμα δεν είναι τι κάνει η κυβέρνηση αλλά τι κάνουμε όλοι εμείς που ζούμε αυτή τη τραγική κατάσταση.
Με τα χωριά μας να ερημώνουν, τις υπηρεσίες να απογυμνώνονται με τα νέα μέτρα ή να καταργούνται και με το να δημιουργείται μια υδροκέφαλη κατάσταση στη πόλη της Μυτιλήνης.
Η αποφασισμένη κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Καλλονής είναι ένα επεισόδιο από όσα μέχρι σήμερα έχουμε ζήσει (κατάργηση των Δ.Ο.Υ. , των ειρηνοδικείων και των υποκ/των ΙΚΑ Πλωμαρίου & Μήθυμνας κλπ) και αν δεν αντιδράσουμε θα έχουν συνέχεια, ενδεχόμενα με το κλείσιμο των Κέντρων Υγείας Καλλονής και Άντισσας και άλλων υπηρεσιών και φορέων, που προσφέρουν υπηρεσίες στον ντόπιο πληθυσμό.
Αυτή η τάση ερημοποίησης της λεσβιακής υπαίθρου πολύ φοβούμαι ότι θα έχει στο άμεσο μέλλον πολλαπλασιαστικά αρνητικά αποτελέσματα με το κλείσιμο υποκ/των τραπεζών (πρώτο βήμα η απομάκρυνση του ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας από την Ερεσό) και άλλων δραστηριοτήτων  που συνδέονται με την ύπαρξη διοικητικών υπηρεσιών στις κωμοπόλεις του νησιού.
Έτσι το θέμα πλέον π.χ. του κλεισίματος της Δ.Ο.Υ. Καλλονής, για το οποίο σήμερα κατέβηκαν να διαμαρτυρηθούν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Καλλονής, δεν αφορά μόνο τους υπαλλήλους την εν λόγω υπηρεσίας, δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της Καλλονής και των γύρω χωριών, που θα χρειάζεται να κάνουν 50 και 100 χλμ. για να διεκπεραιώσουν μια απλή φορολογική τους υπόθεση.
Η σταδιακή ερήμωση της λεσβιακής υπαίθρου αφορά κάθε κάτοικο αυτού του νησιού.
Αφορά και κάθε Μυτιληνιό, που η ζωή του θα εξελιχθεί σε ένα μαρτύριο. Με προβλήματα στην εξυπηρέτηση από αδύναμες και συγκεντρωμένες στη πρωτεύουσα δημόσιες υπηρεσίες, με προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης από τη συγκέντρωση όλων των δραστηριοτήτων του νησιού σε ένα σημείο και έμμεσα από την αύξηση της ανεργίας που όλη αυτή η εξέλιξη της ερημοποίησης συνεπάγεται.
Έτσι η υποβάθμιση της κοινωνικο-οικονομικής δραστηριότητας και της ποιότητας της ζωής όλων μας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και ας μην έχει κανένας μας αυταπάτες ότι θα ξεφύγει από αυτή τη λαίλαπα».

Κατά την έξοδό του από το κτίριο του υπουργείου ο Βασ. Τεντόμας δήλωσε:

«Μόνη λύση είναι ο εδώ και τώρα λαϊκός ξεσηκωμός, για την οργάνωση του οποίου τη πρώτη ευθύνη έχουμε όλοι εμείς που θεωρούμαστε εκπρόσωποι του λεσβιακού λαού, με διαβάθμιση αυτής της ευθύνης ανάλογα με το πόστο που κατέχει ο καθένας από μας.
Οι κυβερνώντες μας έχουν πείσει πλέον ότι δεν παίρνουν από λόγια.
Καλούμε επί τέλους τη Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου και τον Δήμο Λέσβου, να αφήσουν τις βυζαντινολογίες και τις παραστάσεις στα υπουργεία και να ηγηθούν ενός μαζικού, αγωνιστικού, παλλεσβιακού μετώπου για την επιβίωση  του νησιού μας, που κινδυνεύει κυριολεκτικά από ανθρωπιστική καταστροφή.
Μόνη λύση ο ενωμένος αγώνας.
Ας ακολουθήσουμε όλοι το σύνθημα των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν σήμερα εδώ:
Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι – ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη»

                                                   
Μυτιλήνη 10/12/2012
Από το γραφείο τύπου
της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΑΣ. ΤΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (27-11-2012)
ΓΙΑ  ‘ΕΝΑ ΧΙΟΥ’

«Η πρώτη παρατήρηση που θέλω να κάνω είναι ότι, όποτε στο παρελθόν συζητούσαμε για την ΕΝΑ ΧΙΟΥ, συνδέαμε τη τύχη της με μια νέα αναπτυξιακή επιχείρηση της περιφέρειας, η οποία θα έπαιρνε τη θέση της ΕΝΑ ΧΙΟΥ, είτε σαν μετεξέλιξή της ή σαν κάτι καινούργιο και μάλιστα είχαμε συζητήσει αυτή η αναπτυξιακή να έχει έδρα τη Χίο, κάτι στο οποίο νομίζω όλοι συμφωνούμε.
Για το θέμα αυτό όμως η εισήγηση δεν αναφέρει τίποτα γι αυτό και θα πρέπει να τοποθετηθεί ο κ. περιφερειάρχης.
Σε σχέση με την ΕΝΑ ΧΙΟΥ δεν γνωρίζω βέβαια πολλά πράγματα από πρώτο χέρι, αλλά όλες οι πληροφορίες που έχω συγκλίνουν στην άποψη ότι η ΕΝΑ ΧΙΟΥ, ενώ παλαιότερα προσέφερε πολλά στο νησί και ενώ θα μπορούσε να προσφέρει πολλά περισσότερα, τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκε σε ένα παραμάγαζο του κ. Λαμπρινούδη, σε ένα εργαλείο πελατειακών σχέσεων, που το διεύθυνε με τον πιο ανεύθυνο τρόπο. Παράδειγμα η αναφερόμενη στις καταστάσεις των εκκαθαριστών οφειλή 38.000 € για τις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ, που αν αφορά στον μοναδικό μηχανικό της επιχείρησης, σημαίνει ότι είχαν να πληρωθούν εισφορές περίπου 10 ετών. Δηλαδή πρόκειται για μια ανεύθυνη ενέργεια, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι τέτοιες οφειλές επιβαρύνονται με τόκους καθυστέρησης καταβολής τους.
Αυτή τη κατάσταση ο κ. Γανιάρης την περιέγραψε με την πολύ κομψή φράση «η εταιρεία είχε εκφύγει του σκοπού της».
Αν είναι έτσι τα πράγματα θα έπρεπε να είμαστε τυπικοί και προσεκτικοί στις κινήσεις μας για αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης στην επιχείρηση, ώστε να εντοπιστούν και αποδοθούν οι όποιες ποινικές (αν υπάρχουν) και οπωσδήποτε πολιτικές ευθύνες όσων διαχρονικά είχαν την ευθύνη λειτουργίας της.
Κάτι τέτοιο δεν νομίζω να έγινε, αν ληφθεί υπόψη ότι ο ένας από τους δύο εκκαθαριστές, ο κ. Φλάμος, έχει διατελέσει στο παρελθόν διευθυντής της ΕΝΑ ΧΙΟΥ και σήμερα είναι δημ. σύμβουλος του κ. Λαμπρινούδη. Αυτό δεν γνωρίζω αν είναι νόμιμο, όμως δε φαίνεται να είναι και ηθικό.
Ως προς τη θέση μας για το θέμα, οπωσδήποτε δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε ότι η περιφέρεια, σαν διάδοχη κατάσταση της νομ. αυτοδιοίκησης Χίου, θα πρέπει να αναλάβει όλες τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, ενώ θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μη βρεθούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, με όποιες επιφυλάξεις και αν μπορεί να έχουμε (ή να μην έχουμε) για τον τρόπο πρόσληψής  τους.
Θα θέλαμε όμως το περιφερειακό συμβούλιο στην απόφασή του, με απερίφραστο τρόπο, να αποδίδει τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες προς όσους κυβέρνησαν μια επιχείρηση, που με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους, την έφεραν σε αυτή τη κατάσταση, επιβαρύνοντας τη περιφέρεια και τελικά τον φορολογούμενο πολίτη με αυτές τις ζημιές.


Μυτιλήνη 28/11/2012
Από το γραφείο τύπου
της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΒΑΣ. ΤΕΝΤΟΜΑ ΣΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΙΛΑΝΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΧΙΟΥ-ΛΕΣΒΟΥ-ΛΗΜΝΟΥ-ΠΕΙΡΑΙΑ

«Αν στη κυκλική ακτοπλοϊκή γραμμή ΧΙΟΥ-ΛΕΣΒΟΥ-ΛΗΜΝΟΥ-ΠΕΙΡΑΙΑ, θα χρησιμοποιηθούν ταχύπλοα πλοία και πχ ο Λημνιός θα φτάνει από Πειραιά στη Μύρινα σε όση ώρα θα έφτανε από το Λαύριο στη Μύρινα, πράγματι μπορούμε να πούμε πως η «προσωπική» πρόταση του κ. γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής είναι μια πολύ καλή πρόταση.
Σε διαφορετική περίπτωση (που δεν χρησιμοποιηθούν δηλαδή τέτοια πλοία ή που η επίτευξη τέτοιων χρόνων ταξιδιού δεν είναι εφικτή) η πρόταση του κ. γενικού δεν είναι τίποτε παραπάνω από τη δημιουργία μιας νέας γραμμής, που θα έχει τα χαρακτηριστικά (καθυστερήσεις, ταλαιπωρία κλπ) μιας άγονης γραμμής χωρίς να χαρακτηρίζεται τέτοια. Και ο μόνος της στόχος θα είναι η λογιστική τακτοποίηση του πετσοκομμένου από το μνημόνιο ΙΙΙ προϋπολογισμού των άγονων γραμμών».

Μυτιλήνη 28/11/2012
Από το γραφείο τύπου
της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΑΣ. ΤΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (27-11-2012) ΓΙΑ  ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ

‘Με επιστολή προ 10ημέρου περίπου ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης απέστειλε στους αρμόδιους φορείς και τους καλεί να συμμετάσχουν ενεργά σε διαβούλευση για την ακτοπλοΐα.
Βάση για αυτή τη διαβούλευση είναι η μελέτη που συνέταξε η εταιρεία PLANET, την οποία εγώ φρόντισα και την βρήκα και την έχω εδώ.
Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μια κατ´ εξοχήν νησιωτική περιφέρεια, που την αφορά και την ενδιαφέρει έντονα το πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, θα έπρεπε άμεσα, σήμερα δηλαδή, να θέσει το θέμα για συζήτηση στο περιφ. συμβούλιο, αφού θα είχε θέση στη διάθεση των συναδέλφων τη μελέτη της PLANET καθώς και μια σχετική εισήγηση- πρόταση της περιφέρειας.
Αντ´ αυτού το θέμα μπαίνει από μια παράταξη της αντιπολίτευσης, τη "Λαϊκή Συσπείρωση" (και προς τιμήν της) χωρίς να μας τεθεί υπόψη καμία θέση της περιφερειακής αρχής για το θέμα.
Η μελέτη της PLANET είναι στην ουσία μια κωδικοποίηση των αιτημάτων των ακτοπλόων, τα οποία φαίνεται ότι αποδέχεται σχεδόν στη πλειοψηφία τους η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Συγκεκριμένα προτείνει:
  • Αλλαγές σε ότι αφορά το καθεστώς δρομολόγησης των πλοίων & αποσύνδεση των ελάχιστων υποχρεώσεων δρομολόγησης. «Ευελιξία» και στο καθεστώς αποδοχής και εκτέλεσης των δρομολογίων, αλλά και των μεγεθών των πλοίων.
  • Αλλαγές στις ελάχιστες απαιτήσεις επάνδρωσής των πλοίων
  • Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των ναυτεργατών
  • Μείωση του προϋπολογισμού για τις άγονες γραμμές
  • Περιορισμό των εκπτώσεων στις τιμές των εισιτηρίων. (Εδώ να σημειωθεί ότι οι  όποιες αφαιρέσεις επιβαρύνσεων και τελών πάνω στο κόμιστρο που έγιναν στο παρελθόν σταδιακά απορροφήθηκαν από αυξήσεις των τιμών χωρίς ποτέ να ωφελήσουν το επιβατικό κοινό).
  • Αλλαγές και στο καθεστώς εργασίας των λιμενεργατών
  • Παραχώρηση όλων των μεγάλων λιμανιών της χώρας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πλέον οι ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι υποχείρια των τραπεζών, που γνωρίζουμε ότι δεν διαθέτουν καμία κοινωνική ευαισθησία και ως εκ τούτου τα νησιά μας, κυρίως τα μικρότερα (Λήμνος, Σάμος, Ικαρία), κινδυνεύουν στο επόμενο διάστημα να βρεθούν μπροστά σε παρατεταμένα black out και μακρά διαστήματα απομόνωσης από την υπόλοιπη χώρα.
Δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι τα σημερινά αδιέξοδα των ακτοπλοϊκών εταιρειών οφείλονται στα εξής:
  • Στις δικές τους λανθασμένες επιχειρηματικές επιλογές, που οδήγησαν σε έναν ξέφρενο ανταγωνισμό χωρίς προοπτική, με αποτέλεσμα να περάσει ο έλεγχος τους στις τράπεζες. Διότι πρακτικά οι εταιρείες που εξυπηρετούν τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου είναι υπερχρεωμένες και το μετοχικό τους κεφάλαιο ελέγχεται από υπερεθνικά τραπεζικά κεφάλαια.
  • Στην επιλογή τους για ταχύπλοα πλοία, που όμως η αύξηση της τιμής του πετρελαίου τα έκανε ασύμφορα, ακόμη και όταν κινούνται με μικρότερες ταχύτητες.
  • Στην πολιτική συγκέντρωσης που ευνοήθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ  αλλά και της ΝΔ
  • Στις πολιτικές λιτότητας που οδήγησαν στη μείωση των διακινούμενων επιβατών
  • Στην άνοδο των τιμών των καυσίμων η οποία εκτός από την διεθνή της διάσταση οφείλεται και στην ελληνική αγορά που με τον ολιγοπωλιακό της χαρακτήρα έχει επιτρέψει αυθαιρεσίες που έχουν οδηγήσει τις τιμές τους στα ύψη.

Το μέχρι σήμερα μοντέλο που εφαρμόστηκε οδήγησε σε αδιέξοδο. Ενδεικτικά μόνο μπορούμε να αναφέρουμε ότι:
  • Το μοντέλο των ελεύθερων αγορών δεν οδήγησε στον ελεύθερο ανταγωνισμό αλλά στον αυξανόμενο έλεγχο της ακτοπλοΐας
  • Το μοντέλο αυτό δεν οδήγησε σε μείωση των ναύλων, όπως υπόσχονταν οι εμπνευστές του. Αντίθετα καταγράφονται συνεχείς και σοβαρές ετήσιες αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων με απαγορευτικό κόστος για τους νησιώτες και τους επισκέπτες.
  • Το μοντέλο αυτό δεν βελτίωσε την εξυπηρέτηση των νησιών αλλά διόγκωσε τις μεγάλες ανισότητες ελλείψεις και αυθαιρεσίες.
  • Το μοντέλο αυτό επιδείνωσε τις εργασιακές σχέσεις των ναυτικών.
Σαν περιφερειακό συμβούλιο προτείνουμε με βάση τις παρακάτω αρχές:

  • Τη νησιωτική ιδιαιτερότητα της Περιφέρειας και την πλήρη εξάρτηση τους από τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις.
  • Την κοινωνική φύση της ανάγκης που καλούνται να ικανοποιήσουν οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ως βασικός θύλακας ασφάλειας επιβίωσης και ευημερίας των νησιών.
  • Την οργάνωση του συστήματος παροχής των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών της περιφέρειας ως Κοινωνικού αγαθού και όχι την παραγωγή εμπορεύματος με σκοπό το κέρδος.
  • Την έμπρακτή εφαρμογή του συνταγματικού άρθρου 101, παρ. 4 για τις νησιωτικές περιοχές.
  • Την θεσμοθέτηση και εφαρμογή του Μεταφορικού ισοδύναμου και της ρήτρας νησιωτικότητας.

Να προχωρήσουμε:

  • Στη λήψη ομόφωνης απόφασης με βάση τις παραπάνω αρχές, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος για κατάργηση του διπλού ΦΠΑ στην μεταφορά εμπορευμάτων (ο ΦΠΑ καταβάλλεται με την έκδοση του τιμολογίου και επανακαταβάλλεται με το εισιτήριο μεταφοράς των εμπορευμάτων) όπως τεκμηριώνεται στη Μελέτη του Ναυτικού Επιμελητηρίου
  • Στη συγκρότηση  διαπαραταξιακής επιτροπής που να παρέμβει ουσιαστικά στον διάλογο με συναντήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Οικονομίας, Ναυτιλίας, Τουρισμού, Ανταγωνιστικότητας.
  • Στην άμεση υλοποίηση κινητοποιήσεων των τοπικών κοινωνιών από κοινού με δήμους, επιμελητήρια, τουριστικούς παράγοντες, ξενοδόχους, εργατικά κέντρα φορείς & συνδικαλιστικές  οργανώσεις,.



Μυτιλήνη 28/11/2012
Από το γραφείο τύπου
της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012



Μυτιλήνη  12/11/2012

   Ε π ε ρ ώ τ η σ η
προς τον Περιφερειάρχη Βορ. Αιγαίου κ. Α. Γιακαλή

Θέμα : Επιπτώσεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής  
           2013-2016 και του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013 στη Τοπική και
           Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

    Σαν περιφερειακή παράταξη «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» ήδη πριν τις πρώτες περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010, αλλά και πριν από αυτή ακόμα τη ψήφιση του προγράμματος «Καλλικράτης», είχαμε επισημάνει το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση θα αποτελούσε ένα μνημονιακό πείραμα στο πεδίο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
    Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε πλήρως σε αυτές τις προβλέψεις μας. Τα δύο και πλέον χρόνια εξακολούθησης της μνημονιακής πολιτικής λιτότητας, την οποία διευκόλυνε και προώθησε στο χώρο της Αυτοδιοίκησης ο «Καλλικράτης», είχαν ως συνέπεια την οικονομική διάλυση του συνόλου της Αυτοδιοίκησης. Οι περικοπές των πόρων, έχουν αγγίξει ήδη το 60%, με αποτέλεσμα την πλήρη οικονομική ασφυξία των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, γεγονός που ανάγκασε ακόμα και τους αιρετούς που υποστηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και αποτελούσαν τους βασικούς υποστηρικτές του «Καλλικράτη» να αντιδράσουν, προχωρώντας σε κινητοποιήσεις.
     Η ψήφιση του πρωτοφανούς σκληρότητας Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 καθώς και του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013 θεωρούμε ότι είναι  η οριστική ταφόπλακα για το χώρο της Αυτοδιοίκησης , αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα για να τα εμποδίσουμε και να τα ανατρέψουμε.
     Μαζί με το σφαγιασμό των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων, την αύξηση των ορίων ηλικίας, την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση του συνόλου σχεδόν των εργασιακών δικαιωμάτων στον ιδιωτικό τομέα, το νέο Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνει μία σειρά ρυθμίσεων που αφορούν στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και είναι όχι μόνο διαλυτικές, αλλά και ευθέως παράνομες, αντισυνταγματικές και αντίθετες σε μία σειρά διεθνών κειμένων δεσμευτικών για τη χώρα μας, καθώς και στην πάγια νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων μας.
   Συγκεκριμένα :
   1ον. Περικόπτονται ακόμα περισσότερο οι αντιμισθίες και οι αποζημιώσεις των αιρετών της Αυτοδιοίκησης.
   2ον. Αναστέλλονται οι προσλήψεις και οι διορισμοί υπαλλήλων κατηγοριών Υ.Ε. και Δ.Ε. στους ΟΤΑ.
   3ον. Θεσπίζεται Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, το οποίο παρά την επιλογή της χρήσης του όρου «αυτοτέλεια», για λόγους άμβλυνσης των εντυπώσεων, παραβιάζει ευθέως το άρθρο 102 του Συντάγματος και την εκεί προστατευόμενη αυτοτέλεια και αυτοδιαχείριση - αυτοδιοίκηση των ΟΤΑ.
   4ον. Γενικεύεται ο θεσμός της υποχρεωτικής μετάταξης υπαλλήλων – των υπηρετούντων στους ΟΤΑ περιλαμβανομένων – και προβλέπεται η κατάργηση οργανικών θέσεων, η θέση σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων και στη  συνέχεια απόλυσή τους.

     Απέναντι σε αυτόν τον ορυμαγδό των διαλυτικών για την Αυτοδιοίκηση μέτρων, η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ σε πρώτη φάση περιορίστηκαν στο να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση, στην οποία εξέφραζαν την αντίθεσή τους μόνο στις περικοπές των αντιμισθιών των αιρετών και του αριθμού των ειδικών συνεργατών, συμβούλων κλπ., αντιπροτείνοντας μάλιστα την περαιτέρω περικοπή των ΚΑΠ, ως δημοσιονομικό ισοδύναμο, τη στιγμή που οι ήδη πετσοκομμένοι ΚΑΠ αποτελούν για την Αυτοδιοίκηση κυριολεκτικά πηγή ζωής.
     Όταν όμως η ΕΝΠΕ διαπίστωσε τη σοβαρότητα της υπόθεσης και τις βαθύτερες επιπτώσεις των παραπάνω νομοθετημάτων στο χώρο της αυτοδιοίκησης έκανε στροφή 180 μοιρών και στις 9/11/2012 συνεδρίασε και εξέδωσε «σκληρή» ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει, μεταξύ των άλλων, τη κυβέρνηση «για στοχευμένη και  καιροσκοπική επίθεση που μεθοδεύεται ενάντια στις Περιφέρειες της χώρας από την Κυβέρνηση» και καταλήγει με τη προειδοποίηση ότι «οι Εκπρόσωποι των Περιφερειών είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε το θεσμό»

Μετά από όλα τα παραπάνω,

επερωτάσθε :

                   1.      Ποιες θεσμικές και αγωνιστικές πρωτοβουλίες προτίθεσθε να λάβετε, σε εφαρμογή της παραπάνω απόφασης της ΕΝΠΕ, ώστε να ματαιώσετε στη πράξη την εφαρμογή των διαλυτικών για την Αυτοδιοίκηση μέτρων;
                   2.      Προτίθεσθε να αναλάβετε νομικές πρωτοβουλίες προκειμένου να προσβάλετε δικαστικά τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νόμου;


Με τιμή και εκτίμηση
Βασίλης Τεντόμας
Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΑΣ. ΤΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (30/10/2012) ΓΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΡΟΚΑ

Κύριε Περιφερειάρχη, κύριοι συνάδελφοι,
Ανεξάρτητα αν η άποψη του περιφ συμβουλίου λαμβάνεται υπόψη γνωμοδοτικά γνωρίζουμε καλά ότι μια αρνητική γνώμη μας θα τους κλονίσει, ενώ μια θετική θα την κουνάνε σαν παντιέρα λέγοντας «η περιφέρεια που εκπροσωπεί τις τοπικές κοινωνίες είπε ΝΑΙ».
Κατά τη γνώμη μας, επειδή το θέμα που συζητούμε απόψε είναι στρατηγικής σημασίας για τα τρία νησιά (τι είδους ανάπτυξη θα έχουμε, σε τι ποιότητα περιβάλλοντος θα ζήσουν οι επόμενες γενιές, κατά πόσο και από ποιά συμφέροντα θα εξαρτάται η ενεργειακή μας επάρκεια), σαν περιφερειακό συμβούλιο δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε άλλους να αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς.

Με την έννοια αυτή, η ευθύνη όλων των περιφερειακών συμβούλων είναι πολύ μεγάλη και αν ήμουν στη θέση σας κ. Περιφερειάρχη όλο αυτό τον καιρό δεν θα μπορούσα να κοιμηθώ.
Και επειδή θα αισθανόμουν ότι δεν θα είχα τη δυνατότητα, με τις όποιες επιστημονικές μου γνώσεις, να συλλάβω και να εκτιμήσω όλες τις παραμέτρους ενός τόσο σοβαρού και πολυσύνθετου θέματος, το πρώτο που θα έκανα θα ήταν αυτό που έκανε ο δήμος Λήμνου. Θα ζητούσα τη βοήθεια και τη γνώμη του Πανεπιστήμιου Αιγαίου.

Αντί να κάνετε όμως αυτό, αντί έστω με τις όποιες δυνατότητες των τεχνικών κλπ υπηρεσιών της περιφέρειας, να ψάξετε να δείτε τι μπορεί να κρύβεται μέσα στους δέκα και πάνω προσεγμένους -είναι αλήθεια- φακέλους της ΜΠΕ, αναγορεύσατε στην ουσία εξ αρχής τη τεχνική ομάδα υποστήριξης της Iberdrola-Ρόκας, σαν το τεχνικό team της περιφέρειας που θα εξηγούσε (μέσω της λεγόμενης διαβούλευσης) στους ιθαγενείς των τριών νησιών το πόσο καλός είναι ο Ρόκας, το τι ακριβά δώρα μας φέρνει, το πώς «μιας δια μαγείας» σκοπεύει  να λύσει οριστικά το ενεργειακό μας πρόβλημα.

Το γεγονός ότι εμπιστευθήκατε πλήρως την πολυεθνική φάνηκε και από το γεγονός ότι σε καμία από τις συγκεντρώσεις στα πλαίσια αυτής της κουτσουρεμένης διαβούλευσης δεν απευθύνθηκε από τη πλευρά των παρισταμένων εκπροσώπων της περιφέρειας κάποια ερώτηση προς τη πλευρά Ρόκα, δε φάνηκε να έχετε καμία απορία, κανένα φόβο. Διευθύνατε απλά τη συζήτηση παίρνοντας τη θέση του ουδέτερου παρατηρητή.
Βέβαια ο κ. Μάρκου, παραμονές του παρόντος συμβουλίου σκέφτηκε ότι έχει κάποιες απορίες και έστειλε επιστολές στη ΡΑΕ και στην ΑΔΜΗΕ, αναρτώντας μετά στον ιστότοπο τις "στημένες" απαντήσεις που απαντούσαν στις "στημένες" ερωτήσεις του.
Όμως ποιά ΡΑΕ μπορεί να είναι φερέγγυα, όταν έχει μετατραπεί σε τροχονόμο και διεκπεραιωτή των συμφερόντων των μεγάλων πολυεθνικών ενέργειας. Και ποιά ΑΔΜΗΕ μπορεί να εγγυηθεί ο,τιδήποτε, όταν δρομολογείται ακριβώς αυτές τις μέρες η ιδιωτικοποίησή της.

Και χαρακτήρισα κουτσουρεμένη τη διαβούλευση γιατί περιορίστηκε μόνο σε μια συζήτηση στις έδρες των δήμων και σε τρία χωριά της Λέσβου, εκ των οποίων στα δύο αφού ήδη είχε εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής ενστάσεων. Οι επαφές της ομάδας Ρόκα σε άλλα χωριά της Λέσβου δεν μπορούν να χαρακτηριστούν διαβούλευση, αλλά ένα, σε στενό κύκλο, παραμύθιασμα των τοπικών αρχόντων.
Και να μην αναφερθώ στον ιστότοπο της περιφέρειας, όπου ακόμα περιμένουμε να αναρτηθεί η αρνητική απόφαση της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου, η αρνητική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου και Χίου, το εμπεριστατωμένο άρθρο της δασοπόνου Φώτως Κόνσολα, που συντάχθηκε για να τεκμηριώσει την αρνητική (και πάλι άποψη) της Κ.Ο.Α. καθώς και αυτό που μάθαμε σήμερα, δηλ. ότι αν και στάλθηκε προ ημερών εισήγηση της περιβαντολόγου του Τμήματος Περιβάλλοντος Χίου της περιφέρειας κας Μαριάννας Καρίβαλη, αυτή δεν είχα αναρτηθεί μέχρι πριν λίγες ώρε. Προφανώς η τοποθέτησή της δεν θα ήταν αρεστή στον κ. Μάρκου…/…

Κύριε περιφερειάρχη, κύριοι σύμβουλοι
Η Iberdrola θα πρέπει να φροντίζατε να μάθετε, αν δεν το ξέρετε, είναι μια πολυεθνική εταιρεία που έχει στη κατοχή της πυρηνικά εργοστάσια και άλλους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, μια από τις πολλές που επιχειρούν τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια της ψευδεπίγραφης "πράσινης" ανάπτυξης που λάνσαρε στη χώρα μας ο κ. Γ. Παπανδρέου να εγκαταστήσουν ιδιωτικά δάση από ανεμογεννήτριες ύψους ουρανοξύστη, παντού όπου μπορέσουν, κάμπτοντας τις αντιστάσεις των τοπικών αρχών και κυρίως των τοπικών κοινωνιών.
Είναι στην ουσία πλασιέ προσδοκιών και ελπίδων που με ανακρίβειες, με αποκρύψεις της αλήθειας και με ψέματα ακόμη, προσπαθούν να κάνουν το ψάρι κρέας και να κάμψουν τις τοπικές αντιδράσεις. Και αν κάπου τα βρουν δύσκολα πάνε παραπέρα όπου θα έχουν καλύτερη τύχη.

Μια τέτοια καλή τύχη φαίνεται ότι βρήκαν εδώ.
Μια περιφέρεια, που όπως προανέφερα ήταν σαν έτοιμη από καιρό να αποδεχτεί τα σχέδιά τους. Και τους δήμους, με τιμητική εξαίρεση τον δήμο Λήμνου, κατώτερους των περιστάσεων να προσβλέπουν στα ψίχουλα των «δήθεν» ανταποδοτικών του επενδυτή. Ο δήμος Λέσβου μάλιστα δεν δίστασε ακόμα και να δημοσιοποιήσει ψευδεπίγραφα έγγραφα, παρουσιάζοντάς τα σαν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Βρήκαν βέβαια ευνοϊκές και τις αντικειμενικές συνθήκες.
Βρήκαν τις τοπικές κοινωνίες αγανακτισμένες, κυρίως στη Λέσβο, από τη λειτουργία απαρχαιωμένων θερμοηλεκτρικών εργοστασίων και από συχνές διακοπές ρεύματος.
Βρήκαν να υπάρχει μαζική ανεργία και οικονομική δυσπραγία του ντόπιου πληθυσμού, ώστε να βλέπει σαν σανίδα σωτηρίας τη δημιουργία κάποιων πρόσκαιρων θέσεων εργασίας (το πρώτο "καθρεφτάκι" του Ρόκα)
Βρήκαν απηυδισμένο τον αγροτικό κόσμο, που είναι πρόθυμος να απαρνηθεί τα χωράφια του, που δεν του αποδίδουν πια τίποτα, για να εξασφαλίσει ένα μόνιμο εισόδημα από το νοίκιασμα τους στον Ρόκα (το δεύτερο "καθρεφτάκι").
Βρήκαν τον απελπισμένο οικογενειάρχη να βλέπει σαν ελπίδα διεξόδου στον καθημερινό αγώνα για οικονομική επιβίωση τη προοπτική εξασφάλισης χαμηλότερης τιμής της κιλοβατώρας. (Το τρίτο "καθρεφτάκι" του Ρόκα).
Και βρήκαν ακόμη τον δήμο Λέσβου, για τη Χίο δεν άκουσα, να βλέπει σαν μεγάλη ευκαιρία αντιμετώπισης της κακής κατάστασης των αγροτικών δρόμων του νησιού, τη συντήρηση κάποιων χιλιομέτρων του υφιστάμενου δικτύου και τη διάνοιξη 97 χιλιομέτρων νέων αγροτικών δρόμων από την εταιρεία.

Όμως:

1. Κανένας δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει ότι με την επένδυση Ρόκα θα διακοπεί η λειτουργία των θερμοηλεκτρικών. Πουθενά στον κόσμο δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Αλλά και να γίνει σε πρώτη φάση στα νησιά μας, στη συνέχεια, η φρενήρης ανάπτυξη των ΑΠΕ σε πανελλαδική κλίμακα, θα καταστήσει αναγκαία την λειτουργία και άλλων εργοστασίων "βάσης" παντού (δηλ. θερμοηλεκτρικών κλπ) για την εξασφάλιση της απαραίτητης σταθερότητας του συστήματος.

2. Για τη διασύνδεση δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι είναι τεχνικά εφικτή (δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες που θα το έδειχναν) και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προκαθοριστεί και το σχετικό κόστος, που ας μη γελιόμαστε, αν υλοποιηθεί το έργο, αυτό το κόστος θα καλυφθεί από κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα, δηλ. από δικά μας λεφτά και όχι από τη φιλανθρωπία του Ρόκα.
Και εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη του ΕΜΠ, που επικαλείται η εταιρεία, και με βάση την οποία  είναι συμφέρουσα η διασύνδεση σε σχέση με τη λειτουργία θερμοηλεκτρικών σταθμών στα νησιά, αναφέρει σαν προϋπόθεση για να συμφέρει η διασύνδεση, τον τριπλασιασμό της καταναλωμένης ηλεκτρικής ενέργειας.
Και εφόσον θεωρηθεί τεχνικά ανέφικτη ή και οικονομικά ασύμφορη η διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, ας ετοιμαζόμαστε για ενεργειακή εξάρτηση από τη γείτονα Τουρκία. Η προγραμματισμένη ανάπτυξη πυρηνικών εργοστασίων στα απέναντι παράλια κανένας δεν αποκλείει άλλωστε να έχει σαν φορέα υλοποίησης την ίδια εταιρεία που αναλαμβάνει να λύσει και δικό μας ενεργειακό.
Κατά τη γνώμη μας η "ιστορία" Ρόκα τη μόνη επίδραση που θα έχει (για το ενεργειακό τουλάχιστον της Λέσβου) θα είναι το πάγωμα των όποιων διαδικασιών για τη κατασκευή ενός σύγχρονου εργοστασίου και η μονιμοποίηση λειτουργίας του υφιστάμενου δίπλα στα σπίτια του Συνοικισμού και της Επάνω Σκάλας.
Και φυσικά καμία προς ιδιωτικοποίηση ΆΔΜΗΕ δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει αν το καλώδιο αυτό θα είναι για αποκλειστική χρήση του Ρόκα ή θα είναι δυνατή, ιδιοκτησιακά και από πλευράς χωρητικότητας, η χρήση του από άλλους μελλοντικούς, κυρίως μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ.

3. Οι αναφερόμενες στη ΜΠΕ θέσεις εργασίας, τόσο στη 3χρονη διάρκεια κατασκευής του έργου, όσο και μετά κατά τη λειτουργία των Α/Γ, ούτε μπορούν να θεωρούνται δεδομένες και εξασφαλισμένες (από πού προκύπτει κάτι τέτοιο;), αλλά και είναι ελάχιστες σε συνάρτηση με το ύψος της επένδυσης. Ειδικά οι χαρακτηριζόμενες σαν έμμεσες θέσεις εργασίας, αν λέγαμε ότι θα τις πίστευαν ιθαγενείς, πραγματικά θα είχαμε πραγματικά υποτιμήσει τη νοημοσύνη τους.

4. Ως προς το, ιδιοκτησιακό, τουλάχιστον στη Λέσβο, όλες σχεδόν οι κορφές που θα τοποθετηθούν οι Α/Γ είναι ή θα χαρακτηριστούν "δασικές" ή "χορτολιβαδικές" με αποτέλεσμα η κυριότητά τους να περιέλθει σε πρώτη φάση στο δημόσιο και μόνο μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, κάποιοι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες να δικαιωθούν και να εισπράξουν τα όποια μισθώματα θα έχουν συμφωνήσει με την εταιρεία. Στο μεταξύ η ιδιοκτησία τους θα έχει γίνει Α.Π.
Και μιας και μιλάμε για αγρότες και αγροτικές εκτάσεις, μπορεί να μας πει κανείς με σιγουριά ότι όλες αυτές οι εκτάσεις, όπου θα λειτουργούν οι Α/Γ αλλά και οι γειτονικές τους, που σήμερα είναι επιλέξιμες για χορήγηση επιδοτήσεων, ενισχύσεων κλπ, θα συνεχίσουν να είναι επιλέξιμες ή οι άνθρωποι θα πάνε για μαλλί και θα βγούνε κουρεμένοι;

5. Για το θέμα των ανταποδοτικών προς τους κατοίκους των ΔΔ όπου θα εγκατασταθούν οι Α/Γ, ας έχουν οι φίλοι μας αυτών των περιοχών υπόψη και ας έχουμε όλοι μας υπόψη, ότι η απελευθέρωση της αγοράς στον τομέα της ενέργειας το μόνο που σίγουρα θα επιφέρει είναι συνεχείς και ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις της κιλοβατώρας, προκειμένου να εξασφαλίζονται διαρκώς και μεγαλύτερα υπερκέρδη των πολυεθνικών. Και έτσι τα όποια ψίχουλα τάζει ο Ρόκας, σε λίγο θα εξανεμιστούν αλλά και θα υπερκεραστούν από αυτές τις ανατιμήσεις. Και στο κάτω της γραφής ποια εκτίμηση των αρνητικών επιπτώσεων από την επένδυση στα νησιά μας έχει γίνει ώστε να αντιπαρατεθούν στα προσφερόμενα ανταποδοτικά; Ήδη έχουν εκφραστεί σχετικές επιφυλάξεις και από υπηρεσίες της περιφέρειας (βλέπε Στεφανίδης – Χίος)
Αλλά και τι εμπιστοσύνη να έχει κανείς σε αυτές τις ιδιωτικές εταιρείες; Είναι γνωστή η περίπτωση δύο ιδιωτικών εταιρειών διανομής ηλεκτρ. ρεύματος, που διώκονται γιατί δεν απόδωσαν στη ΔΕΗ και στο δημόσιο, αλλά μετάφεραν σε τράπεζες του εξωτερικού όχι μόνο τα χρήματα που αφορούσαν το ηλεκτρ. ρεύμα αλλά και όσα είχαν εισπράξει από το γνωστό "χαράτσι".  
Αλλά και η συγκειμένη πολυεθνική iberdrola-Ρόκας όλα τα τελευταία χρόνια δεν θα πρέπει να αισθάνεται και πολύ καλά. Από ότι φαίνεται, έχει μπει σε ύφεση από το 2009 και για το 2013 θα έχει 10% ύφεση. Επομένως μια τέτοια επιχείρηση  τι εχέγγυα σου δίνει ότι θα κάνει το έργο και δεν θα το παρατήσει στη μέση; Τι εγγύηση έχεις ότι θα δώσει τα ανταποδοτικά, ότι θα τηρήσει τους περιβαλλοντικούς όρους κλπ, όταν κάνει παντού περικοπές  σε προσωπικό, υπηρεσίες, περιβαλλοντική προστασία κλπ;
 
6. Όσο, τέλος, για το αγροτικό δίκτυο και τους νέους αγροτικούς δρόμους, αυτοί θα είναι για να εξυπηρετήσουν τη μεταφορά των γιγάντιων κομματιών των Α/Γ, για να περάσουν οι τεράστιες νταλίκες και οι γερανοί. Και έτσι το μόνο αποτέλεσμα που θα υπάρξει θα είναι το κατακρεούργημα του θαυμάσιου ανάγλυφου των πλαγιών μας, που φυσικά δε φαίνεται σε κανένα νεορεαλιστικό της ΜΠΕ.
Και επειδή υπήρξε το ερώτημα και σχετική (θετική βέβαια) απάντηση της εταιρείας, ότι αυτό το δίκτυο που θα διανοιχτεί θα είναι σε κοινή χρήση και όχι σε χρήση μόνο της εταιρείας, αρκεί να σας διαβάσω το παρακάτω απόσπασμα της ΜΠΕ (ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ, σελ. 10-19):
"Η διάνοιξη νέων δρόμων για την εξυπηρέτηση κατασκευαστικών εργασιών και τη συντήρηση των αιολικών πάρκων προβλέπεται να έχει πρόσθετες επιπτώσεις στους πληθυσμούς των θηρεύσιμων ειδών, καθώς έτσι θα διευκολύνεται η πρόσβαση των κυνηγών στις κορυφογραμμές.
Για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη, οι νέοι δρόμοι θα προτείνεται να είναι περιφραγμένοι και να φυλάσσονται με άκρως ιδιωτική χρήση κατά τη λειτουργία των αιολικών πάρκων, και θα πρέπει να δίνουν πρόσβαση μόνο στο προσωπικό λειτουργίας / συντήρησης, σε λοιπες δημοτικές υπηρεσίες (αστυνομία, πυροσβεστικής κλπ), καθώς και ελεγχόμενα σε κτηνοτρόφους κοπαδιών. Σε κάθε περίπτωση η ιδιωτική φύλαξη των δρόμων θα γίνεται σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και το αρμόδιο δασαρχείο κι έπειτα από σύμφωνη γνώμη του τοπικού πληθυσμού".
Δηλ. οι δρόμοι αυτοί θα είναι σαφώς "ειδικού σκοπού".

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα πολυδιαφημιζόμενα οφέλη του έργου είναι "φύκια" και όχι "μεταξωτές κορδέλες".

Στη σημερινή άσχημη οικονομική συγκυρία στη χώρα μας, που κάποιοι θεωρούν ότι η επένδυση Ρόκα είναι απάντηση και διέξοδος ανάπτυξης, εμείς αντίθετα πιστεύουμε ότι, σαν περιφ. συμβούλιο,  δεν θα πρέπει να συνεργήσουμε να διαπραχθεί ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα και μια ακραία και δραστική μετακίνηση των νησιών μας, από το σημερινό παραγωγικό χαρακτήρα σε ενεργειακό πόλο βιομηχανικής κλίμακας, όπως τονίζεται και στη μελέτη - αξιολόγηση της ΜΠΕ που συνέταξε το Παν/μιο Αιγαίου για τη Λήμνο (και που φυσικά ισχύει απόλυτα και για Λέσβο -Χίο).

Άλλωστε καμία ΜΠΕ, όσο άρτια και να είναι από επιστημονική και τεχνική πλευρά (και η συγκεκριμένη δεν αμφιβάλλουμε ότι είναι) δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει κανένας ότι θα εφαρμοστεί.
Η περιφέρεια μπορεί να πει  ΝΑΙ στην επένδυση και στη ΜΠΕ, αλλά δεν θα έχει καμία δυνατότητα να ελέγξει τον επενδυτή, όταν σκάβει και διαμορφώνει ολόκληρα γήπεδα σε κάθε ελιγμό των δρόμων πρόσβασης, όταν πετάει τα μπάζα όπου τον βολεύει, όταν δεν εφαρμόζει την έτσι κι αλλιώς πρακτικά ανεφάρμοστη επανατοποθέτηση της φυτικής γης στις περιοχές που θα έχει αφαιρεθεί στη φάση εκτέλεσης του έργου.
Και κανένας δεν θα μπορέσει να αναγκάσει τον κάθε Ρόκα να απομακρύνει μετά από 20-25 χρόνια τους τεράστιους όγκους παλιοσίδερων και μπετόν που θα μένουν για να θυμίζουν στους νεώτερους τα εγκλήματα της δικής μας γενιάς.
Θα πει κάποιος ότι τον Ρόκα θα τον ελέγχει το ΥΠΕΚΑ. Όμως η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες μνημονιακές, έχουν αποδείξει ότι θέτουν το περιβάλλον σε δεύτερη μοίρα, ειδικά όταν αποτελεί εμπόδιο στην εξυπηρέτηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Αρχικά δεν επιτρεπόταν η εγκατάσταση Α/Γ σε περιοχές NATURA και μέσα σε "Τοπία Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους" (ΤΙΦΚ) και τελικά αυτή η απαγόρευση άρθηκε. Η περιοχή του Αίπους στη Χίο όπως και ολόκληρη η Λήμνος είναι ΤΙΦΚ και όμως τοποθετούνται Α/Γ. Και όλες σχεδόν οι άλλες περιοχές που προβλέπεται η τοποθέτηση Α/Γ είναι περιοχές NATURA.
Αρχικά έμπαινε σαν όριο ανάπτυξης ΑΠΕ σε όλα τα νησιά μέχρι το διπλάσιο της καταναλούμενης ενέργειας και αυτός ο περιορισμός άρθηκε για τη περίπτωση των νησιών που διασυνδέονται με το κεντρικό δίκτυο.
Και έτσι έχουν ορμήσει στα νησιά του Αιγαίου όλα τα ενεργειακά «κοράκια» και όποιος προλάβει. Μια ματιά στο χάρτη με τα αιολικά που έχουν αδειοδοτηθεί από την ΡΑΕ μας δίνει να καταλάβουμε τι μας περιμένει.
Τί περιμένει εμάς, που η ίδια η  Iberdrola-Ρόκας στη ΜΠΕ, εξηγώντας γιατί επέλεξαν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έναντι άλλων αναφέρει: «το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων χαρακτηρίζεται από τοπιακά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά (τόσο του φυσικού όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος) υψηλής αξίας, γεγονός που έχει αναδείξει την περιοχή σε τουριστικό και παραθεριστικό πόλο παγκοσμίου ενδιαφέροντος» (σελίδα 4-14). Έτσι για τον Ρόκα και το μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο η Χίος, η Λέσβος, η Λήμνος είναι χαμηλής αξίας και δεν έχουν τέτοια τοπιακά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά.
Άλλωστε και ο εκπρόσωπος του ΚΑΠΕ, στη διαβούλευση της Χίου στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ανάφερε ότι «δυστυχώς τα νησιά σας έχουν υψηλό αιολικό δυναμικό».
Γιαυτό και στη Λήμνο μόνο, περιμένουν στην "ουρά" τρία υπεράκτια ΑΠΕ συνολικής δυνατότητας 1195 MW (500 MW CITY ELECTRIC, 210 MW TERNA ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, 485 MW o Ρόκας).
Θα συμφωνήσουμε λοιπόν σαν αιρετοί της περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου ότι τα νησιά μας ανήκουν σε μια υποδεέστερη τοπιακά, πολιτισμικά και οικολογικά κατηγορία; Ότι δεν μπορεί να είναι τα νησιά αυτά ένας πρώτης κατηγορίας πόλος παγκοσμίου ενδιαφέροντος για έναν αναβαθμισμένο ποιοτικά τοπιακό, πολιτισμικό και οικολογικό τουρισμό; Ότι επομένως δικαιολογείται να στηθεί πάνω τους μια μεγάλης κλίμακας βιομηχανία παραγωγής ενέργειας προς εξαγωγή, με σκοπό το αντίστοιχα μεγάλο κέρδος πολυεθνικών ενεργειακών ομίλων;

Μετά από όλα αυτά, δεν μπορούμε παρά να πούμε ένα σαφές και κατηγορηματικό ΟΧΙ στη συγκεκριμένη επένδυση και κατ´ επέκταση στη ΜΠΕ.
Και αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί με κανένα τρόπο σαν συνολική άρνηση στις ΑΠΕ από τη πλευρά μας.
Αντίθετα εμείς λέμε ΝΑΙ σε ΑΠΕ ανάλογες της κλίμακας των νησιών μας αλλά όχι στις ΒΑΠΕ.
ΝΑΙ σε "ανθρώπινα" μεγέθη και ΟΧΙ σε φαραωνικά έργα.
ΝΑΙ σε έργα που θα καλύπτουν τις ενεργειακές μας ανάγκες και ΟΧΙ σε έργα που θα ικανοποιούν τις αρπαχτικές διαθέσεις των πολυεθνικών.
ΝΑΙ στην ολοκληρωμένη οικονομική ανάπτυξη, με διεύρυνση των δυνατοτήτων απασχόλησης, με τη διαφοροποίηση της οικονομικής βάσης των νησιών βάσει των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου, με τη στήριξη εναλλακτικών μορφών ήπιας ανάπτυξης, όπως αναφέρεται και στο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (Π.Π.Χ.Σ.Α.Α.) Βορείου Αιγαίου.
Λέμε ΝΑΙ σε έργα που θα σέβονται το τοπίο και θα εξασφαλίζουν τη προστασία της φύσης, αφού όπως αναφέρεται ακόμα μέχρι σήμερα στην ιστοσελίδα της περιφέρειας αυτή η προστασία "είναι σήμερα επιτακτικότερη από κάθε άλλη φορά ενάντια στους κινδύνους που απειλούν την πλούσια χλωρίδα της, όπως είναι η διάνοιξη δρόμων, η δόμηση, η κακώς εννοούμενη τουριστική ανάπτυξη, η αποξήρανση και οικοπεδοποίηση υγροτόπων, η μετατροπή των κορυφών σε “δάση” κεραιών και ΑΠΕ κάθε είδους, οι πυρκαγιές και η υπερβολική βόσκηση ορισμένων περιοχών".
ΝΑΙ στον σχεδιασμό έργων σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς αλλά και  εγχώριους κανόνες για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δύο ευρωπαϊκές Οδηγίες για την προστασία της Φύσης (Οδηγία 79/409/ΕΟΚ για τα Άγρια Πουλιά και Οδηγία 92/43/ΕΕΚ για τους Οικότοπους).
Ούτε μπορούμε να εκδίδουμε ανεγκέφαλες εντολές στα πουλιά «να φύγουν»,  γιατί, εκτός της τεράστιας οικολογικής απώλειας που κάτι τέτοιο θα προκαλέσει, ταυτόχρονα θα επιφέρει σημαντική απώλεια εσόδων από τη φιλοξενία κάθε χρόνο αρκετών χιλιάδων παρατηρητών πουλιών.

Η απάντηση της περιφέρειας στη λύση του ενεργειακού προβλήματος δεν μπορεί να είναι η αποδοχή του επενδυτικού σχεδίου του κάθε Ρόκα.
Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Ο ενεργειακός τομέας ως εκ τούτου πρέπει να ανήκει σε μια δημόσια επιχείρηση, σε μια ΔΕΗ που λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών και όχι σε μια ΔΕΗ εργαλείο πελατειακών σχέσεων της εξουσίας και των κάθε λογής επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Και μια τέτοια ΔΕΗ θα μπορούσε να αναλάβει τη διασύνδεση των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, αν τελικά αυτό κρινόταν επιστημονικά ενδεδειγμένο, τεχνικά εφικτό και οικονομικά συμφέρον.
Η απάντηση της περιφέρειας θα πρέπει να είναι ότι λύση στο ενεργειακό πρόβλημα των νησιών μας μπορούν να είναι τα μικρά αποκεντρωμένα οικιακά συστήματα ή συστήματα σε επίπεδο γειτονιάς, χωριού κλπ,, τα οποία θα προκύψουν από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού του νησιού μας (συμπεριλαμβανομένου του γεωθερμικού για τη Λέσβο, που μένει αναξιοποίητο εδώ και πολλά χρόνια) ένα σχέδιο προς όφελος των κατοίκων των νησιών μας και της κοινωνίας γενικότερα.
Αυτή η προοπτική όχι μόνο θα συμβάλλει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και στην αποτελεσματικότερη λύση του ενεργειακού προβλήματος του νησιού, αλλά ταυτόχρονα:
1.      θα αξιοποίησε αποτελεσματικότερα τους τοπικούς φυσικούς πόρους,
2.      Θα έχει σαν διαρκές μέλημά της, σε αντίθεση με οποιαδήποτε λύση "Ρόκα", την εξοικονόμηση ενέργειας,
3.      θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής έρευνας και θα δημιουργήσει / ενισχύσει εκατοντάδες τοπικές μικρές επιχειρήσεις, έρευνας, παραγωγής, εγκατάστασης και συντήρησης μικρών συστημάτων ΑΠΕ, στα νησιά μας,
4.      Οπότε και τα αποτελέσματα στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης θα είναι απείρως μεγαλύτερα.
Όλα τα παραπάνω είναι βέβαια αντίθετα με την τρέχουσα μνημονιακή λογική του ξεπουλήματος κάθε φυσικού πόρου της χώρας, της εκποίησης όσο-όσο όλης της δημόσιας περιουσίας, της παράδοσης τελικά της χώρας μας "έτσι όπως είναι επιπλωμένης" στο μεγάλο τραπεζικό, στο μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο.
Ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στις επόμενες γενιές κι ας μην υποταγούμε στη τρέχουσα και αγοραία λογική της άνευ όρων παράδοσης των πάντων στους ιδιώτες.
Στο κάτω-κάτω ας μη βιαστούμε. Η ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια εμπειρία, που υπάρχει από την εδώ και πολλά χρόνια πριν εγκατάσταση Α/Γ, δείχνει ότι με το χρόνο ανακαλύπτονται όλο και νέες αρνητικές επιπτώσεις από τη λειτουργία τους, που έχουν σχέση με την υγεία και την ομαλή συμπεριφορά στη καθημερινή ζωή των κατοίκων.

Όταν είχα πλέον είχα συντάξει το κείμενο της παρούσας ομιλίας μου διάβασα σε τοπική εφημερίδα και μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρο, που μας ωθεί να πούμε και για έναν ακόμη λόγο ΟΧΙ στις ΒΑΠΕ του Ρόκα:
Ο ΓΓ Αιγαίου, καθηγητής Γιάννης Σπιλάνης επεσήμανε τον κίνδυνο μια επένδυση αυτής της κλίμακας να εκτοξεύσει το κατά κεφαλήν ΑΠΕ στη Περιφέρεια Β. Αιγαίου, πράγμα που θα αποκλείσει τη περιοχή μας από τους ευρωπαϊκούς πόρους, χωρίς βέβαια αυτά τα οφέλη από τη κατακόρυφη αύξηση του ΑΕΠ να διοχετεύονται στους νησιώτες του Β. Αιγαίου. (Θα φαινόμαστε δηλ. «πλούσιοι» ενώ στην ουσία θα παραμένουμε φτωχοί χωρίς δικαίωμα ειδικής μεταχείρισης)
Η παραπάνω παράμετρος θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά κάθε συνάδελφο που έκλεινε ως τώρα προς το ΝΑΙ.
Και αυτό, λόγω της θεσμικής θέσης του κ. Σπιλάνη αλλά κυρίως λόγω της επιστημονικής του κατάρτισης σε θέματα νησιωτικής πολιτικής και ανάπτυξης. Και λόγω του ότι αυτή η παράμετρος θα έχει εμφανίσει τις επιπτώσεις της σε άμεσο χρόνο και όχι σε κάποιο απροσδιόριστο μέλλον.
Και εκπλησσόμαστε από την τοποθέτηση του κ. Βαλσαμίδη ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί μετά από 15 χρόνια. Δηλ. σαν να λέει «ας δούμε το σήμερα και μέχρι τότε ποιος ζει ποιος πεθαίνει. Και αυτό λέγεται υπεύθυνη στάση.
ΑΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΝΟΥ, ΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ.

Και ένα τελευταίο. Θέλω να απευθυνθώ στους εκπροσώπους της iberdrola-Ρόκας και να τους πω ότι τη σημερινή απόφαση την παίρνει ένα περιφερειακό συμβούλιο του οποίου η σύνθεση αντικατοπτρίζει προμηνημονιακούς πολιτικούς συσχετισμούς. Η επένδυσή σας έχει μπροστά ακόμα πολλά χρόνια και οι συσχετισμοί ασφαλώς και θα είναι πολύ διαφορετικοί και να ξέρετε ότι τίποτα δεν θα είναι δεδομένο και τετελεσμένο. Όλα θα ειδωθούν από την αρχή.

Μυτιλήνη 31/10/2012
Από το γραφείο τύπου
της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»
»